• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 13.0°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.5°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.3°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 13.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  89%

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η χαρτογράφηση των εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο είναι... για καλό σκοπό

 • A-
 • A+

Η δυναμική ανάδυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη.

Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για ένα κίνημα, είναι σαφής μια τάση ανάπτυξης αυτού του χώρου, καθώς εμφανίζονται εκατοντάδες εγχειρήματα τα οποία προτάσσουν τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών και των κοινοτήτων.

Η ανάδειξη της Κ.ΑΛ.Ο. σε οριζόντια προτεραιότητα της κυβέρνησης και η έγκριση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου με τον Ν. 4430/2016 έχουν συμβάλει στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος γι’ αυτόν τον τομέα, καθώς, ανάμεσα στ’ άλλα, προσφέρονται συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης για την ενίσχυσή του και πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Οπως επανειλημμένα έχει τονίσει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, σε σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει το υπουργείο σε διάφορες περιοχές της χώρας ώστε να ενημερώσει για το νέο θεσμικό πλαίσιο, αυτό αποτελεί «το αναγκαίο βήμα για να εξασφαλίσουμε μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδοτικά μέσα, έτσι ώστε, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και οργανωμένα, να προχωρήσουμε την προοπτική της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας».

Ωστόσο, ενώ ο αριθμός των εγχειρημάτων αυξάνει, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη αποτύπωση των χαρακτηριστικών τους έτσι ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα, οι ιδιαιτερότητες και οι τάσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα.

Αυτό το κενό στοχεύει να καλύψει η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία, αξιοποιώντας απευθείας πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με το British Council, πραγματοποιεί για πρώτη φορά τη χαρτογράφηση του πεδίου και των αναγκών του οικοσυστήματος της Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα.

Σκοπός της χαρτογράφησης, αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, «είναι η μελέτη του οικοσυστήματος συνολικά και η εις βάθος μελέτη των χαρακτηριστικών λειτουργίας, δομής και εξέλιξης των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα, καθώς και η αποτύπωση των αναγκών και των προκλήσεων του τομέα και του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία».

Η μελέτη διενεργείται αξιοποιώντας εργαλεία, όπως ερωτηματολόγια, focus groups και συνεντεύξεις με μέλη των εγχειρημάτων, αλλά και ευρύτερα του οικοσυστήματος της Κ.ΑΛ.Ο.

Τα δε αποτελέσματα της χαρτογράφησης θα υποβοηθήσουν στον σχεδιασμό υπηρεσιών με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την ανάπτυξη του τομέα και την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό, τα εγχειρήματα και οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας καλούνται να απαντήσουν στην έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.  

Καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου είναι η 15η Μαΐου και ώρα 24.00.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο 2017. Πριν από την τελική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση με τους φορείς σε εκδήλωση που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα.

Για την καλύτερη αποτύπωση των πραγματικών εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο. το υπουργείο Εργασίας έχει επίσης δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα δικτύωσης, στην οποία όλοι οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες και το έργο τους.

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντέχει
Ο αριθμός των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη αυξάνει ενώ δραστηριοποιούνται σε όλο και περισσότερους οικονομικούς τομείς. Πολλές χώρες εισάγουν νέες νομοθεσίες και υποστηρικτικά εργαλεία για να προωθήσουν...
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντέχει
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Βαρκελώνη στρέφεται σε κοινωνικό νόμισμα
​Ο Δήμος της Βαρκελώνης σχεδιάζει ένα τοπικό κοινωνικό νόμισμα για να ευνοήσει και διευκολύνει το «εμπόριο της εγγύτητας», δηλαδή την οικονομία της πόλης και την κοινωνική της διάσταση. Στόχος είναι να...
Η Βαρκελώνη στρέφεται σε κοινωνικό νόμισμα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»
«Να ζούμε καλύτερα με λιγότερα». Δεν είναι μόνο εφικτό αλλά και αναγκαίο σε έναν πλανήτη που εξαντλεί τους πόρους του, υποστηρίζει ο Κάρλος Τάιμπο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της...
«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
Μπορεί η ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων να είναι το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει...
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Καρδίτσα ενώνει την αλληλέγγυα γεωργία
Στην Καρδίτσα και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα από τις 17 έως τις 21 Μαΐου θα γίνει φέτος η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αγροτικής Αειφορίας του Forum Synergies, ευρωπαϊκής οργάνωσης που έχει στόχο την ενίσχυση και...
Η Καρδίτσα ενώνει την αλληλέγγυα γεωργία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe στην...
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας