• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.6°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.0°C
  6 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  85%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 17.6°C
  4 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  7 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  6 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  6 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 13.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 15.7°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  96%

Οικοδομώντας την «άλλη ενημέρωση»

 • A-
 • A+

Ετσι όπως υπάρχει μια εναλλακτική οικονομία αλληλέγγυα και κοινωνική που δεν στηρίζεται στον ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους, αλλά στη συλλογικότητα και την προώθηση του «κοινού καλού», έτσι υπάρχουν και εναλλακτικά ΜΜΕ που προτάσσουν την ανεξαρτησία τους από την πολιτική και οικονομική εξουσία και στρέφουν το βλέμμα τους στις διεργασίες που κυοφορούνται στην ίδια την κοινωνία.

Οπως και τα άλλα εγχειρήματα της Κ.ΑΛ.Ο., αυτά τα εναλλακτικά μέσα προτείνουν έναν άλλον τρόπο υπεύθυνης, κοινωνικά προσανατολισμένης, συμμετοχικά και δημοκρατικά διαχειριζόμενης παραγωγής, κατανάλωσης και διανομής της «είδησης» και αναδεικνύουν εναλλακτικές προτάσεις κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού.

Τέτοια ΜΜΕ υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Και παρότι καθένα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όλα τους μοιράζονται το όραμα μιας ενημέρωσης που δεν ασκείται από τους γυάλινους πύργους της κάθε είδους εξουσίας, αλλά βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και δίνει φωνή σε όλους όσοι καθημερινά οικοδομούν αυτή την άλλη κοινωνική οικονομία, την υπαρκτή, της αλληλεγγύης.

Μέσα ενημέρωσης που τώρα ανταμώνουν στην Αθήνα για να αποτελέσουν μέρος της 1ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Εναλλακτικών ΜΜΕ και Κ.ΑΛ.Ο., που διοργανώνει το δίκτυο Ripess Europe και η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο πλαίσιο του 4ου πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, 9-11 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Tα ερωτήματα

Τι ακριβώς σημαίνει «εναλλακτικά ΜΜΕ»; Μπορούν αυτά να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της Κ.ΑΛ.Ο. και με ποιες προϋποθέσεις;

Ποιος είναι ο ρόλος τους ως συνδιαμορφωτών της συλλογικής γνώσης που επιτρέπει συνειδητές επιλογές προς το συλλογικό όφελος; Πώς μπορούν να ανταγωνιστούν τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που επιβάλλουν την ενημέρωση της ενιαίας σκέψης και του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική»;

Μπορεί οι συνέργειες, η δικτύωση και οι στρατηγικές κοινών δράσεων να τα αναδείξουν σε πυλώνα εκδημοκρατισμού της οικονομίας, χειραφέτησης της κοινωνίας και ενδυνάμωσης της αλλαγής;

Η κυρίαρχη αφήγηση

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που το Σάββατο 10 Ιουνίου (αίθουσα «Ουρανός», 18.45-21.00) θα επιχειρήσουν να απαντήσουν εναλλακτικά Μέσα όπως τα Red Pepper και The Rules από τη Βρετανία, Contraste από τη Γερμανία, Salto και Alternativas Economicas από την Ισπανία, τα καταλανικά El Setembre και La Directa, τα Altreconomia, Comuneinfo, Italia che cambia από την Ιταλία, Zmag από την Κροατία, Revista de Economia Solidaria από την Πορτογαλία, Sedma Generace από την Τσεχία ή η διεθνής ενημερωτική πλατφόρμα socioeco.org του Ripess Europe.

Παράλληλα, καθένα θα παρουσιάσει τη δική του εμπειρία για το πώς αλλάζουν την κυρίαρχη αφήγηση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, καθιστώντας ορατό αυτόν τον άλλο κόσμο που αναδύεται.

Αλλάζοντας τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης

Μαζί τους σε αυτή την 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Εναλλακτικών Μίντια και Κ.ΑΛ.Ο. θα είναι και ελληνικά ανάλογα σχήματα, ανάμεσά τους «Εφ.Συν.», ertopen.com, presspublica.gr, 3pointmagazine.gr, vmedia.gr, «Το Ερμα», ραδιόφωνο «Πορτοκαλί», Αντιδραστήριο, enallaktikos.gr, που με τις παρεμβάσεις τους θα δώσουν το στίγμα της ελληνικής πραγματικότητας

 Μεταφέροντας συγχρόνως τις εμπειρίες και τον προβληματισμό που θα μοιραστούν σε εκδήλωση που θα γίνει την ίδια ημέρα 16.30-18.30 (αίθουσα «Ερμής») με θέμα «Αλλάζοντας τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης: Ελληνικά συλλογικά εγχειρήματα ενημέρωσης, φορείς και πόλοι ανάδειξης της Κ.ΑΛ.Ο.».

Μια εκδήλωση που συντονίζουν η «Εφ.Συν.» και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο για την Κ.ΑΛ.Ο. και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στο σαθρό μιντιακό τοπίο της χώρας μας που αποκτά όλο και περισσότερο «οπαδικό», αντί για ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στον αντίποδα της λογικής που ορίζει τα ΜΜΕ ως επιχειρήσεις συσσώρευσης κέρδους και άσκησης πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων των ισχυρών, εδώ θα συναντηθούν εγχειρήματα που αναδύθηκαν στην Ελλάδα της κρίσης και οραματίζονται μια δημοσιογραφία ανεξάρτητη και πολυφωνική, μια δημοσιογραφία που εκπορεύεται από συλλογικά σχήματα, προσφέρει βήμα σε κοινωνικά κινήματα και καθιστά ορατή τη δυναμική της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Και θα παρουσιάσουν τις δικές τους προσεγγίσεις συζητώντας με το κοινό για τις προκλήσεις, τον ρόλο τους ως φορέων και πόλων ανάδειξης της Κ.ΑΛ.Ο. και τις δυνατότητες κοινών δράσεων και συνεργειών.

Οι 50 συζητήσεις

Σε αυτό το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, οι εμπειρίες, οι ιδέες, οι προτάσεις των δεκάδων εγχειρημάτων, συλλογικοτήτων, συνεταιριστικών και συνεργατικών σχημάτων και εθνικών δικτυώσεων που θα μετέχουν στις 50 συζητήσεις και εργαστήρια που θα διεξαχθούν, δεν κατατίθενται απλώς ως απόπειρα καταγραφής της ελπιδοφόρας πραγματικότητας της Κ.ΑΛ.Ο.

Αλλά και ως όχημα για να εμβαθύνουμε και συν-οργανώσουμε τις πρωτοβουλίες μας γι’ αυτή την άλλη εναλλακτική οικονομία και κοινωνία, να αντλήσουμε γνώση από θετικά και αρνητικά παραδείγματα και να διαμορφώσουμε όρους για να υλοποιήσουμε συγκεκριμένα σχέδια.

Στις 11 Ιουνίου

Γι’ αυτό και η 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Εναλλακτικών Μίντια και Κ.ΑΛ.Ο. θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου με συνάντηση εργασίας ανάμεσα σε όλα τα εναλλακτικά ΜΜΕ και τους εκπροσώπους των δικτυώσεων Κ.ΑΛ.Ο. που συμμετέχουν στο συνέδριο, με στόχο να να διερευνηθούν δυνατότητες απτών συνεργασιών και μιας δικτύωσης που θα κάνει πιο ισχυρή τη φωνή της εναλλακτικής ενημέρωσης και του οικοσυστήματος της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ευκλείδης Μάνσε: Μια άλλη οικονομία είναι εφικτή
Ξεκίνησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το UniverSSE 201, το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Για τρεις ημέρες η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για...
Ευκλείδης Μάνσε: Μια άλλη οικονομία είναι εφικτή
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα συνεταιριστικά MME είναι τα MME του αύριο
Χωρίς εξωραϊσμούς και υπεραπλουστεύσεις, το ενημερωτικό δελτίο της της Διεθνούς Ενωσης Συνεταιρισμών Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και Υπηρεσιών «Work Toghether», παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στη βιομηχανία των...
Τα συνεταιριστικά MME είναι τα MME του αύριο
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
Το πώς ένα σύμπαν Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι εφικτό και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης στην κρίση που βιώνουμε πανευρωπαϊκά, συζητήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο 4ο Πανευρωπαϊκό...
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μια άλλη ενημέρωση είναι εφικτή
«Τα ΜΜΕ είναι σε κρίση. Κανείς δεν ξέρει πώς χρηματοδοτούνται. Εμείς χρηματοδοτούμαστε από τους αναγνώστες μας. Θέλουμε να βρούμε πόρους να ανταγωνιστούμε ισότιμα τα κυρίαρχα ΜΜΕ, κάνοντας ποιοτική,...
Μια άλλη ενημέρωση είναι εφικτή
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Αθήνα πρωτεύουσα της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας
Με βασικό σύνθημα «παράγουμε, μετασχηματίζουμε, συμμετέχουμε, με βάση τις ανάγκες μας και τις δυνατότητες του περιβάλλοντος» συνεχίζεται για τρίτη μέρα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας...
Η Αθήνα πρωτεύουσα της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe στην...
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας