• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.3°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 7.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 17.1°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 15.5°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 13.6°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  83%

Για τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο R2R η δυνατότητα να μιλήσουν σε αυτό το ευρύ διεθνές ακροατήριο είναι ακόμη ένα βήμα στον δρόμο της ισότιμης ένταξής τους

Μαρία Ορφανού

Η Κ.ΑΛ.Ο ως μέσο χειραφέτησης των προσφύγων

 • A-
 • A+

Συντάκτρια: Χριστίνα Σακαλή

Η κοινωνική αλληλεγγύη προϋποθέτει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών ανάμεσα στα κοινωνικά κινήματα, έτσι ώστε να αλληλοστηρίζονται και να αλληλοτροφοδοτούνται αναζητώντας και βρίσκοντας δημιουργικές, πρακτικές και ριζοσπαστικές λύσεις στις κοινωνικές ανάγκες.

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει μια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη και συνδέει την εναλλακτική και αλληλέγγυα οικονομία με τις ανάγκες των προσφύγων.

Το σχέδιο λέγεται «Refugees to Refugees (R2R) Solidarity Call Center» (Από Πρόσφυγες σε Πρόσφυγες-Τηλεφωνικό Κέντρο Αλληλεγγύης) και πρόκειται για ένα συνεργατικό εγχείρημα που υλοποιείται -όπως λέει κι ο τίτλος του- από πρόσφυγες και απευθύνεται σε πρόσφυγες, με τη στήριξη μιας ομάδας ανθρώπων που ενδιαφέρονται να χτίσουν ένα δίκτυο εναλλακτικής συνεργατικής οικονομίας, στην οποία μετέχω κι εγώ.

Στόχος του είναι να προσφέρει ενημέρωση και συμβουλευτική σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το πέρασμα, την προσωρινή παραμονή ή την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Μαζί πιο δυνατοί

Την ίδια στιγμή, επιδιώκει να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα στις κοινότητες των προσφύγων και τα κινήματα αλληλεγγύης, για να σπάσει την απομόνωση και τον αποκλεισμό που βιώνουν οι πρόσφυγες ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσής τους σε καταυλισμούς.

Ισχυρά δίκτυα αλληλεγγύης υπάρχουν στις πόλεις, με δικηγόρους, γιατρούς, διερμηνείς και δίκτυα οικογενειών, που προσφέρουν καίριες υπηρεσίες, φιλοξενία και πρακτικές λύσεις στις ανάγκες των προσφύγων.

Το σχέδιο έχει ακόμη μία πολύ σημαντική διάσταση και αυτή σχετίζεται με την προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας, δίκαιης και αλληλέγγυας οικονομίας σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Με αυτό το όραμα, η ομάδα των προσφύγων και των αλληλέγγυων πολιτών που τους στηρίζουν έχτισαν ένα δίκτυο ανάμεσα στον συνεταιρισμό R2R και σειρά παραγωγών και καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα οποία, οι πρόσφυγες-μέλη του συνεταιρισμού μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό, εναλλακτικό νόμισμα, το «faircoin».

Η παρουσίαση

Η οικοδόμηση αυτού του δικτύου εναλλακτικής οικονομίας προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από το FairCoop και στη Θεσσαλονίκη αποκτά ξεχωριστή σημασία γιατί παίρνει απτά χαρακτηριστικά και κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.

Και αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι τα καταστήματα που μετέχουν σε αυτό το δίκτυο προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται από συνεταιρισμούς στην Ελλάδα ή τα προμηθεύονται μέσα από δίκτυα διανομής δίκαιου εμπορίου.

Αυτή την εμπειρία θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε μαζί με πρόσφυγα-μέλος του συνεταιρισμού στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που έχει αφιερώσει μια θεματική ζώνη του στις πρακτικές της Κ.ΑΛ.Ο. στην κοινωνική ένταξη με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα.

Σε εργαστήριο για τις «Προσεγγίσεις της Κ.ΑΛ.Ο. στην υποδοχή, τη φιλοξενία και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων: παραδείγματα συνύπαρξης και χειραφέτησης», που θα γίνει την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 10.00-12.00, ο συνεταιρισμός προσφύγων R2R και άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα (Welcommon, Αλκυόνη) και το εξωτερικό (Technet, Βερολίνο) θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα μοιραστούμε πρακτικές, αλλά και θα συζητήσουμε με το κοινό τις προκλήσεις και τις προοπτικές των πολλών πρωτοβουλιών που αναδύονται για αξιοπρεπή ένταξη των προσφύγων που να ανοίγει προοπτικές ενδυνάμωσης και συναπόφασης από τους ίδιους για όσα θέματα τους αφορούν.

Η αποκοπή

Ως ερευνήτρια σε θέματα Κ.ΑΛ.Ο., έχω διαπιστώσει ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο είναι ότι πολλά εγχειρήματα είναι αποκομμένα μεταξύ τους, δεν βλέπουν την Κ.ΑΛ.Ο. ως όχημα κοινωνικού μετασχηματισμού ούτε επιδιώκουν να χτίσουν συμμαχίες ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Συναντήσεις σαν κι αυτό το συνέδριο αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία για να μάθει ο κόσμος όσα συντελούνται, για να ακουστούν αυτές οι πρωτοβουλίες χειραφέτησης σε ένα ευρύτερο κοινό. Αλλά και με δεδομένη την παρουσία τόσων εγχειρημάτων από το εξωτερικό, για να γνωριστούμε μεταξύ μας, να μάθουμε κι εμείς τις δικές τους προσεγγίσεις και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες δικτύωσης μέσα από συμμαχίες που θα αυξήσουν τον κοινωνικό μας αντίκτυπο και θα έχουν μακροχρόνιο και ευρύτερο αποτέλεσμα.

Για τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο R2R η δυνατότητα να μιλήσουν σε αυτό το ευρύ διεθνές ακροατήριο είναι ακόμη ένα βήμα στον δρόμο της ισότιμης ένταξής τους.

 Το UniverSSE2017 πλησιάζει! Χρειάζεται την υποστήριξή σας!

Για να μπορέσουν εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο. από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη να συναντηθούν στην Αθήνα. Για να μη μείνει κανένας πίσω. Στηρίξτε την καμπάνια crowdfunding.

*Ερευνήτρια σε θέματα Κ.ΑΛ.Ο. και μέλος της ομάδας στήριξης του συνεργατικού συνεταιρισμού προσφύγων R2R

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
Το πώς ένα σύμπαν Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι εφικτό και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης στην κρίση που βιώνουμε πανευρωπαϊκά, συζητήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο 4ο Πανευρωπαϊκό...
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe στην...
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο συνεργατικός κόσμος οργανώνεται πανελλαδικά
Η πανελλαδική μορφή δικτύωσης μπορεί να έχει οικονομική, αλλά όχι εμπορική δραστηριότητα. Θα επιδιώκει την προαγωγή και διάδοση των δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας των μελών της, την ανάπτυξη...
Ο συνεργατικός κόσμος οργανώνεται πανελλαδικά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εμπρακτη στήριξη στην αλληλέγγυα οικονομία
Με επιμέρους αλλαγές από τις σχετικές εξαγγελίες και τα όσα προέβλεπε η προδημοσίευση της πράξης τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης της...
Εμπρακτη στήριξη στην αλληλέγγυα οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»
«Να ζούμε καλύτερα με λιγότερα». Δεν είναι μόνο εφικτό αλλά και αναγκαίο σε έναν πλανήτη που εξαντλεί τους πόρους του, υποστηρίζει ο Κάρλος Τάιμπο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της...
«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια
Στην εργασία για απλή επιβίωση απαντούν «επιστροφή στη φύση, παραγωγική αυτάρκεια και ευζωία με λιτή αφθονία». Μεταξύ άλλων, έχουν οργανώσει ενημερωτικές δράσεις για την αποανάπτυξη και τη συνεργατική...
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας