• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.2°C / 30.2°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 28.0°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 22.3°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.5°C / 27.8°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 29.9°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  70%

Ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Ν. Βουλέλης και ο Κ. Νικολάου από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κ.ΑΛ.Ο συντονίζουν τη συζήτηση «Αλλάζοντας τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης: ελληνικά συλλογικά εγχειρήματα ενημέρωσης»

Μια άλλη ενημέρωση είναι εφικτή

 • A-
 • A+

«Η κατάσταση των συστημικών ΜΜΕ στη χώρα μας είναι φριχτή. Οι τράπεζες εξαγοράζουν κατεστραμμένα ΜΜΕ.

Εξαγοράζοντας το χρέος τους, ελέγχουν τη δημοσιογραφία. Εμείς συστήσαμε συνεταιρισμό εργαζομένων στα ΜΜΕ, εκδίδοντας έντυπο και ιστοσελίδα. 

Οχι επειδή είμαστε άνθρωποι των κινημάτων -προερχόμαστε όλοι μας από τα mainstream ΜΜΕ-, αλλά επειδή ο συνεταιρισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο με τη σιγουριά ότι δεν μας ελέγχουν οι τράπεζες.

Κάνουμε ορατά τα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που είναι περιθωριοποιημένα από το σύστημα. Αλλά είμαστε πάνω από όλα επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Τα ΜΜΕ είναι σε κρίση. Κανείς δεν ξέρει πώς χρηματοδοτούνται. Εμείς χρηματοδοτούμαστε από τους αναγνώστες μας.

Θέλουμε να βρούμε πόρους να ανταγωνιστούμε ισότιμα τα κυρίαρχα ΜΜΕ, κάνοντας ποιοτική, επαγγελματική, ανεξάρτητη δημοσιογραφία».

Με αυτά τα λόγια παρουσίασε το συνεταιριστικό περιοδικό Alternativas Economicas ο Ισπανός δημοσιογράφος Pere Rusiñol - πρώην αρχισυντάκτης της El País, μιλώντας το Σάββατο στην 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Εναλλακτικών ΜΜΕ στη Γεωπονική Σχολή, στο πλαίσιο του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κ.ΑΛ.Ο.

Η ομιλία του θα μπορούσε όμως να ανήκει σε έναν Ελληνα δημοσιογράφο, καθώς όσα περιέγραψε θυμίζουν έντονα και όσα συμβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ.

Στη συνάντηση, που συνδιοργάνωσαν η «Εφ.Συν.» και το Δίκτυο Ripess Ευρώπης, συμμετείχαν 18 εναλλακτικά ενημερωτικά εγχειρήματα από 9 χώρες, έντυπες εφημερίδες και περιοδικά, διαδικτυακοί ενημερωτικοί ιστότοποι, web radio και τηλεοράσεις.

Το ακροατήριο καλωσόρισε ο Jason Nardi, εκ μέρους του Ripess, θέτοντας το ερώτημα «πώς μπορούμε να συσχετίσουμε μορφές δικτύων αλληλέγγυας οικονομίας με τα συνεταιριστικά, εναλλακτικά ΜΜΕ».

Ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Νικόλας Βουλέλης παρουσίασε τη διαδρομή της δικής μας συνεταιριστικής εφημερίδας.

«Ξεκινήσαμε τον Νοέμβρη του 2012, στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Παρά τις προβλέψεις ότι θα κλείσουμε σε λίγους μήνες, συνεχίζουμε πέντε χρόνια. Είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε κυκλοφορία καθημερινές εφημερίδες, όταν μεγάλες εφημερίδες κλείνουν και το 50% των Ελλήνων δημοσιογράφων είναι άνεργοι», είπε, καταλήγοντας:

«Η "Εφ.Συν." δεν στηρίζεται από κυβέρνηση, κόμματα, χρηματοδότες. Δίνει φωνή σε οτιδήποτε ξεκινά από τη βάση της κοινωνίας, με έμφαση στην οικονομία που καλύπτει κοινωνικές ανάγκες».

Πέρα από τα γεωγραφικά και γλωσσικά σύνορα και τις διαφοροποιήσεις κάθε μέσου, όλοι αναγνώρισαν κοινούς προβληματισμούς σε τρία βασικά ζητήματα: Πώς λύνεται το ζήτημα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας, διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία και ελευθερία του λόγου, πώς αντιλαμβανόμαστε την πληροφορία και την ενημέρωση και πως διαχωριζόμαστε από τους μηχανισμούς χειραγώγησης της «μετα-αλήθειας» και της «ψεύτικης είδησης».

Στην ημερίδα πήραν μέρος τρία εγχειρήματα από την Ιταλία, το συνεταιριστικό περιοδικό Altreconomia, ο διαδικτυακός κόμβος commune info, και η ιστοσελίδα Italia Che Cambia, που χαρτογραφεί εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο με περισσότερα από 200 βίντεο-ντοκιμαντέρ στην Ιταλία και επεκτείνεται στη Γερμανία.

Την τιμητική τους είχαν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της Ιβηρικής χερσονήσου με 5 συνολικά συμμετοχές: το νεοσύστατο El Setembre από την Καταλονία, το επίσης καταλανικό La Directa, 15θήμερο έντυπο περιοδικό, τα ισπανόφωνα Αlternativas Economicas αλλά και το El Saltο (saltamos.net), σύμπραξη 20 ανεξάρτητων, αριστερών ισπανικών ΜΜΕ και η Επιθεώρηση Κοινωνικής Οικονομίας, με έδρα την Πορτογαλία και άρθρα στα πορτογαλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Η Βερολινέζα δημοσιογράφος Ulrike Kumpe παρουσίασε την ιστορική εφημερίδα Contraste, την παλιότερη εφημερίδα για την αυτοδιαχείριση και τα κοινά που κυκλοφορεί από το 1984, η Jenny Nelson παρουσίασε τεύχη και πολιτικές αφίσες του Red Pepper, από τα πλέον αναγνωρίσιμα εναλλακτικά πολιτικά περιοδικά της Μ. Βρετανίας.

Η Εliza Anywange έδωσε το στίγμα του therules.org, ενός πρωτότυπου διαδικτυακού εγχειρήματος που επιχειρεί να αφηγηθεί «τη μεγάλη ιστορία» πίσω από τις μικρές ιστορίες αμφισβήτησης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τα Βαλκάνια εκπροσώπησε το κροατικό Zmag, την Τσεχία το οικολογικό Sedma Generace, ενώ από τη Γαλλία το socioeco.org συγκεντρώνει στοιχεία και άρθρα για την Κ.ΑΛ.Ο, σε πέντε γλώσσες.

Παράλληλα η «Εφ.Συν.» συνδιοργάνωσε το θεματικό εργαστήριο «Αλλάζοντας τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης», με τη συμμετοχή ελληνικών συλλογικών εγχειρημάτων ενημέρωσης.

Στη συζήτηση, που συντόνισαν ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Νικόλας Βουλέλης και ο καθηγητής Κώστας Νικολάου από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κ.ΑΛ.Ο, παρουσιάστηκαν η συνεταιριστική δημοσιογραφική ιστοσελίδα presspublica.gr, το αυτοδιαχειριζόμενο περιοδικό 3pointmagazine.gr, η διαδικτυακή τηλεόραση V-media, το διαδικτυακό ραδιόφωνο Μετά-Δεύτερο, η εκπομπή «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ-3, που αναδεικνύει κοινωνικά κινήματα σε όλη την Ελλάδα, η ιστοσελίδα enallaktikos.gr, ενώ παρενέβησαν τοπικά συνεταιριστικά ΜΜΕ όπως το ionianet.gr, εκπρόσωποι της δημοσιογραφίας των πολιτών, μπλόγκερ, συνάδελφοι άλλων Μέσων.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την κοινή ανάγκη για συμπράξεις που θα δυναμώσουν τις φωνές της «άλλης» ενημέρωσης - χωρίς αφεντικά και εξαρτήσεις, καθιστώντας την όχι απλώς εναλλακτικό χόμπι, αλλά βιώσιμη επαγγελματική διέξοδο και ποιοτική δημοσιογραφική απάντηση, σε ένα μιντιακό οικοδόμημα που καταρρέει, τοποθετώντας νέους ολιγάρχες στη θέση της παλιάς διαπλοκής.

Ενα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία που έγινε χθες κατά το κλείσιμο του συνεδρίου σε συνάντηση των εναλλακτικών ΜΜΕ και εκπροσώπων των δικτύων Κ.ΑΛ.Ο που συμμετείχαν για τη δημιουργία μιας Δικτύωσης, ενός κοινού χώρου για να γνωριστούμε καλύτερα και να προωθήσουμε: το μοίρασμα σχετικής αρθρογραφίας, τη συμπαραγωγή δημοσιογραφικών ερευνών για καίρια ευρωπαϊκά ζητήματα, την εκπαίδευση και συμβουλευτική σχετικά με επιχειρηματικά μοντέλα που ευνοούν στην επιβίωση των εναλλακτικών μίντια, συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά δίκτυα Κ.ΑΛ.Ο και τις εκδηλώσεις τους και συναντήσεις εργασίας για να ενδυναμώσουμε αυτές τις ανταλλαγές με τη συνδρομή του Ripess.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πήραν τα βουνά... για Κ.ΑΛ.Ο. σκοπό
Μια παρέα ονειροπόλων από την Ελευθερούπολη βάλθηκε να ξαναδώσει ζωή στο ερημωμένο Δασικό Χωριό Παγγαίου, στο μυθικό βουνό της Ανατολικής Μακεδονία, ρίχνοντας πολλή δουλειά για να στήσει μια ΚοινΣΕπ που έχει...
Πήραν τα βουνά... για Κ.ΑΛ.Ο. σκοπό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
Το πώς ένα σύμπαν Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι εφικτό και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης στην κρίση που βιώνουμε πανευρωπαϊκά, συζητήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο 4ο Πανευρωπαϊκό...
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
KISS project: «Το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική βιωσιμότητα»
Ενα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις μεσογειακές χώρες και δεκάδες φορείς Κ.ΑΛ.Ο., αναπτύχθηκε σε συμμετοχικά εργαστήρια με στρατηγείο το Σεντ Ετιέν,...
KISS project: «Το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική βιωσιμότητα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξόφλησε τον ELA η Παγκρήτια Τράπεζα
Μηδένισε την εξάρτησή της από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων κατά 60 εκατ. ευρώ και της ανοδικής πορείας των υπόλοιπων...
Εξόφλησε τον ELA η Παγκρήτια Τράπεζα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
​Kοινωνικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν πολλοί. Πάνω από 1.000 για την ακρίβεια - αν και λιγότεροι από 300 έχουν τεκμηριωμένη λειτουργία, σύμφωνα με την πρόσφατη αποτύπωση του υπουργείου Εργασίας. Κι όμως, ενώ οι 2...
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Co-Op Box: το κουτί της Κ.ΑΛ.Ο
Μια ζωντανή, διαδραστική εκδοχή του... παραδοσιακού κουτιού οικονομικής ενίσχυσης των αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, το «Συνεταιριστικό Κουτί», έφεραν στη «ζωή» οι συντελεστές του Commons Lab στο Ηράκλειο...
Co-Op Box: το κουτί της Κ.ΑΛ.Ο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας