• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.0°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%

Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια

 • A-
 • A+

Στην εργασία για απλή επιβίωση απαντούν «επιστροφή στη φύση, παραγωγική αυτάρκεια και ευζωία με λιτή αφθονία». Μεταξύ άλλων, έχουν οργανώσει ενημερωτικές δράσεις για την αποανάπτυξη και τη συνεργατική οικονομία, σεμινάρια για την αυτάρκεια και τη βιώσιμη μετάβαση στην επαρχία, συνέδρια και εκστρατείες για τη νομιμοποίηση της κάνναβης που θεωρούν το φυτό που θα σώσει τον πλανήτη.

Και μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φεστιβάλ, ντοκιμαντέρ και εκδόσεις βιβλίων προωθούν την οικολογία, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση αντιπαραβάλλοντας στην ιδιοτέλεια και τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για το κέρδος, τις αξίες τους και τα υπαρκτά παραδείγματα κοινοτήτων ανθρώπων που ζουν σε αρμονία με τη φύση.

Ο λόγος για τους «Ηλιόσπορους» που καθώς ο πλανήτης φτάνει στα όριά του και οι συνθήκες ζωής γίνονται ασφυκτικές τα λόγια και τα έργα τους αποκτούν μια σημαίνουσα επικαιρότητα.

Μας τους συστήνει το μέλος τους Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος περιβαλλοντικής πολιτικής.

• Ποιοι είναι οι «Ηλιόσποροι»;

Δεν είμαστε μια τυπική οργάνωση αλλά μια παρέα από ανθρώπους με διαφορετικές ειδικότητες που μας ενώνουν κοινά οράματα και αγάπη για την οικολογία, την αυτοοργάνωση, τα ζητήματα της αυτάρκειας και ενός διαφορετικού μοντέλου ζωής.

• Με τι ασχολούνται;

Κατά κύριο λόγο με τον ρόλο των νέων στην ίδια τη ζωή τους, πώς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ζήσουν σε συνθήκες αξιοβίωτες, την προσπάθεια επανάκτησης της σχέσης τους με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, αλλά και άλλα θέματα όπως ζητήματα δικαιωμάτων...

• Τι προτείνουν σε θέματα βιωσιμότητας και κοινών πόρων;

Ενα μοντέλο συνεργασίας με το να δημιουργούμε μικρές κοινότητες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης και αυτό να γίνει όχι απαραίτητα στο στενό πλαίσιο της πόλης, αλλά με την επανάκτηση της υπαίθρου και τον επαναπροσδιορισμό μας.

Εχουμε χάσει την επαφή με το περιβάλλον και την έννοια των κοινών που είναι η συνυπευθυνότητα και το πώς συνδιαχειριζόμαστε πεπερασμένους πόρους: για να τους αξιοποιήσουμε πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή είναι η ανείπωτη τραγωδία των κοινών που ιδιαίτερα μετά την κρίση μεταφράζεται σε καταστροφή, όπως γίνεται στις εκτάσεις όπου υπάρχει μια αναδιανομή και συγκέντρωση στα μεγάλα κεφάλαια εκεί που παλιά υπήρχαν πολλοί μικροί κλήροι: το βλέπουμε και στην αγροτική παραγωγή.

Η λύση είναι η επανάκτηση: να βρούμε τρόπους να επανοικειοποιηθούμε τη σχέση με τη φύση και τους φυσικούς πόρους να ανακαλύψουμε πάλι τι σημαίνει το προστατεύω και διαχειρίζομαι τα κοινά.

Ιδιαίτερα μετά την κρίση τίθενται πιεστικά ζητήματα που αφορούν το νερό, τη διαχείριση των υδάτων, την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης.

Μεγάλο είναι το ζήτημα με τους δημόσιους ελεύθερους χώρους που λιγοστεύουν δραματικά και τις πιέσεις που δέχονται από κερδοσκοπικά συμφέροντα και την αυξανόμενη τάση «εξευγενισμού» τους...

• Ομως πόσο εύκολη είναι η επιστροφή στη φύση;

Δεν είναι εύκολο για τον κόσμο της πόλης να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και ψάχνουμε τρόπους μέσα από τη δημιουργία μικρών κοινοτήτων και τις συνεργασίες να μοιραστούμε τους περιορισμένους πόρους, να συνθέσουμε τις ικανότητές μας και να έχουμε κι εμείς μια διαρκή επαγρύπνηση να εκπαιδευόμαστε και να αυξάνουμε τις δυνατότητές μας για να ζούμε με καλές συνθήκες ζωής.

Χρειάζεται μια στροφή των νέων στις παραγωγικές δραστηριότητες -οι περισσότεροι απασχολούνται στις υπηρεσίες, δουλεύουν για κάποιο αφεντικό και έχουν εγκαταλείψει την ύπαιθρο, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί πόροι που αξιοποιούνται λάθος, είτε καταστροφικά με το παραγωγικό μοντέλο των επιδοτήσεων, είτε σταδιακά εγκαταλείπονται ολόκληρες περιοχές, αλλάζουν οι οικονομικές χρήσεις και οι καλλιέργειες με μόνο γνώμονα το κέρδος...

Προτείνουμε το κοινό συλλογικό συμφέρον, την αποκέντρωση και συνεργασία σε μικρές κοινότητες, όχι κοινόβια, αλλά σε καταστάσεις προσαρμοσμένες στην ελληνική κουλτούρα. Να βρούμε τρόπους να κάνουμε τον κόσμο να συνεργάζεται σε συγκεκριμένους στόχους αντί να αναλώνεται σε συνελεύσεις για το πώς θα γίνει κάτι.

Εμείς βάζουμε πρόγραμμα εργασίας και δουλεύουμε με ομότιμες σχέσεις, ουσιαστική συνεργασία και επικοινωνία και με άλλους μικρούς πυρήνες δράσης οργανώνοντας τη διαφορετική αντίληψη από τα κάτω.

Δεν είναι ρόδινα, θέλει διπλάσια δουλειά, αλλά είναι διπλάσια και η ανταμοιβή, στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου.

Η αειφορία σχετίζεται άμεσα με την αυτάρκεια και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, γι’ αυτό και έχουμε εμμονή με την κάνναβη, επειδή συμβάλλει στην οικολογική σωτηρία του πλανήτη καθώς έχει χιλιάδες χρήσεις και καλύπτει πολλές ανθρώπινες ανάγκες.

Δεύτερο σεμινάριο από τους «Ηλιόσπορους»

Πώς θα χτίσουμε ένα βιώσιμο και συνεργατικό μέλλον; Οι «Ηλιόσποροι» οργανώνουν το δεύτερο σεμινάριό τους για τη βιώσιμη μετάβαση, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν το δίκτυο οργανώσεων και ανθρώπων που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτάρκειας και κάλυψης των καθημερινών αναγκών με στόχο αυτή η συνάντηση να αποτελέσει μια δεξαμενή εκπαιδευτών που θα μεταφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.

Το Σεμινάριο Δικτύωσης και Επαφών για νέους εκπαιδευτές βιωσιμότητας και όσους ασχολούνται με τη μη τυπική εκπαίδευση των νέων, SUSTRANET CMS, θα υλοποιηθεί στη Βλαχιά Ευβοίας από 8 έως 15 Σεπτεμβρίου και απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο/η να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017. Περισσότερες πληροφορίες στο iliosporoi.net

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
Αρχικός στόχος τους ήταν η επιστροφή σε έναν φυσικό τρόπο ζωής. Οχι ότι ήταν ακριβώς ειδικοί/ές, αλλά είχαν κάποια επαφή με τη φύση ως ερασιτέχνες καλλιεργητές, ενώ την παρέα συμπλήρωναν δύο μελισσοκόμοι....
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο παραδοσιακός σπόρος περνά από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
Φανταστείτε μια κοινωνία της οποίας όλη η διατροφική αλυσίδα εξαρτάται από μια χούφτα εταιρείες. Δυστοπία; Κι όμως αυτό συμβαίνει σήμερα: το 95% των κηπευτικών στην Ευρώπη ανήκουν σε 5 εταιρείες που...
Ο παραδοσιακός σπόρος περνά από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οικογιορτή στην Εύβοια χωρίς σπόνσορες και χορηγούς...
Σε μια ειδυλλιακή πευκόφυτη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, στο πάρκο του Φάρου στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η 7η Πανευβοϊκή Οικογιορτή. Μια γιορτή αυτοοργανωμένη, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, που προτάσσει την...
Οικογιορτή στην Εύβοια χωρίς σπόνσορες και χορηγούς...
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα μέσω συνεταιρισμών που θα λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,...
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»
«Να ζούμε καλύτερα με λιγότερα». Δεν είναι μόνο εφικτό αλλά και αναγκαίο σε έναν πλανήτη που εξαντλεί τους πόρους του, υποστηρίζει ο Κάρλος Τάιμπο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της...
«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εναλλακτικά νομίσματα: το δίκτυο των «από κάτω»
Πάνω από 40 είναι τα καταγεγραμμένα τοπικά δίκτυα εναλλακτικών «νομισμάτων» σε όλη την Ελλάδα, που διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ πολιτών παρακάμπτοντας το ψηφιακό ή χάρτινο χρήμα. Ωστόσο πολλά είναι...
Εναλλακτικά νομίσματα: το δίκτυο των «από κάτω»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας