• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  90%

Ο Ναντίρ Νουρί και η Ιωάννα Νισυρίου, ιδρυτές του εγχειρήματος «We Need Books»

«We Need Books»: Μία βιβλιοθήκη σε κάθε δομή φιλοξενίας

 • A-
 • A+

Να φτιάξει δανειστικές βιβλιοθήκες σε όλες τις δομές στις οποίες φιλοξενούνται πρόσφυγες με βιβλία στις γλώσσες τους προσπαθεί η ΑΜΚΕ «We Need Books».

Εδώ και περίπου έναν χρόνο βρίσκουν ή παραγγέλνουν βιβλία στα αραβικά, τα φαρσί και τα παστούν για παιδιά και ενήλικες, ώστε να μπορούν να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο της ατέλειωτης αναμονής στα κέντρα φιλοξενίας.

«Γιατί να αρνηθούμε στους πρόσφυγες την ευχαρίστηση του να διαβάζουν βιβλία, να ανακαλύπτουν, να φαντάζονται;» αναρωτιούνται οι συντελεστές του εγχειρήματος, τους οποίους συνάντησε η «Εφ.Συν».

Η Ιωάννα Νισυρίου είναι τηλεοπτική παραγωγός και έχει βρεθεί εδώ και αρκετά χρόνια κοντά στους πρόσφυγες είτε ως αλληλέγγυα είτε λόγω της δουλειάς της, καθώς συμμετείχε σε γυρίσματα με Γερμανούς δημοσιογράφους στις δομές φιλοξενίας.

Μαζί με τον Ναντίρ Νουρί, δραστήριο μέλος της αφγανικής κοινότητας, που βρίσκεται περίπου 15 χρόνια στη χώρα μας, αποφάσισαν πέρυσι το καλοκαίρι να βρουν αρχικά κάποια σχολικά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή και να τα εκτυπώσουν για να μπορούν τα παιδιά των προσφύγων να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

«Ξεκινήσαμε από τους χώρους φιλοξενίας στο Ελληνικό και το Σχιστό. Στο Ελληνικό είναι σχεδόν έτοιμη μια δανειστική βιβλιοθήκη σε αίθουσα που παραχωρήθηκε. Ανάμεσα στα βιβλία που θα υπάρχουν θα είναι παιδικά, εκμάθησης διάφορων ξένων γλωσσών, αφγανικής λογοτεχνίας αλλά και μεταφρασμένη δυτική λογοτεχνία.

»Θέλουμε να υπάρχουν και διάφορα ελληνικά παιδικά βιβλία ή για την Ελλάδα και την Ιστορία της, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να μάθουν για τη χώρα που τους φιλοξενεί και να ενταχθούν πιο γρήγορα.

»Ο Ομηρος υπάρχει στα φαρσί, έχει μεταφραστεί τόσο η “Ιλιάδα” όσο και η “Οδύσσεια”. Οπως έχουν μεταφραστεί κι άλλα λογοτεχνικά βιβλία από την Ελλάδα: μέχρι και το “Καπλάνι της βιτρίνας” της Αλκης Ζέη! Για τα παιδιά είναι κλειδί να μάθουν ελληνικά για να ενταχθούν, βοηθάει όμως πολύ και τους ενήλικες», μας λέει η κ. Νισυρίου.

Η δημιουργία των βιβλιοθηκών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς ο Ναντίρ και η Ιωάννα πρέπει να δουν τις ξεχωριστές ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε δομή φιλοξενίας και μετά να αναζητήσουν τους συγκεκριμένους τίτλους βιβλίων στην Ευρώπη ή σε ηλεκτρονικά καταστήματα εκδοτικών οίκων του Αφγανιστάν ή αραβόφωνων.

Ούτε όμως η εξεύρεση πόρων είναι εύκολη:

«Για να πάρουμε περίπου 300 βιβλία από το Αφγανιστάν, χρειάστηκαν 1.000 δολάρια. Τα χρήματα τα συγκεντρώνουμε μέσω πλατφόρμας crowdfunding ή από κάποιες άλλες δωρεές. Προσπαθούμε να τα παραγγέλνουμε από τις χώρες προέλευσης ώστε συγχρόνως να τις στηρίξουμε οικονομικά.

»Θα θέλαμε κάποιο τυπογραφείο να μας βοηθήσει, καθώς πολλά από τα βιβλία τα έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή και θέλουμε να τα εκτυπώσουμε για να τα μοιράσουμε στα παιδιά. Είναι δύσκολο να συγκεντρώσουμε χρήματα. Ο κόσμος είναι πιεσμένος, αλλά έχει βοηθήσει πολύ», επισημαίνει ο κ. Νουρί.

«Γι’ αυτά τα παιδιά η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και αυτό θα γίνει εάν διαθέτουν εκπαιδευτικό υλικό. Πολλοί πρόσφυγες είναι αναλφάβητοι ή έχουν πάει ελάχιστα σχολείο. Σκεφτείτε τι προβλήματα μπορεί να έχουν με τη γραφειοκρατία που έχουν να αντιμετωπίσουν. Εχω εργαστεί ως διερμηνέας και ξέρω. Τουλάχιστον σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Σουηδία υπάρχουν κάποιες υποστηρικτικές δομές. Εδώ πρέπει οι ίδιοι οι πρόσφυγες να κάνουν μια παραπάνω προσπάθεια. Θα τους βοηθήσει η βιβλιοθήκη», συνεχίζει.

Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να πάει κάποια χρόνια σχολείο στο Αφγανιστάν την εποχή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, όμως δεν ήταν ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα όπως στις περισσότερες χώρες, αλλά μάλλον θύμιζε το δικό μας «κρυφό σχολειό», καθώς οι Ταλιμπάν ήθελαν μια αυστηρά θρησκευτική εκπαίδευση στη χώρα.

Μεγάλος στόχος του «We Need Books» είναι, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, να δημιουργηθεί μια πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη για όλες τις μεταναστευτικές κοινότητες και τους πρόσφυγες που ζουν στην πόλη.

Εχουν ήδη υπάρξει επαφές σε αρχικό στάδιο με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής να έχουν θετική στάση για την πρόταση.

«Η Αθήνα έχει οριστεί από την UNESCO παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018. Πιστεύω ότι το άνοιγμα μιας τέτοιας πολυπολιτισμικής βιβλιοθήκης θα αποτελούσε ένα σημαντικό μήνυμα παγκοσμίως και θα έδινε την ευκαιρία στους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην πόλη μας να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους», καταλήγει η κ. Νισυρίου.

 Info:

♦ facebook.com/weneedbooks/

♦ Οσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο crowdfunding:

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης έρχεται στην Αθήνα
Με μότο το τρίπτυχο «Δημοκρατία στην Οικονομία, Χειραφέτηση της Κοινωνίας, Ενδυνάμωση της Αλλαγής» θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Σε σχετική εκδήλωση...
Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης έρχεται στην Αθήνα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
El Sistema: κοινωνική ένταξη μετά μουσικής για τα προσφυγόπουλα
«Kάθε παιδί μπορεί να μάθει να εκφράζεται μέσω της μουσικής και της τέχνης, λαμβάνοντας τα οφέλη που προέρχονται από αυτή την εμπειρία και κάνοντας έτσι διαφορετικές κρίσιμες επιλογές στη ζωή του ως αποτέλεσμα...
El Sistema: κοινωνική ένταξη μετά μουσικής για τα προσφυγόπουλα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014, το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν ελάχιστα στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλέον ο κεντρικός σχεδιασμός για την τετραετία 2019-2023 προβλέπει κομβικό...
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
Φέτος τα Χριστούγεννα, ας γιορτάσουμε και ας ανταλλάξουμε δώρα συνεργατικά! Αυτή ήταν η σκέψη πίσω από το σημερινό αφιέρωμα του «ΓΙΑ ΚΑΛΟ». Υστερα από τρεις βόλτες σε δεκάδες συνεταιριστικά εγχειρήματα στην...
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Ναι» στην κοινωνική επιχειρηματικότητα από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Τον Σεπτέμβριο το εμβληματικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ανοίγει τις πόρτες του σε οκτώ φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σε μια συνεχή συνύπαρξη που ανάλογή της δεν υπάρχει πουθενά...
«Ναι» στην κοινωνική επιχειρηματικότητα από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας