• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.7°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.6°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.9°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.2°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.6°C
  4 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 14.2°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.6°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  7 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  92%

Και συνεταιριστικό και ευεργετικό!

 • A-
 • A+

Το 1998 κάπου 60 γυναίκες, αγρότισσες, σκάρωσαν τον Σύλλογο Γυναικών Γενισέας Ξάνθης με σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, να ασχοληθούν με τα ήθη και έθιμα του τόπου τους.

«Θυμόμασταν με πόση νοσταλγία μάς μιλούσαν οι γονείς μας για τη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου που το έκαναν πετιμέζι, σαν κάτι πολύ δυνατό να συνέβαινε» μας λέει η κ. Αναστασία Αμανατίδου για το πώς ξεκίνησαν όλα.

Και ήταν μακρύς ο δρόμος: αποφασισμένες να αναβιώσουν την καλλιέργεια, ήρθαν αντιμέτωπες με το γεγονός ότι είχε χαθεί ο σπόρος κι ας έψαξαν παντού.

Δοκίμασαν να καλλιεργήσουν τον αμερικανικό, αλλά δεν τους ικανοποίησε η γεύση. Το 2012 ανακαλύπτουν τον σπόρο στην Τραπεζούντα όπου πήγαν «οδικώς με τον δήμαρχό μας και μία γεωπόνο Ελληνίδα μουσουλμάνα».

Τον έφεραν και τον καλλιέργησαν. «Ετυχε εκείνον τον καιρό να έρθουν στον δήμο να μας μιλήσουν για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τα καινοτόμα προϊόντα και τότε είπαμε στον σύλλογο να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια».

Κάπως έτσι, με αυτό το εξαιρετικό προϊόν ανά χείρας, πέντε γυναίκες αποφάσισαν να φτιάξουν την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΓΕΝΙΣΕΑ: έβαλαν ένα ποσό από το υστέρημά τους και τη δουλειά τους, αγρότισσες γαρ, και κατόρθωσαν να φτιάξουν μια μικρή γραμμή παραγωγής.

«Αρχίζουμε τη σπορά τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο, όταν είναι ώριμο αρχίζουμε τη συγκομιδή με το χέρι, ένα ένα το καλάμι.

Πήραμε μια μηχανή για να αποψιλώνει το καλάμι από τα φύλα και τον σπόρο, μια δεύτερη μηχανή για να το αποχυμώνει και μετέπειτα ειδικά καζάνια με φίλτρα…»

Οταν περιγράφει την παρασκευή του πετιμεζιού είναι σαν να το ζεις μαζί της.

Και μπορεί να μην έχουν ακόμη κέρδη, αλλά κατάφεραν μέσα σε δύο χρόνια όχι μόνο να εκσυγχρονίσουν τη συγκομιδή και το εργαστήριο, αλλά να λειτουργούν και ένα κατάστημα, να βγάζουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να πληρώνουν την περίοδο της συγκομιδής περίπου 250 μεροκάματα σε 25 εργάτες γης «με εργόσημο και τα πάντα». Και μπορεί να μην έχουν χρήματα για διαφήμιση, αλλά η συμμετοχή τους σε εκθέσεις τούς έχει ανοίξει τις διεθνείς αγορές.

Η κ. Αμανατίδου όμως δεν έχει μόνο πίστη στο προϊόν τους, αλλά και όραμα για το μέλλον:

«Είμαστε οι μόνες που παράγουμε πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο και έχουμε μεγάλες προσφορές για να το διαθέσουμε στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ποσότητες που μας ζητάνε. Εχω μιλήσει με όλα τα αρμόδια υπουργεία…

»Μπορούμε να ανοίξουμε το πρώην εργοστάσιο ζάχαρης, που είναι πλέον “φάντασμα”, και να δημιουργήσουμε εκατοντάδες θέσεις εργασίας για να κάνουμε εξαγωγές.

Μας έχουν πλησιάσει και μας ζητάνε πάνω από έξι τόνους προϊόν για τη Γερμανία και τη διπλάσια ποσότητα για το Ιράν, αλλά εμείς παράγουμε μόνο 3 τόνους τον χρόνο καλλιεργώντας 20 στρέμματα...»

Το προϊόν το έστειλαν για αναλύσεις στα Πανεπιστήμια «και μας είπαν ότι δεν έχετε δικαίωμα να σταματήσετε, πρόκειται για φάρμακο».

Ο ενθουσιασμός της δεν κρύβεται όταν μας μιλά για το πετιμέζι από φυσικό χυμό ελληνικού ζαχαροκάλαμου και την υψηλή διατροφική του αξία, «είναι 8 φορές θρεπτικότερο από τη μελάσα, με 0% λιπαρά, πλούσιο σε πολυφαινόλες και με αντιοξειδωτική δράση. Μας έχουν καταφέρει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής και σούπερ φουντς αντί να τρώμε μία κουταλιά από αυτό το καταπληκτικό σιρόπι που μας προστατεύει από όλα. Συνεχώς μου στέλνουν μελέτες που μιλάνε για τις δράσεις του».

Στους παλιούς καιρούς της φτώχειας και της στέρησης το πετιμέζι ήταν ένα πρώτης τάξης δυναμωτικό. Μήπως τούτη τη φορά να τονώσει εκτός από τον οργανισμό μας και την οικονομία μας;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια
Στην εργασία για απλή επιβίωση απαντούν «επιστροφή στη φύση, παραγωγική αυτάρκεια και ευζωία με λιτή αφθονία». Μεταξύ άλλων, έχουν οργανώσει ενημερωτικές δράσεις για την αποανάπτυξη και τη συνεργατική...
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: επιστροφή στη φύση, αειφορία, αυτάρκεια
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
Αρχικός στόχος τους ήταν η επιστροφή σε έναν φυσικό τρόπο ζωής. Οχι ότι ήταν ακριβώς ειδικοί/ές, αλλά είχαν κάποια επαφή με τη φύση ως ερασιτέχνες καλλιεργητές, ενώ την παρέα συμπλήρωναν δύο μελισσοκόμοι....
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το εργοστάσιο που παράγει... αλληλεγγύη
Από κοινού εργασία: το παράδειγμα της ανακτημένη ΒΙΟ.ΜΕ. Ένα άρθρο για το ανακτημένο εργοστάσιο και πώς λειτουργεί. Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο αγγλικό ριζοσπαστικό περιοδικό Τhe New Pretender και...
Το εργοστάσιο που παράγει... αλληλεγγύη
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γνωρίζουμε τι τρώμε και ποιος το παράγει, συμβάλλουμε στη λύση
Καθώς τα περισσότερα χρήματα των ευρω-κονδυλίων για τη γεωργία καταλήγουν στα χέρια μεγάλων βιομηχανικών παραγωγών, το κίνημα πολιτών διεκδικεί δικαιότερη διανομή αλλά και πολιτικές υπέρ της βιοποικιλότητας...
Γνωρίζουμε τι τρώμε και ποιος το παράγει, συμβάλλουμε στη λύση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο παραδοσιακός σπόρος περνά από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
Φανταστείτε μια κοινωνία της οποίας όλη η διατροφική αλυσίδα εξαρτάται από μια χούφτα εταιρείες. Δυστοπία; Κι όμως αυτό συμβαίνει σήμερα: το 95% των κηπευτικών στην Ευρώπη ανήκουν σε 5 εταιρείες που...
Ο παραδοσιακός σπόρος περνά από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μοδούσα στη Λέσβο: από μια μικρή ομάδα 9 παραγωγών το 2014 σήμερα αριθμεί 70 συνεταίρους και απασχολούν 3 μόνιμους εργαζόμενους και 8 εποχικούς. Δημιούργησαν μια αγορά...
Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας