• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 19.0°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  0 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.5°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.4°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 19.2°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  84%

Οι διάφορες εκδοχές του Conflict Kitchen

Facebook/Conflict Kitchen

Δοκίμασε το φαγητό του «εχθρού» σου

 • A-
 • A+

Δεν είναι μόνο ο έρωτας αλλά και οι διεθνείς σχέσεις που περνάνε από το στομάχι τελικά, όπως υποστηρίζει το Conflict Kitchen (ελλ: Η κουζίνα της σύγκρουσης) στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο εστιατόριο σερβίρει εδέσματα από χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν παραδοσιακά αντιπαλότητα ή πολιτική αντιπαράθεση, όπως η Κούβα, το Ιράν, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα κ.ά., με σκοπό οι Αμερικανοί να έρθουν κοντά στην κουλτούρα του «εχθρού» τους. Ξεκίνησε ως ένα project στον χώρο των καλών τεχνών και στηρίζεται από διάφορες χορηγίες.

Αφορμή για να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο εγχείρημα μας έδωσε η πρόσφατη ξενοφοβική έξαρση του Ντόναλντ Τραμπ με την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από 7 χώρες, που προκάλεσε χάος και διεθνή κατακραυγή.

Κάθε 3-5 μήνες το Conflict Kitchen συνοδεύεται από εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα, παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις που σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή το αμερικανικό κοινό με τον πολιτισμό, την πολιτική και τα ανοιχτά θέματα που υφίστανται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την εκάστοτε «επίμαχη» χώρα.

Η κουζίνα δεν αφορά μόνο ξένες χώρες αλλά και τις φυλετικές διαφορές εντός των ΗΠΑ.

Αυτό το διάστημα σερβίρει πιάτα των Ινδιάνων Haudenosaunee, που προέρχονται από τη συμμαχία έξι φυλών ιθαγενών στην περιοχή της Πενσιλβάνια.

Θέματα συζήτησης είναι οι δυνατότητες αυτονομίας για τους ιθαγενείς, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζουν και ο φόβος εξαφάνισης του πολιτισμού τους.

Ρωτήσαμε τους συντελεστές του Conflict Kitchen για την πρόσφατη ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ:

«Οπως πολλοί άλλοι οργανισμοί, έτσι κι εμείς είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι με την πρόσφατη ταξιδιωτική απαγόρευση και άλλες πιθανές περιοριστικές πολιτικές στο μέλλον από τη διοίκηση Τραμπ. Τα μέλη των διάφορων εθνικών κοινοτήτων στο Πίτσμπουργκ, τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι μετανάστες, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πόλης αλλά και του εγχειρήματός μας. Εχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά με τα μέλη της ιρανικής και της συριακής κοινότητας στο Πίτσμπουργκ και σκεφτόμαστε να σερβίρουμε συριακή κουζίνα αργότερα φέτος. Επίσης, έχουμε λάβει χρηματοδότηση από το Sprout Fund για να κάνουμε ένα πρόγραμμα για πρόσφυγες και μετανάστες σεφ, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν εργαστεί στο εστιατόριό μας και θέλουν να φτιάξουν μενού που θα σερβίρονται και σε άλλα εστιατόρια του Πίτσμπουργκ», μας είπαν.

Το Πίτσμπουργκ, που βρίσκεται στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια, ψήφισε κατά μεγάλη πλειοψηφία το Δημοκρατικό Κόμμα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ωστόσο συνολικά στην Πενσιλβάνια επικράτησε με μικρή διαφορά (48,2% έναντι 47,5%) ο ξενοφοβικός Ντόναλντ Τραμπ.

Ενα τέτοιο εστιατόριο λοιπόν είναι και πόλος πολυπολιτισμικότητας για μια αποβιομηχανοποιημένη πόλη όπως το Πίτσμπουργκ.

Εξάλλου, νωρίτερα η πόλη δεν είχε κανένα εστιατόριο με κουζίνα από το Ιράν, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα ή την Παλαιστίνη...

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2010 από τον καθηγητή καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, Τζον Ρούμπιν, και τον καλλιτέχνη Ντον Βελέσκι.

Η πρώτη κουζίνα που σέρβιραν ήταν η περσική (Ιράν) για να συνεχίσουν με παραδοσιακά πιάτα του Αφγανιστάν.

Μέχρι και πιάτα από τη Βόρεια Κορέα σερβιρίστηκαν για συγκεκριμένο διάστημα, με τους υπεύθυνους του Conflict Kitchen να παίρνουν συμβουλές από αυτομολήσαντες από τη χώρα του Κιμ που ζουν στις ΗΠΑ!

Κάθε αλλαγή κουζίνας υποστηρίζεται από τις τοπικές κοινότητες μεταναστών από τις εν λόγω χώρες και από το φημισμένο πανεπιστήμιο.

Μέχρι το 2013 εξυπηρετούσε από 100 έως 300 πελάτες ημερησίως, που είτε κάθονται είτε παίρνουν φαγητό σε πακέτο, και συνεχίζει δυναμικά.

Το 2015 οι 15 εργαζόμενοι στο Conflict Kitchen δημιούργησαν συνδικάτο με στόχο να αγωνιστούν για βελτιωμένα ωρομίσθια των 15 δολαρίων και να αποτελέσουν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους σε έναν κλάδο με δύσκολες συνθήκες και ελάχιστα δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ είναι μεγάλο ήδη από την αρχή, ωστόσο το 2014 ασχολήθηκαν εκτενώς λόγω της κουζίνας από την Παλαιστίνη.

Σε συζήτηση που έγινε για το Παλαιστινιακό, το Conflict Kitchen αρνήθηκε τη συμμετοχή σε εκπρόσωπο εβραϊκής οργάνωσης, που με τη σειρά της διαμαρτυρήθηκε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της εταιρείας τροφίμων Heinz, η οποία υποστήριζε το εγχείρημα με δωρεά ύψους 50.000 δολαρίων.

Στο Heinz Endowments ήταν τότε επικεφαλής η σύζυγος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, Τερέζα, και κάποια ΜΜΕ κατηγόρησαν τον υπουργό ότι η σύζυγός του χρηματοδοτεί ένα εστιατόριο που είναι ενάντια στο Ισραήλ!

Λίγες μέρες αργότερα το εστιατόριο αναγκάστηκε να παραμείνει κλειστό ύστερα από σοβαρές απειλές, αλλά η λειτουργία του συνεχίστηκε ύστερα από πολλά μηνύματα συμπαράστασης.

Το θέμα έφτασε μέχρι το BBC: «Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει αλληλεπίδραση ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες και οι πολίτες των ΗΠΑ να δουν διάφορα θέματα εκτός του παραμορφωτικού φακού των κυβερνητικών πολιτικών και των πρωτοσέλιδων στα ΜΜΕ», τονίζουν εξάλλου σε κάθε ευκαιρία οι εμπνευστές του εγχειρήματος.

 Info: conflictkitchen.org

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
Αρχικός στόχος τους ήταν η επιστροφή σε έναν φυσικό τρόπο ζωής. Οχι ότι ήταν ακριβώς ειδικοί/ές, αλλά είχαν κάποια επαφή με τη φύση ως ερασιτέχνες καλλιεργητές, ενώ την παρέα συμπλήρωναν δύο μελισσοκόμοι....
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κούρσα εγχειρημάτων για το βραβείο Κοινωνικής Οικονομίας
Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου, κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα η έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας...
Κούρσα εγχειρημάτων για το βραβείο Κοινωνικής Οικονομίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο «Ολβιος» δίνει λύσεις για την κοινωνική αλλαγή
Το 2004, 2.000.000 πολίτες είχαν δηλώσει ότι ήθελαν να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φανταστείτε εάν όλοι αυτοί είχαν δραστηριοποιηθεί σε κάποιον κοινωνικό σκοπό πώς θα ήταν η Ελλάδα...
Ο «Ολβιος» δίνει λύσεις για την κοινωνική αλλαγή
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Το δίκαιο εμπόριο είναι η λύση γιατί δεν υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι»
Ο Ρούντι Νταλβάι είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δίκαιου Εμπορίου. Όπως λέει, το δίκαιο εμπόριο πλέον δεν αφορά μόνο παραγωγούς από την Ασία και την Αφρική, αλλά και από την Ευρώπη. Οι πωλήσεις του...
«Το δίκαιο εμπόριο είναι η λύση γιατί δεν υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι ΗΠΑ στην κορυφή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
Τις χώρες με το πιο πρόσφορο έδαφος για κοινωνικές επιχειρήσεις αναδεικνύει έρευνα του ιδρύματος Thomson Reuters σε 900 ειδικούς στην κοινωνική επιχειρηματικότητα στις 45 μεγαλύτερες οικονομίες. Στην κορυφή...
Οι ΗΠΑ στην κορυφή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρελαϊκή συμφωνία μεταξύ Ιράν και Βενεζουέλας
Η συμφωνία εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ δύο εχθρών της Ουάσινγκτον, ενώ αποτελεί μια προσπάθεια της λατινοαμερικανικής χώρας να τονώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της, υπό τη σκιά των αμερικανικών κυρώσεων. 
Πετρελαϊκή συμφωνία μεταξύ Ιράν και Βενεζουέλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας