• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.1°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  94%

Ο Γιώργος Σταματόπουλος και η Γεωργία Μπεκριδάκη στην παρουσίαση του συνεδρίου

Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης έρχεται στην Αθήνα

 • A-
 • A+

Με μότο το τρίπτυχο «Δημοκρατία στην Οικονομία, Χειραφέτηση της Κοινωνίας, Ενδυνάμωση της Αλλαγής» θα διεξαχθεί στην Αθήνα 9 - 11 Ιουνίου το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Για την παρουσίαση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, όπου μίλησαν εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του η Γεωργία Μπεκριδάκη από τον συνεργατικό χώρο Κ.ΑΛ.Ο. Dock, ο Τζέισον Νάρντι από το δίκτυο Ripess και ο Γιώργος Σταματόπουλος από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η κ. Μπεκριδάκη ανέλυσε τις 7 θεματικές ζώνες του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων: μορφές, πεδία και οπτικές της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και του συνεργατισμού, η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή με φόντο την κλιματική αλλαγή, πρακτικές Κ.ΑΛ.Ο. στην κοινωνική ένταξη με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα, κοινωνική καινοτομία: έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση και εργαλεία για την Κ.ΑΛ.Ο. και οι δημόσιες πολιτικές (αυτοδιοίκηση, εθνικές, ευρωπαϊκές) για την Κ.ΑΛ.Ο.

Υπογράμμισε ότι το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο αλληλοστήριξης, επαφής και σύγκλισης εγχειρημάτων με στόχο τη δράση από κοινού και την κοινωνικοποίηση της συλλογική γνώσης. «Η Αθήνα να γίνει ακόμη ένας σταθμός στις αντίστοιχες μεγάλες διοργανώσεις για να καταστεί πιο ορατό αυτό το οικοσύστημα, ο χώρος που έχει να κάνει με συνεταιριστικά κινήματα κοινωνικής οικονομίας, αυτοοργανωμένες συλλογικότητες και τα Κοινά για να φτιάξουμε μια συνολικότερη αφήγηση».

«Οι πρακτικές της Κ.ΑΛ.Ο. είναι απάντηση και στην επέλαση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, γιατί προωθούν τη συνεργατικότητα και την κοινωνική ένταξη ομάδων όπως οι πρόσφυγες. Στην Ευρώπη εκτός από κρίση της οικονομίας ζούμε και κρίση της δημοκρατίας, ενώ το οικονομικό χάσμα μεγαλώνει», επισήμανε ο Τζέισον Νάρντι από το Ripess, τονίζοντας ότι η ανάγκη ανάπτυξης αυτού του τομέα στην εποχή μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ και διευκρινίζοντας ότι μόνο δρώντας ως μέρος της λύσης στην υπηρεσία της κοινωνίας μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή.

«Ολα τα ΜΜΕ δεν έχουν ούτε ένα μονόστηλο γι’ αυτά τα θέματα. Αυτό που συμβαίνει με τους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα είναι μία απάντηση στο There Is No Alternative (TINA) από τα κάτω, μία απάντηση της κοινωνίας. Σήμερα όμως το συνεργατικό πνεύμα προέρχεται κυρίως από την ανάγκη και όχι εξαιτίας πολιτικής και φιλοσοφικής σκέψης. Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν κυρίως θετική παράδοση, όμως τη δεκαετία του ‘80 έγιναν μοχλοί χειραγώγησης από μια δήθεν σοσιαλιστική κυβέρνηση», επισήμανε ο δικός μας Γιώργος Σταματόπουλος, για να καταλήξει ότι χρειάζεται προσοχή στη συνένωση-συνεργασία των ευρωπαϊκών συνεταιρισμών γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετικές οικονομικές παραδόσεις.

Εθεσε, ακόμη, το ερώτημα «εάν μπορούν να γίνουν οι κοινωνικές αντισυστημικές δραστηριότητες κτήμα των εργαζομένων και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τους ανθρώπους που είναι υποκείμενα εκμετάλλευσης των εργοδοτών και των λογής πολυεθνικών», για να απαντήσει θετικά υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και την ανάγκη παραίτησης από το «εγώ» και τον κομματισμό.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο Βραζιλιάνος φιλόσοφος και θεωρητικός της αλληλέγγυας οικονομίας, Ευκλείδης Μάντσε, ο Γιουσούφ Αχμέντ, που θα μιλήσει για το οικονομικό μοντέλο της αυτοδιαχείρισης στην περιοχή της Ροζάβα, και ο Γάλλος οικονομολόγος και φιλόσοφος Μπενζαμίν Κοριά.

 Info:

Το UniverSSE2017 – 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία θα φιλοξενηθεί 9-11 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας.

Διοργανώνεται από συλλογικότητες και δικτυώσεις από τον χώρο του συνεργατισμού, της αλληλέγγυας οικονομίας, των συνεταιρισμών και των Κοινών. Επιθυμεί να φέρει σε επαφή δίκτυα και εγχειρήματα από την Ευρώπη με αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Το κόστος συμμετοχής είναι μηδενικό και όσα εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο. από την επαρχία θέλουν να εκπροσωπηθούν μπορούν να επικοινωνήσουν στο: [email protected] Επίσης, η οργανωτική επιτροπή αναζητά διερμηνείς.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Καρδίτσα ενώνει την αλληλέγγυα γεωργία
Στην Καρδίτσα και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα από τις 17 έως τις 21 Μαΐου θα γίνει φέτος η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αγροτικής Αειφορίας του Forum Synergies, ευρωπαϊκής οργάνωσης που έχει στόχο την ενίσχυση και...
Η Καρδίτσα ενώνει την αλληλέγγυα γεωργία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe στην...
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η επιστήμη ως εργαλείο της Κ.ΑΛ.Ο
Το 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τα Κοινά και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα πραγματοποιηθεί στις 4-7 Μαΐου στο ΑΠΘ. «Η επιστημονική κοινότητα ενώνει τις δυνάμεις της σε μια προσπάθεια...
Η επιστήμη ως εργαλείο της Κ.ΑΛ.Ο
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«We Need Books»: Μία βιβλιοθήκη σε κάθε δομή φιλοξενίας
Να φτιάξει δανειστικές βιβλιοθήκες σε όλες τις δομές στις οποίες φιλοξενούνται πρόσφυγες με βιβλία στις γλώσσες τους προσπαθεί η ΑΜΚΕ «We Need Books». Εδώ και περίπου έναν χρόνο βρίσκουν ή παραγγέλνουν βιβλία...
«We Need Books»: Μία βιβλιοθήκη σε κάθε δομή φιλοξενίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η τεχνολογία στην υπηρεσία των προσφύγων
Ενα κινητό τηλέφωνο είναι συνήθως ο μόνος τρόπος των προσφύγων να συνδέονται με όσα έχουν αφήσει πίσω και όσα αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Techfugees, από τότε που η...
Η τεχνολογία στην υπηρεσία των προσφύγων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οπου... ενεργειακά φτωχός και η μοίρα του
H ενεργειακή φτώχεια δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο που εντατικοποιείται μέσα στην κρίση ώστε να φτάνει να αφορά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, αλλά έχει επιπτώσεις και στην ίδια τη ζωή του, αφού υπολογίζεται...
Οπου... ενεργειακά φτωχός και η μοίρα του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας