• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.1°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  79%

Αυτοοργάνωση και διεκδίκηση

 • A-
 • A+

«Είμαστε επιχειρήσεις που δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά εγχειρήματα ανέργων και εργαζομένων, που προσπαθούμε μέσα στην κρίση να εξασφαλίσουμε την καθημερινή μας επιβίωση με αξιοπρέπεια, προβάλλοντας παράλληλα ένα άλλο πρότυπο συλλογικής ζωής, εργασίας και δημιουργίας».

Ετσι αυτοσυστήνεται η ένωση φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Περιφέρειας Αττικής «Συντονισμός Φορέων Κ.ΑΛ.Ο.», στον οποίο έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα περίπου 30 ΚΟΙΝΣΕΠ θέλοντας να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε στην εκπροσώπηση και δικτύωση των συνεταιρισμών.

Ξεκίνησαν με ένα κάλεσμα για συνεργασία και αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας διαμόρφωσης αιτημάτων και διεκδίκησής τους.

Αρχικά ως Συντονισμός ΚΟΙΝΣΕΠ, «μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες βάσης, και προϋπόθεση συμμετοχής να είναι ή να επιδιώκουν να είναι συνεταιριστικά εγχειρήματα στα οποία συμμετείχαν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι και όχι κοινωνικές επιχειρήσεις ως όχημα διεκδίκησης χρηματοδότησης» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Μούρτζης (Μπέρντυ), μέλος του Συντονισμού.

Από τις βασικές αρχές του Συντονισμού είναι η άρση των ανισοτήτων στον διαμοιρασμό της παραγόμενης αξίας, η κατάργηση εκμετάλλευσης και ιεραρχίας στην παραγωγική διαδικασία, με όραμα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στον αντίποδα της λογικής μεγιστοποίησης του κέρδους, η δημοκρατική συμμετοχή, η αλληλοϋποστήριξη των μελών, η προώθηση συνεργιών και η δημιουργία ξεκάθαρου νομικού πλαισίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Και ήταν από τους πρώτους που κατέθεσαν προτάσεις στη διαβούλευση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015.

Πώς βλέπει το τοπίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας;

«Παραμένει εχθρικό το κλίμα. Από την πολιτεία δεν υπάρχει κανενός είδους στήριξη. Ολα τα κονδύλια που υποτίθεται ότι θα στήριζαν τους συνεταιρισμούς και τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. απορροφήθηκαν μόνο από επιχειρήσεις που έκαναν συμβουλευτική και όχι από τους συνεταιρισμούς, που τα είχαν πραγματικά ανάγκη για να επιβιώσουν, αφού αυτοί είναι που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ώστε να μπορεί μετά το κράτος να ισχυρίζεται ότι θέλει να στηρίξει την κοινωνική οικονομία.

»Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία χρηματοδότηση στην κοινωνική οικονομία, παρά μόνο αδρές αμοιβές σε συμβουλάτορες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους με το να μας παρέχουν άχρηστες ή και επιβλαβείς συμβουλές.

»Ομως στην πραγματική ζωή και οικονομία, όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της Κ.ΑΛ.Ο., συνθλιβόμαστε από τη Σκύλλα του ανταγωνισμού και τη Χάρυβδη του χρεοκοπημένου μνημονιακού κράτους, που σε κάθε λύση ορθώνει και ένα πρόβλημα!».

Παρά τις αντιξοότητες, προσπαθούν να φτιάξουν από τη βάση την υποδομή υποστήριξης και αλληλεγγύης που χρειάζονται «γιατί όντας βιοπαλαιστές, με πολύ περιορισμένο χρόνο αφού δουλεύουμε πάρα πολύ, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις ανάγκες μας προς τους αρμόδιους και να αλληλοϋποστηριχτούμε.

»Ωστόσο, είναι τόσα τα εμπόδια που εξακολουθεί να βάζει και ο νέος νόμος -με κυριότερο τη γραφειοκρατία και τις αυστηρές διαδικασίες- που λειτουργούν αποτρεπτικά, ωθώντας κάποιους συνεταιρισμούς να αναζητήσουν άλλες νομικές μορφές επιβίωσης… Χωρίς καν να αναφέρουμε τη φορολογική αφαίμαξη που ωθεί την πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων σήμερα στο κλείσιμο» λέει ο Μπέρντυ.

Στον Συντονισμό συμμετέχουν κοινωνικά καφενεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, παροχής υπηρεσιών, καθαρισμού, βιντεοσκοπήσεων, διαφήμισης, ψηφιακής επικοινωνίας, αλλά και παραγωγικοί συνεταιρισμοί.

Ερωτηματολόγιο που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους (syn-koinsep.org) και απαντήθηκε από 30 συνεταιρισμούς αναδεικνύει ως τα κυριότερα προβλήματά τους ζητήματα νομικής φύσεως, βιωσιμότητας, δικτύωσης και λογιστικά θέματα.

«Μέσω του Συντονισμού διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία χρειάζεται ενίσχυση, χρηματοδότηση, άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και τελικά ουσιαστική συμβουλευτική στήριξη» επισημαίνει ο Μπέρντυ.

Ο Συντονισμός παραμένει πάντα ανοικτός στα εγχειρήματα που αποδέχονται το συνεταιριστικό πλαίσιο, την αμεσοδημοκρατική συμμετοχή και την ανακλητότητα στην εκπροσώπηση.

Το συνεταιριστικό εγχείρημα στην Αττική: το χθες, το σήμερα, το αύριο

Η Ενωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αττικής «Συντονισμός φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αθήνας» είναι από τους συνδιοργανωτές του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κ.ΑΛ.Ο. (9-11 Ιουνίου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο).

Στο πλαίσιό του, το Σάββατο (10/6 10-12 π.μ.), σε συζήτηση με θέμα «Χτίζοντας βιώσιμα δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας, οικοδομώντας την αγορά των αναγκών», όπου συμμετέχουν και ο Βραζιλιάνος καθηγητής Φιλοσοφίας Εουκλίντες Μάνσε και ο Ρουμπέν Σουρινιάχ από τη Δικτύωση Αλληλέγγυας Οικονομίας της Καταλονίας (XES), ο Τάκης Μούρτζης (Μπέρντυ) θα κάνει μια ιστορική αναδρομή από το άτυπο δίκτυο Συντονισμού ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ενωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αττικής, για να παρουσιάσει όχι μόνο τους στόχους της, αλλά και να μιλήσει για τις προκλήσεις, τις διεκδικήσεις και το όραμα μιας ζωντανής και βιώσιμης κοινότητας Κ.ΑΛ.Ο.

Ακολουθεί (12.00-14.15 μ.μ.) το βιωματικό συμμετοχικό εργαστήριο με τίτλο «Χαρτογράφηση Συνεργειών», που συντονίζουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ-μέλη της CPD Creating Spaces και Action Plus, αναζητώντας ουσιαστικές συνέργειες μεταξύ εγχειρημάτων.

Αμέσως μετά (16.30-18.30), σε πάνελ που διερευνά την καθημερινή πρόκληση του υπαρκτού συνεργατισμού στα συνεταιριστικά εγχειρήματα, η Ελένη Μουγιάκου εκ μέρους της Ενωσης θα μιλήσει για τους «φορείς Κ.ΑΛ.Ο. ως επιχειρήσεις στην Ελλάδα της κρίσης: η φύση της συνεταιριστικής λειτουργίας, οι αρχές της Κ.ΑΛ.Ο., οι δικτυώσεις και οι συνέργειες ως απαραίτητοι όροι για τη βιωσιμότητα».

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια
Στην εργασία για απλή επιβίωση απαντούν «επιστροφή στη φύση, παραγωγική αυτάρκεια και ευζωία με λιτή αφθονία». Μεταξύ άλλων, έχουν οργανώσει ενημερωτικές δράσεις για την αποανάπτυξη και τη συνεργατική...
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
Αρχικός στόχος τους ήταν η επιστροφή σε έναν φυσικό τρόπο ζωής. Οχι ότι ήταν ακριβώς ειδικοί/ές, αλλά είχαν κάποια επαφή με τη φύση ως ερασιτέχνες καλλιεργητές, ενώ την παρέα συμπλήρωναν δύο μελισσοκόμοι....
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο κόσμος της αλληλεγγύης συναντήθηκε στη Γεωπονική
Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο για όλους, είναι και για όλα: δομές τροφής, κοινωνικές κουζίνες, κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία, αγορές καταναλωτών, κοινωνικοί συνεταιρισμοί, από όλη την Ελλάδα· εναλλακτικά...
Ο κόσμος της αλληλεγγύης συναντήθηκε στη Γεωπονική
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
Το πολιτικό περιοδικό Red Pepper παρουσίασε μελέτη που αποκαλύπτει πως οι συνεταιρισμοί στέγασης λειτουργούν εποικοδομητικά για την κοινωνία με διπλό τρόπο: αφ’ ενός προσφέρουν στέγη σε ανθρώπους με χαμηλό...
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους άνεργους επιστήμονες
Αναρτήθηκαν ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων καθώς και ο πίνακας αποκλειόμενων για το πρόγραμμα «5.500 νέοι επιστήμονες για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών» που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ. Το...
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους άνεργους επιστήμονες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»
Στο πλέγμα δράσεων κρίσιμη σημασία έχει ο ρόλος της πολιτείας, που χωρίς να διολισθαίνει σε παρεμβατισμό, θα πρέπει να στηρίξει την Κ.ΑΛ.Ο. με όρους θεσμικούς, με σύσταση υποστηρικτικών μηχανισμών, με προβολή,...
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας