• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%

Συνεταιριστικός οδικός χάρτης για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας

 • A-
 • A+

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ε.Ε., το Συνεταιριστικό Κόμμα δημοσίευσε μια συλλογή δοκιμίων σχετικά με το πώς να οικοδομηθεί μια «οικονομία για όλους» στη μετα-κοινοτική Βρετανία.

Στη συλλογή «Προς το συμφέρον μας: οικοδομώντας μια οικονομία για όλους», τονίζεται πως οι συνεταιριστικές - συνεργατικές αρχές πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι του DNA της οικονομίας, ώστε να προωθηθεί μια ανάπτυξη βιώσιμη, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς.

Το Συνεταιριστικό Κόμμα ιδρύθηκε το 1917 από συνεταιριστικές οργανώσεις που επιδίωκαν την πολιτική τους εκπροσώπηση ώστε να διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Από το 1927 έχει εκλογική συμμαχία με το Εργατικό Κόμμα, κατεβάζοντας έπειτα από συμφωνία υποψήφιους σε συγκεκριμένα εκλογικά διαμερίσματα ως «Εργατικό και Συνεργατικό Κόμμα».

Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου πέτυχε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του και αναδείχθηκε τρίτο σε δύναμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 38 μέλη (τα οποία μετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικών), ενώ εκπροσωπείται επίσης στη Βουλή των Λόρδων και στα Κοινοβούλια της Σκοτίας και της Ουαλίας.

Στο μανιφέστο του για την «οικονομία για όλους» απαιτεί μέτρα για την ώθηση του συνεταιριστικού τομέα και ασχολείται ανάμεσα στα άλλα με θέματα όπως η συνεργατική ιδιοκτησία, η ισότιμη διανομή κερδών/πλεονασμάτων με στόχο το συλλογικό και κοινωνικό όφελος, η συνεταιριστική ανάπτυξη, ο ρόλος των συνεταιρισμών μπροστά στις προκλήσεις του «τέλους της μισθωτής εργασίας» και της προσωρινής και κατ’ αποκοπή απασχόλησης, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών μέσα από την αυτο-οργάνωση.

Ανάμεσα στους συγγραφείς ο αντιπρόεδρος των Εργατικών Τομ Γουότσον, ο εκτελεστικός διευθυντής του Co-op Group Ρίτσαρντ Πένικοκ και ο γνωστός για τις καμπάνιες του κατά της φοροδιαφυγής οικονομολόγος Ρίτσαρντ Μέρφι.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο σε διάσκεψη του κόμματος, ο πρόεδρός του Γκάρεθ Τόμας τόνισε: «Αυτή η συλλογή δοκιμίων αποκαλύπτει την ανισότητα, την αδικία, τις χαμένες ευκαιρίες και τον ταχύ ρυθμό των αλλαγών που χαρακτηρίζουν τη βρετανική οικονομία το 2017».

Και πρόσθεσε πως για το Συνεταιριστικό Κόμμα είναι σαφές πως οι συνεταιριστικές αξίες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας συναίνεσης που χρειάζεται η Βρετανία. «Προσφέρουν το πρότυπο για μια οικονομία που διανέμει πιο δίκαια τα οφέλη, που αξιοποιεί επιτυχώς νέες ευκαιρίες και στηρίζει αποτελεσματικά τον λαό μπροστά στις αναπόφευκτες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας».

Οι συνεταιριστικές αρχές –αυτοβοήθεια, αυτοευθύνη, δημοκρατία, ισότητα, ισονομία, ανοιχτή δομή, κοινωνική ευθύνη και μέριμνα για τους άλλους– μπορούν να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για το μέλλον, επεσήμανε ο Γκάρεθ Τόμας:

«Θέλουμε να δούμε μια ριζοσπαστική αλλαγή στην εξουσία, μια πραγματική αλλαγή σχετικά με το σε ποιους ανήκει και υπέρ ποιων τα συμφέροντα λειτουργεί η βρετανική οικονομία. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να φανταστούμε την εναλλακτική: είναι ήδη εδώ.

»Εκατοντάδες χιλιάδες συνεταιρισμοί που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών μάς δείχνουν ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνουμε τα πράγματα. Αυτά τα δοκίμια είναι μια συλλογή που εμπνέεται από τα κινήματα για να προσφέρει ένα ριζοσπαστικό όραμα για το μέλλον».

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κοοπερατίβες: η έξοδος από την εκμετάλλευση
Ομάδες μεταναστών παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους, δημιουργώντας επίσημα ή ανεπίσημα δίκτυα αλληλεγγύης και τους δικούς τους χώρους κοινωνικής συμβίωσης. Συχνά τέτοιες συνεργατικές πρωτοβουλίες λαμβάνουν τη...
Κοοπερατίβες: η έξοδος από την εκμετάλλευση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται, οι προκλήσεις παραμένουν
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, καθώς οι φορείς αυξάνονται σταθερά και δραστηριοποιούνται σε όλο και περισσότερους κλάδους •...
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται, οι προκλήσεις παραμένουν
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
O όρος «coop» υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης
Ο όρος coop υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης και χρησιμοποιείται από δεκάδες χιλιάδες συνεταιρισμούς στον κόσμο. Ανατρέχουμε στην ευρωπαϊκή εμπειρία που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο...
O όρος «coop» υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το Airbnb σαρώνει τοπικές κοινωνίες και συνεργατική οικονομία
Εκθεση του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών καταδεικνύει πως τo λόμπι της Airbnb στις Βρυξέλλες στρέφει τη συνεργατική οικονομία στην πλήρη απορρύθμιση. Ασκεί τεράστιες πιέσεις στους ευρωπαϊκούς...
Το Airbnb σαρώνει τοπικές κοινωνίες και συνεργατική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Από τα αφερέγγυα αφεντικά, στα χέρια των εργαζομένων
Τον ερχόμενο Φεβρουάριο προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας να είναι έτοιμο να ανοίξει τον πολιτικό διάλογο σχετικά με τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την εξαγορά αφερέγγυων ή πτωχευμένων επιχειρήσεων από...
Από τα αφερέγγυα αφεντικά, στα χέρια των εργαζομένων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ε.Ε. αντέχει περισσότερο από άλλους τομείς σε καιρούς κρίσης
Είναι κοινός τόπος πως η Κ.ΑΛ.Ο. αντέχει περισσότερο από άλλους τομείς σε καιρούς κρίσης, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στην Ε.Ε. των 28, το 2015 η κοινωνική οικονομία διατηρούσε 13,6...
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ε.Ε. αντέχει περισσότερο από άλλους τομείς σε καιρούς κρίσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας