• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  0 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.9°C / 21.6°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 27.6°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.5°C / 29.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.0°C
  1 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  64%

Σήμερα το Δασικό Χωριό Παγγαίου είναι επισκέψιμο και λειτουργεί καθημερινά το αναψυκτήριο-καφέ

Πήραν τα βουνά... για Κ.ΑΛ.Ο. σκοπό

 • A-
 • A+

Στο μυθικό βουνό Παγγαίο, τον ορεινό όγκο στην Ανατολική Μακεδονία που εκτείνεται σε δύο νομούς -την Καβάλα και τις Σέρρες-, δεν άνθησαν μόνο η διονυσιακή λατρεία και τα ορφικά μυστήρια.

Οι θησαυροί που κρύβει μέσα του δεν εξαντλούνται στα χρυσοφόρα κοιτάσματα που ευτυχώς ο Βάκχος τα προστάτευσε και δεν αξιοποιήθηκαν από τους σύγχρονους κονκισταδόρες, ούτε στα «βραχογραφήματα», πανάρχαια σχεδιάσματα σε γρανίτη, τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και τα βυζαντινά μοναστήρια.

Στο μαγευτικό δάσος του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα, κατάφυτο με δρυς, πλατάνια και οξιές, μόλις 10 χιλιόμετρα από την κωμόπολη της Ελευθερούπολης, κρύβεται ένα διαφορετικό μοντέρνο παραμύθι, που συμπυκνώνει μέσα του τις αντίθετες όψεις της νεοελληνικής πραγματικότητας:

Την αρπακτικότητα και την εγκατάλειψη από τη μία, το μεράκι και το πείσμα μιας χούφτας ονειροπόλων από την άλλη, που βάλθηκαν να εμφυσήσουν ξανά ζωή στο επί χρόνια λεηλατημένο και παρατημένο Δασικό Χωριό Παγγαίου.

Ενα δημοτικό ακίνητο, συγκρότημα αγροτουρισμού, με ξύλινα σαλέ, ξενώνες, καφέ και εστιατόριο, που ρήμαζε από το 2010 όταν εγκαταλείφθηκε.

Για να διοργανωθεί το τριήμερο της 1ης Ευρωπαϊκής Γιορτής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες, με πάνω από 35 συνεταιριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ισπανία, χρειάστηκε πολύς κόπος και δουλειά, όχι μόνο από τα μέλη της ΚοινΣΕπ «Δασικό Χωριό Παγγαίου».

Στη γιορτή συνεργάστηκε όλο το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τη στήριξη της περιφέρειας, του δήμου και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.

Το χρονικό της εγκατάλειψης

⇅ Πάνω και κάτω: Το κεντρικό κτίριο του Δασικού Χωριού πριν και μετά: «Επί πέντε χρόνια λεηλατούσαν τα πάντα». Σήμερα είναι επισκέψιμο και λειτουργεί καθημερινά το αναψυκτήριο-καφέ

Ο Λευτέρης Κοκκινίδης, πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Δασικό Χωριό Παγγαίου», εξηγεί στο «για Κ.ΑΛ.Ο.» πώς ξεκίνησε το όραμα της πρωτοβουλίας πολιτών από την Ελευθερούπουλη:

«Το Δασικό Χωριό Παγγαίου κατασκευάστηκε με πρόγραμμα Leader (ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου) το 1996. Είχε παραχωρηθεί από τον τότε Δήμο Ελευθερούπολης (νυν Δήμος Παγγαίου) σε ιδιώτες έναντι μισθώματος. Λειτούργησε ώς τον Μάιο του 2010 με μεγάλη επιτυχία. Το 2010 ο ιδιοκτήτης παρέδωσε τα κλειδιά στον δήμο και το εγκατέλειψε. Το 2011 ο Δήμος Παγγαίου έβαλε το χωριό σε δημοπρασία, υπήρχαν ενδιαφερόμενοι, αλλά τελικά όλοι έκαναν πίσω. Φαίνεται πως όλοι περίμεναν προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επί 5 χρόνια υπήρχε βανδαλισμός και λεηλασία».

Το 2015 εμφανίστηκε μια πρωτοβουλία πολιτών για τη Διάσωση του Δασικού Χωριού Παγγαίου:

«Στην πρώτη μας συνάντηση υπήρχαν 60 άτομα. Η πρωτοβουλία ιδρύθηκε με 24 άτομα, αρχικά χωρίς νομική οντότητα. Τελικά ιδρύσαμε ΚοινΣΕπ με 17 άτομα. Στο άρθρο 185 του “Καλλικράτη” αναφέρεται ότι μπορεί να παραχωρηθεί σε ΚοινΣΕπ δημοτικό ακίνητο για τις δραστηριότητές της. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μας το παραχωρήσει, αλλά την απόφαση μπλόκαρε επίτροπος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Οι πολίτες από την Ελευθερούπολη όμως δεν το έβαλαν κάτω. Ασκησαν έφεση στην απόφαση του επιτρόπου και τελικά τους επιτράπηκε η παραχώρηση για 25 χρόνια.

Με προσωπική δουλειά, χωρίς χρηματοδότηση, τα μέλη της ΚοινΣΕπ, που εν τω μεταξύ είχαν μειωθεί σε μόλις 5 άτομα, κατάφεραν να αποκαταστήσουν το καφέ-αναψυκτήριο, που λειτουργεί καθημερινά και διοργανώνει εκπαιδευτικές, φυσιολατρικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με εκατοντάδες επισκέπτες.

Οπως παραδέχεται ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ, η αποκατάσταση του «χωριού» είναι πολύ φιλόδοξο σχέδιο, καθώς μόνο ο κάθε ξενώνας, χωρητικότητας από 20 κλίνες, απαιτεί περίπου 200.000 ευρώ:

«Ηταν σε άθλια κατάσταση. Είχαν ξηλωθεί τα πάντα, από σωληνώσεις μέχρι παραθυρόφυλλα. Ο καθένας που περνούσε από εδώ έπαιρνε ό,τι έβρισκε».

Ο ίδιος ζει μόνιμα στο βουνό εδώ και ενάμιση χρόνο, έχοντας αφιερωθεί στην αποκατάσταση του χώρου, με σεβασμό στο τοπίο και τη φύση.

«Το φυσικό κάλλος είναι απερίγραπτο. Η θέα είναι από το νησί της Θάσου ώς το Φαλακρό Βουνό. Είναι όλα καταπράσινα, μέσα στις δρυς και τις καστανιές», μας λέει με ενθουσιασμό.

«Εχουμε τρεις κοινωφελείς σκοπούς: Να αποκαταστήσουμε ένα δημοτικό ακίνητο που έχει καταστραφεί. Να κάνουμε το Παγγαίο τόπο προορισμού για όλη την Ελλάδα. Να μειώσουμε την ανεργία στην περιοχή. Στην πλήρη του δυναμική το “χωριό” μπορεί να απασχολεί 30 ώς 50 άτομα. Μόνιμο προσωπικό, εποχικό, εξωτερικούς συνεργάτες: δασκάλους ιππασίας, παιδαγωγούς για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια για ενήλικες. Μόνο στο τριήμερο είχαμε πλήθος βιωματικών εργαστηρίων, από δωρεάν μαθήματα υπνοθεραπείας και χαλάρωσης μέχρι κατασκευή φούρνου από cob - όλα από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Σε όλους παραχωρούμε τον χώρο δωρεάν».

«Μας ειρωνεύονταν...»

Το επόμενο βήμα είναι η αποκατάσταση και των άλλων ξύλινων κτιρίων. «Στην αρχή μάς ειρωνεύονταν. “Πού πάνε αυτοί ξυπόλυτοι, να φτιάξουν αυτό το θηρίο. Αυτό θέλει ένα εκατομμύριο ευρώ...”. Ομως τώρα που βλέπουν ότι το εγχείρημα λειτουργεί, υπάρχει ενδιαφέρον».

Πρόσφατα επισκέφθηκε το Δασικό Χωριό Παγγαίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης: «Μας πρότεινε να μπούμε σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ομως εμείς απαντήσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η διαδικασία του δανεισμού. Ο,τι κάνουμε θα το κάνουμε με δικές μας δυνάμεις. Και όσο μας πάρει».

 Info:

Σελίδα στο facebook: KοινΣΕπ «Δασικό Χωριό Παγγαίου»

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
Μπορεί η ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων να είναι το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει...
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μια άλλη ενημέρωση είναι εφικτή
«Τα ΜΜΕ είναι σε κρίση. Κανείς δεν ξέρει πώς χρηματοδοτούνται. Εμείς χρηματοδοτούμαστε από τους αναγνώστες μας. Θέλουμε να βρούμε πόρους να ανταγωνιστούμε ισότιμα τα κυρίαρχα ΜΜΕ, κάνοντας ποιοτική,...
Μια άλλη ενημέρωση είναι εφικτή
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εμπρακτη στήριξη στην αλληλέγγυα οικονομία
Με επιμέρους αλλαγές από τις σχετικές εξαγγελίες και τα όσα προέβλεπε η προδημοσίευση της πράξης τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης της...
Εμπρακτη στήριξη στην αλληλέγγυα οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»
«Να ζούμε καλύτερα με λιγότερα». Δεν είναι μόνο εφικτό αλλά και αναγκαίο σε έναν πλανήτη που εξαντλεί τους πόρους του, υποστηρίζει ο Κάρλος Τάιμπο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της...
«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
​Kοινωνικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν πολλοί. Πάνω από 1.000 για την ακρίβεια - αν και λιγότεροι από 300 έχουν τεκμηριωμένη λειτουργία, σύμφωνα με την πρόσφατη αποτύπωση του υπουργείου Εργασίας. Κι όμως, ενώ οι 2...
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Co-Op Box: το κουτί της Κ.ΑΛ.Ο
Μια ζωντανή, διαδραστική εκδοχή του... παραδοσιακού κουτιού οικονομικής ενίσχυσης των αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, το «Συνεταιριστικό Κουτί», έφεραν στη «ζωή» οι συντελεστές του Commons Lab στο Ηράκλειο...
Co-Op Box: το κουτί της Κ.ΑΛ.Ο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας