• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.8°C / 36.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.1°C / 36.6°C
  4 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 36.6°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 33.9°C
  4 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.9°C
  2 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.7°C
  2 BF
  35%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.4°C / 36.6°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.8°C / 36.0°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  39%

Δοκιμάσαμε το νέο Co-Οp box, στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κ.ΑΛ.Ο στη Γεωπονική. Με ρετρό αισθητική και οικολογική χρήση το Co-Οp box είναι η ηλεκτρονική μετεξέλιξη του παλιού, καλού χάρτινου κουτιού οικονομικής ενίσχυσης

Co-Op Box: το κουτί της Κ.ΑΛ.Ο

 • A-
 • A+

Από το Commons Lab του Ηρακλείου Κρήτης, το Εργαστήριο Των Κοινών, έναν συνεργατικό χώρο όπου οι νέες τεχνολογίες συναντιούνται με την Κοινωνική Οικονομία, έρχεται μια διαφορετική ιδέα που απαντά ίσως στην πιο κρίσιμη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την οικονομική επιβίωση: Πώς δίνουμε στις ιδέες μας σάρκα και οστά, ώστε να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε, όχι με σκοπό το κέρδος, αλλά προσφέροντας ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες που ικανοποιούν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα για το εγχείρημα και αξιοπρεπείς όρους εργασίας για τα μέλη του συνεταιρισμού;

Επειδή η Κ.ΑΛ.Ο δεν βασίζεται σε μεγαλόσχημους χορηγούς ούτε σε μαικήνες επενδυτές, αλλά στηρίζει και στηρίζεται από τις κοινότητες των ανθρώπων, επιστρέφοντας το κέρδος σ’ αυτές, το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει από τα βασικότερα στοιχεία διαφοροποίησης της Κ.Αλ.Ο από την οικονομία της αγοράς.

Αυτή τη διαφορά θέλει να κάνει πράξη το Co-Op Box, το «Συνεταιριστικό Κουτί» όπως ονόμασαν οι δημιουργοί της την πρωτότυπη ηλεκτρονική συσκευή οικονομικής ενίσχυσης. Το Co-Op Box έχει ήδη βραβευτεί σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς, έχει δοκιμαστεί πιλοτικά και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησής του.

«H ιδέα γεννήθηκε όταν κάναμε καμπάνια crowdfunding πριν από δύο χρόνια», μας εξηγεί ο Μανώλης Μπριτζολάκης από το CommonsLab.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ενισχύσουν ένα συνεταιριστικό εγχείρημα με μικρά ποσά, αλλά δεν θα μπουν στη διαδικασία ηλεκτρονικής πληρωμής.

»Ετσι δημιουργήσαμε μια ηλεκτρονική εκδοχή του κλασικού χάρτινου κουτιού “ελεύθερης συνεισφοράς”, που λειτουργεί με τη μορφή Ιnfo-Κiosk.

»Παρέχει σε ηλεκτρονική οθόνη πληροφορίες για το πού πάνε τα χρήματα, ενώ αυτός που δίνει την ενίσχυση μπορεί να παίξει ως αντάλλαγμα ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, βασισμένο στο σενάριο της Συνεργατικής Οικονομίας».

Τα χαρακτηριστικά του Co-Op Box διέπονται από τους κανόνες του Ανοιχτού Σχεδίου και της Ανοιχτής Πηγής (open source), χρησιμοποιώντας ελεύθερο λογισμικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Δεν υπάρχει copyright και τα σχέδια είναι προσβάσιμα σε όποιους θέλουν να κατασκευάσουν τη συσκευή.

Το Cο-Op Box, διευκρινίζουν οι δημιουργοί του, υποστηρίζεται από εγχειρήματα της Κ.ΑΛ.Ο για να ενισχύει εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο. Δεν θα τοποθετηθεί σε σούπερ μάρκετ πολυεθνικής αλυσίδας αλλά μόνο σε συνεταιριστικά στέκια, καφενεία, κολεκτίβες.

Ακολουθεί τις αρχές των δικτύων Peer to Peer (P2P), συνοδεύεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα και social media που προβάλλουν ανά πάσα στιγμή όλη την πορεία των μικρο-χρηματοδοτήσεων και τις δράσεις των συνεργατικών εγχειρημάτων.

Τέλος, συνδυάζεται με τη συνεργατική εκπαίδευση όσων συμμετέχουν, για να έχουν οι χρηματοδοτήσεις το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ο οβολός που δέχεται ο πρωτότυπος αυτός κουμπαράς είναι σε κέρματα των 50 λεπτών, του ενός και των δύο ευρώ, ενώ εκτός από το ηλεκτρονικό παιχνίδι υπάρχει και συμμετοχή σε διαγωνισμούς, με αναμνηστικά από τους συνεταιρισμούς που συμμετέχουν.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας μορφής του Co-Op Box έγινε στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κ.Αλ.Ο στη Γεωπονική τον Ιούνιο, όπου δοκιμάστηκαν με επιτυχία τα καινούργια κουτιά.

Παράλληλα, το εγχείρημα παρουσιάστηκε σε σεμινάριο για τη χρηματοδότηση της Κ.Αλ.Ο, μαζί με το FairCoop, τη ΒΙΟ-ΜΕ και προτάσεις από το εξωτερικό, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα go-teo.

Περισσότερες πληροφορίες: thecoopbox.commonslab.gr

Αλληλεγγύη σε κουτί: πώς λειτουργεί;

Ο Μανώλης Μπριτζολάκης μάς κάνει «κέρματα» τη λογική του Co-Op Box:

►Πώς ξέρει αυτός που δίνει τα χρήματά του πού ακριβώς πάνε;

Επειδή τα δεδομένα είναι ανοιχτά, γλιτώνουμε πλήθος παρεξηγήσεων και εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια. Υπάρχει ανά πάσα στιγμή λογοδοσία για τη ροή των χρημάτων, καθώς τα Co-Op Box έχουν ενσωματωμένο μικρο-υπολογιστή ανοιχτού κώδικα, που συντονίζει τον κερματοδέκτη, την οθόνη και συνδέεται με κεντρικό υπολογιστή μέσω wi-fi. Ετσι, τα κουτιά επικοινωνούν και μεταξύ τους και όλες οι πληροφορίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα.

►Πώς λογοδοτούν αυτοί που χρηματοδοτούνται;

Εχουμε σχεδιάσει τρόπο να υπάρχει απολογισμός πού ακριβώς πήγαν τα χρήματα. Π.χ. θέλει το Commons Lab να αγοράσει υπολογιστή; Οταν γίνεται αυτό, μας στέλνει την απόδειξη και εμείς βάζουμε: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία». Αν μια ομάδα χρηματοδοτηθεί και δεν στείλει αποδείξεις, θα το καταγράψουμε ως «ελλιπής διαδικασία».

►Ποιος επιλέγει τα πρότζεκτ;

Η ίδια η κοινότητα που θα φιλοξενεί κάθε κουτί θα αποφασίζει ποια εγχειρήματα θέλει να φιλοξενήσει.

►Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;

Αυτή τη στιγμή έχει επιλεγεί το πρότζεκτ από το google summer of code με τη βοήθεια της Ελληνικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα. Εχουμε ένα φοιτητή πληροφορικής που γράφει κώδικα ειδικά για το Co-Op Box ώστε να είναι πιο λειτουργικό.

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε νέα καμπάνια crowd-funding. Ο προϋπολογισμός για πανελλήνιο δίκτυο είναι 50.000 ευρώ.

Με αυτά τα χρήματα πληρώνονται όλοι όσοι έχουν δουλέψει, προγραμματιστές, γραφίστες, σχεδιαστές, τεχνικοί, περίπου 18 άτομα και εγκαθίστανται 40 συσκευές σε όλη την Ελλάδα. Eπίσης θα έχουμε ομάδες υποστήριξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

[email protected]

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Δίκαιο, ισορροπημένο, διαφανές. Το σύστημα αμοιβαίων ανταλλαγών θα μπορούσε να λειτουργήσει»
Ο Μάθιου Σλέιτερ συστήνεται ως «μηχανικός κοινοτικών νομισμάτων». Τρεις λέξεις, που ωστόσο καθεμία χρειάζεται διευκρίνιση, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύμπαν της εναλλακτικής οικονομίας. Ενα...
«Δίκαιο, ισορροπημένο, διαφανές. Το σύστημα αμοιβαίων ανταλλαγών θα μπορούσε να λειτουργήσει»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
​Kοινωνικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν πολλοί. Πάνω από 1.000 για την ακρίβεια - αν και λιγότεροι από 300 έχουν τεκμηριωμένη λειτουργία, σύμφωνα με την πρόσφατη αποτύπωση του υπουργείου Εργασίας. Κι όμως, ενώ οι 2...
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πήραν τα βουνά... για Κ.ΑΛ.Ο. σκοπό
Μια παρέα ονειροπόλων από την Ελευθερούπολη βάλθηκε να ξαναδώσει ζωή στο ερημωμένο Δασικό Χωριό Παγγαίου, στο μυθικό βουνό της Ανατολικής Μακεδονία, ρίχνοντας πολλή δουλειά για να στήσει μια ΚοινΣΕπ που έχει...
Πήραν τα βουνά... για Κ.ΑΛ.Ο. σκοπό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εναλλακτικά νομίσματα: το δίκτυο των «από κάτω»
Πάνω από 40 είναι τα καταγεγραμμένα τοπικά δίκτυα εναλλακτικών «νομισμάτων» σε όλη την Ελλάδα, που διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ πολιτών παρακάμπτοντας το ψηφιακό ή χάρτινο χρήμα. Ωστόσο πολλά είναι...
Εναλλακτικά νομίσματα: το δίκτυο των «από κάτω»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μια άλλη ενημέρωση είναι εφικτή
«Τα ΜΜΕ είναι σε κρίση. Κανείς δεν ξέρει πώς χρηματοδοτούνται. Εμείς χρηματοδοτούμαστε από τους αναγνώστες μας. Θέλουμε να βρούμε πόρους να ανταγωνιστούμε ισότιμα τα κυρίαρχα ΜΜΕ, κάνοντας ποιοτική,...
Μια άλλη ενημέρωση είναι εφικτή
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
Μπορεί η ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων να είναι το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει...
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας