• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.8°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  86%

Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία

 • A-
 • A+

Αρχικός στόχος τους ήταν η επιστροφή σε έναν φυσικό τρόπο ζωής. Οχι ότι ήταν ακριβώς ειδικοί/ές, αλλά είχαν κάποια επαφή με τη φύση ως ερασιτέχνες καλλιεργητές, ενώ την παρέα συμπλήρωναν δύο μελισσοκόμοι.

Ετσι, αρχές του 2013, μια ομάδα έξι ατόμων από την Πιερία πέρασε στην πράξη μέσα από τη δημιουργία του κοινωνικού συνεταιρισμού «Σπείρα Γης» προκειμένου να αξιοποιήσει έναν νέο τρόπο εργασίας και παραγωγής, συνεργατικό.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας τα μέσα για την απασχόλησή μας και, στο επιχειρηματικό κομμάτι, να αναζητήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που θα υλοποιούν τους στόχους μας. Ετσι, βρήκαμε μια σειρά από προϊόντα που με εντελώς φυσικό τρόπο ενισχύουν τη γεωργική παραγωγή τόσο για επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες καλλιεργητές, αλλά και για κτηνοτρόφους· προϊόντα που μπορούν να εξισορροπήσουν το περιβάλλον και να εξυγιάνουν κάθε οργανισμό», λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος του συνεταιρισμού Πόπη Σουρμαΐδου. Τα προϊόντα αυτά είναι οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί και ο Ατταπουλγίτης.

Στη σημερινή σύνθεση του συνεταιρισμού συγκαταλέγονται ένας βιολόγος και ένας επαγγελματίας καλλιεργητής/μεταποιητής κι ετοιμάζονται να υποδεχτούν και νέους/ες επιστήμονες από τον χώρο.

Τι έχουν καταφέρει; «Επειδή ξεκινήσαμε με πολύ μικρό κεφάλαιο, ακόμη επενδύουμε στον εξοπλισμό μας και στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Μέσα από τη λειτουργία μας έχουμε δημιουργήσει ένα σύγχρονο και εξοπλισμένο εργαστήριο και έναν χώρο πωλήσεων και παρουσιάσεων στο Αιγίνιο Πιερίας. Ακόμη κυνηγάμε τον στόχο της βιωσιμότητας των μελών μας και την ύπαρξη πραγματικών εσόδων για μας, πάντα μέσα από την αμοιβή της εργασίας μας. Πιστεύω ότι αυτή είναι η χρονική στιγμή που θα επιτύχουμε και αυτόν τον στόχο», μας λέει η κ. Σουρμαΐδου.

Ομως η δραστηριότητά τους δεν σταματά στην επιβίωση.

Συμπληρωματικά παρέχουν και υπηρεσίες, εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές, που απαντούν στις αγροτικές ανάγκες, ενώ αναπτύσσουν κοινωνικό έργο υποστηρίζοντας σχολεία και μαθητές στην εξοικείωσή τους με την καλλιέργεια βιολογικών φυτών, την παραγωγή της τροφής τους, τη δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων.

Μέσα σε έναν χρόνο έχουν κάνει παρουσιάσεις παρέχοντας υλικό σε 11 σχολεία και σε 4 λαχανόκηπους, ενώ ξεκίνησαν να υποστηρίζουν τη Δράση για την Αγρια Ζωή προσφέροντάς τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς και Ατταπουλγίτη για τα ζώα που περιθάλπουν.

Τι είναι όμως αυτές οι άγνωστες λέξεις;

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί είναι μια τεχνολογία που εφηύρε ο Ιάπωνας καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Οκινάβα: ένας συνδυασμός ωφέλιμων βακτηρίων -εντελώς φυσικών και μη μεταλλαγμένων- που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και αναγεννητικά σε όλα τα έμβια, στο έδαφος, στο νερό, στο περιβάλλον.

Ασκούν ισχυρή αντιοξείδωση, παράγουν ένζυμα και βιταμίνες και δεν αφήνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν. Είναι αυτοί που «ευθύνονται» για τις ζυμώσεις και για τη θαυμαστή μεταλλαγή των τροφίμων που αντί να σαπίσουν και να καταστραφούν γίνονται άλλα, πιο ωφέλιμα τρόφιμα: ψωμί, τουρσιά, κρασί, τυριά, γιαούρτι.

Η χρήση τους στη γεωργία βοηθά να έχουμε πιο γόνιμο έδαφος, πιο γερά φυτά και δένδρα και μεγαλύτερη σοδειά· στην κτηνοτροφία πιο γερά και παραγωγικά ζώα χωρίς οσμές.

Ανάμεσα στις εφαρμογές τους είναι ο καθαρισμός του περιβάλλοντος, ακόμη και λυμάτων. Επίσης υπάρχουν ειδικά σκευάσματα για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία και ένα σημαντικό προϊόν που καθαρίζει και ενεργοποιεί το νερό, ακόμη και το πόσιμο.

Ο Ατταπουλγίτης είναι μια ορυκτή άργιλος που δεσμεύει την πλεονάζουσα υγρασία και τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα αποδίδει στα φυτά όταν τα χρειάζονται.

Ετσι εξοικονομούμε νερό και αποφεύγουμε τις ασθένειες από την υπερβολική υγρασία. Επίσης, έχει φυσικά προστατευτικά για τις διάρροιες - αποτελεί συστατικό πολλών σχετικών φαρμάκων και έτσι βοηθάει σημαντικά στην κτηνοτροφία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια
Στην εργασία για απλή επιβίωση απαντούν «επιστροφή στη φύση, παραγωγική αυτάρκεια και ευζωία με λιτή αφθονία». Μεταξύ άλλων, έχουν οργανώσει ενημερωτικές δράσεις για την αποανάπτυξη και τη συνεργατική...
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα μέσω συνεταιρισμών που θα λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,...
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γίνεται να ζήσουμε με κοινά αγαθά;
Σκεφτείτε τη Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια: τα λήμματα τα γράφουν οι ίδιοι οι χρήστες και αναρτώνται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, ενώ όλη η γνώση, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. διατίθενται με...
Γίνεται να ζήσουμε με κοινά αγαθά;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο παραδοσιακός σπόρος περνά από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
Φανταστείτε μια κοινωνία της οποίας όλη η διατροφική αλυσίδα εξαρτάται από μια χούφτα εταιρείες. Δυστοπία; Κι όμως αυτό συμβαίνει σήμερα: το 95% των κηπευτικών στην Ευρώπη ανήκουν σε 5 εταιρείες που...
Ο παραδοσιακός σπόρος περνά από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οικογιορτή στην Εύβοια χωρίς σπόνσορες και χορηγούς...
Σε μια ειδυλλιακή πευκόφυτη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, στο πάρκο του Φάρου στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η 7η Πανευβοϊκή Οικογιορτή. Μια γιορτή αυτοοργανωμένη, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, που προτάσσει την...
Οικογιορτή στην Εύβοια χωρίς σπόνσορες και χορηγούς...
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα κάτω: το ευρωπαϊκό παράδειγμα
​Την ώρα που το σχέδιο νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες του ΥΠΑΠΕΝ ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή, η εμπειρία των ενεργειακών συνεταιρισμών στην Ευρώπη γίνεται πολύτιμο παράδειγμα του πώς η κοινωνική...
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα κάτω: το ευρωπαϊκό παράδειγμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας