• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  43°C 40.0°C / 45.1°C
  1 BF
  14%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.5°C / 42.7°C
  2 BF
  20%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 37.0°C / 43.7°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 39.7°C
  3 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 38.0°C
  2 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  40°C 36.9°C / 41.0°C
  4 BF
  9%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.7°C / 37.4°C
  3 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 31.6°C / 41.3°C
  3 BF
  10%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.8°C / 40.4°C
  3 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.1°C / 37.4°C
  3 BF
  26%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 35.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  42°C 38.5°C / 41.9°C
  0 BF
  12%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  42°C 38.5°C / 43.3°C
  3 BF
  11%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 40.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  43°C 40.4°C / 45.4°C
  3 BF
  9%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 35.3°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.6°C / 42.8°C
  3 BF
  12%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  4 BF
  10%

Οι εθελοντές επισκευάζουν Η/Υ στο εργαστήριο στον Χολαργό

Από τα «σκουπίδια» στα θρανία των παιδιών μας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην Ελλάδα πετάμε τον χρόνο περίπου 100.000 λάπτοπ, με αρκετά από αυτά να μην έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους και να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με κάποιες ίσως μικροεπισκευές ή αλλαγή λογισμικού.

Να εκμεταλλευτεί αυτόν τον «θησαυρό» προσπαθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο η ομάδα Epanekkinisis, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της ΑΜΚΕ Αλληλον-net, έχοντας ως στόχο τα παιδιά στα Δημοτικά της Ελλάδας να έχουν πρόσβαση σε λάπτοπ που περιέχουν τα σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικές εφαρμογές.

«Εχω εταιρεία πληροφορικής και προσπαθούσα από παλιά να κάνω δωρεές στα σχολεία. Βέβαια, το νομικό πλαίσιο δεν είναι ευέλικτο και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε εύκολα λόγω γραφειοκρατίας. Η σύζυγός μου είναι εκπαιδευτικός και είδα ότι δυστυχώς σε πολλά δημόσια σχολεία δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές ή είναι απαρχαιωμένες. Στην epanekkinisis μιλάμε για την έννοια της κοινωνικής ανακύκλωσης ή του crowdsourcing, καθώς το λάπτοπ που έχει κάποιος 5-6 χρόνια και μπορεί να θέλει να το πετάξει γιατί έχει πάθει μια ζημιά μπορεί να είναι για μας ιδιαίτερα χρήσιμο για να το επισκευάσουμε και να το δώσουμε στους μαθητές», μας λέει ο ιδρυτής της epanekkinisis, Γιώργος Μακρίδης.

Στους υπολογιστές που επισκευάζονται τοποθετείται λογισμικό ανοιχτού τύπου Unix και εγκαθίστανται πάνω από 60 εκπαιδευτικές εφαρμογές πιστοποιημένες από το υπουργείο Παιδείας.

Το τρίπτυχο στο οποίο κινείται η epanekkinisis είναι εκπαίδευση, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής, κοινωνική ανακύκλωση και εθελοντισμός.

Κλειδί για την επιτυχία της ομάδας είναι η συμβολή των εθελοντών που είναι συνήθως φοιτητές και αποκομίζουν επαγγελματική εμπειρία μέσω της συμμετοχής τους:

«Αρκετά παιδιά που ήταν εθελοντές εδώ για κάποιους μήνες βρήκαν μετά επαγγελματική αποκατάσταση. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν συμβαίνει αυτό. Πολλές εταιρείες ζητάνε προϋπηρεσία που είναι πολύ δύσκολο να την έχουν σε αυτή την ηλικία. Υπάρχουν 6 διαφορετικές ομάδες στις οποίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν ανάλογα με τις σπουδές τους και τον διαθέσιμο χρόνο που έχουν. Επίσης, μέσα στην ομάδα οι νεότεροι διδάσκονται από τους παλαιότερους. Εδώ ένας νέος τεχνικός Η/Υ θα έχει για παράδειγμα τη δυνατότητα να δει πάρα πολλούς υπολογιστές και να αποκτήσει εμπειρία με περισσότερη ελευθερία κινήσεων απ’ ό,τι σε μια άλλη πρακτική. Υπάρχουν όμως κι άλλες ομάδες, όπως της επικοινωνίας, της γραφιστικής ή των προγραμματιστών», συνεχίζει ο κ. Μακρίδης.

Αυτό μας επιβεβαιώνει και ο εθελοντής Νίκος Βιδάλης, που έχει σπουδάσει γραφιστική:

«Εκανα διάφορες δουλειές ανεξάρτητα ως γραφίστας αλλά με τη συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο εγχείρημα απέκτησα σε 4 μήνες όση εμπειρία είχα πάρει αλλού σε 4 χρόνια. Εφτιαξα την αφίσα και το διαδικτυακό σποτάκι και ασχολούμαστε συνεχώς με την παραγωγή ενημερωτικού υλικού. Καλούμε τον κόσμο να μην πετάει τους παλιούς υπολογιστές και τα παλιά λάπτοπ του. Ακόμα και ως ανταλλακτικά μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα».

Οπως ακούμε, έχει τύχει να τους φέρουν τόσο απαρχαιωμένους υπολογιστές που να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά ακόμα και αυτοί χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των εθελοντών και στη συνέχεια οδηγούνται στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών και όχι σε κάποια χωματερή.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε δήμους της Αττικής και έχει υπάρξει ενδιαφέρον από 150 Δημοτικά σε όλη τη χώρα να συμμετάσχουν.

Οι δωρεές που καταφτάνουν από ιδιώτες και επιχειρήσεις είναι αρκετές, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν όλη αυτή τη ζήτηση.

Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται υπολογιστές για να γίνει δωρεά στα σχολεία που χτυπήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό στη Λέσβο.

«Η δωρεά θα γίνει στον δήμο με σκοπό να κατανεμηθούν οι υπολογιστές όπως κριθεί καλύτερο. Εχουμε έρθει σε επαφή με το αρμόδιο συντονιστικό (οκταμελής επιτελική ομάδα που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Λέσβου). Οποιος θέλει να δωρίσει υπολογιστές μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας», καταλήγει ο κ. Μακρίδης.

 Info: epanekkinisis.gr

[email protected]

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: η μόνη λύση για τον πρωτογενή τομέα
Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου διαΝΕΟσις παρουσιάζει τη νέα κατάσταση, αναδεικνύει καλά παραδείγματα και προτείνει μεταρρυθμίσεις που ίσως θα μπορούσαν να τονώσουν ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα που βρίσκεται...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: η μόνη λύση για τον πρωτογενή τομέα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γαστροτουρισμός και γυναικείοι συνεταιρισμοί
Για την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ιππολύτη-mama’s flavours» είχαμε γράψει πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017. Από τότε τα δεδομένα άλλαξαν και, έτσι, αντικείμενο πλέον της mama’s flavours είναι η διοργάνωση γαστρονομικών...
Γαστροτουρισμός και γυναικείοι συνεταιρισμοί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι Ρομά ξεπερνούν τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεταιριστικά
Δύο ΚΟΙΝΣΕΠ στο Μεσολόγγι, η «Ρομά Ολοι Μαζί», με αντικείμενο την ανακύκλωση, και η «Ρομά Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», με αντικείμενο το ψάρεμα, δίνουν το παράδειγμα για το σπάσιμο των προκαταλήψεων.
Οι Ρομά ξεπερνούν τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεταιριστικά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Ρεστία»: το βουβό κύμα της επιτυχίας
Η «Ρεστία» είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε με αφορμή τη φρίκη του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι δύο συνέταιροι, έφτιαξαν ένα φίλτρο το οποίο μπορεί και συγκρατεί κάθε έλαιο...
«Ρεστία»: το βουβό κύμα της επιτυχίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014, το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν ελάχιστα στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλέον ο κεντρικός σχεδιασμός για την τετραετία 2019-2023 προβλέπει κομβικό...
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να το διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις»
Στα τέλη Μαρτίου το Impact Hub της Αθήνας έκλεισε 5 χρόνια ζωής και πραγματοποίησε εκδηλώσεις στον χώρο του. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Αλμπέρτο Μασέτι Ζανίνι, διευθυντής των διεθνών προγραμμάτων του Impact...
«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να το διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας