Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γυναικολόγοι ξαναφέρνουν ζωή στα ακριτικά νησιά

Ο δρ Στέφανος Χανδακάς

Hope Genesis

Γυναικολόγοι ξαναφέρνουν ζωή στα ακριτικά νησιά

  • A-
  • A+

Από τη δεκαετία του ‘90 γίνονται συζητήσεις για το δημογραφικό που είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ελλάδας.

Oι γεννήσεις άρχισαν να μειώνονται δραματικά από το 2008 και μετά, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε στην κρίση, κάτι που προκύπτει ήδη από την απογραφή του 2011.

Τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, όπου οι γυναίκες φοβούνται να ξεκινήσουν μια εγκυμοσύνη καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχουν την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Hope Genesis, που δραστηριοποιείται σε 26 μικρά νησιά, σε πολλά από τα οποία έχουν να σημειωθούν γεννήσεις εδώ και χρόνια.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο από ομάδα 5 γυναικολόγων και 2 μαιών και ήδη έχει φέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκαν οι πρώτες γεννήσεις μετά από χρόνια στα νησιά των Φούρνων Ικαρίας και της Θύμαινας.

Πλέον, την προσπάθεια έχει αγκαλιάσει και η τοπική αυτοδιοίκηση των ακριτικών νησιών.

«Στα συγκεκριμένα ακριτικά νησιά οι γυναίκες απέφευγαν την εγκυμοσύνη κυρίως για δύο λόγους. Τους οικονομικούς, καθώς η μετάβαση από το νησί σε κάποιο αστικό κέντρο μαζί με τα ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, τη διαμονή και τα έξοδα σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο μπορεί να στοιχίσουν έως 9.000 ευρώ.

»Επίσης, αρκετές από αυτές τις γυναίκες φοβούνται γιατί δεν υπήρχε κανένας διαθέσιμος γιατρός να τις παρακολουθεί, έστω και εξ αποστάσεως», λέει στην «Εφ.Συν.» ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς, εμπνευστής του εγχειρήματος.

Ο κ. Χανδακάς συμμετείχε εθελοντικά στην ομάδα «Αιγαίου» παρέχοντας υπηρεσίες υγείας σε ακριτικά νησιά και σε μια τέτοια επίσκεψη πριν από περίπου 5 χρόνια ήρθε η ιδέα για τη Hope Genesis:

«Εβλεπα ότι οι συνθήκες για τις γυναίκες ήταν όπως τη δεκαετία του 1950. Δεν υπήρχε καμία παρακολούθηση για μια έγκυο, που μπορεί να πήγαινε στην Αθήνα μόνο κατά τον 8ο μήνα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για μια σύγχρονη χώρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Με καταγωγή ο ίδιος από τη Σύρο και έχοντας αναλάβει άπορες γυναίκες από το νησί του, θέλησε μαζί με συναδέλφους του να κάνει κάτι περισσότερο υιοθετώντας 26 ακριτικά νησιά με μηδενικές γεννήσεις.

Η Hope Genesis παρέχει δωρεάν όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες κατά την κύηση και τον τοκετό.

Τα έσοδά της προέρχονται από δωρεές είτε από εταιρείες στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης είτε από ιδιώτες.

Αρκετοί από αυτούς είναι πολίτες με καταγωγή από τα συγκεκριμένα νησιά ή Ελληνοαμερικανοί που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το εγχείρημα.

Ιδιαίτερα ευγνώμονες είναι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων νησιών, που νιώθουν τους γιατρούς της ομάδας σαν οικογένειά τους: 

«Εχω κάνει χιλιάδες γεννήσεις στην ιατρική μου πορεία, αλλά οι συγκεκριμένες ήταν κάτι το ξεχωριστό. Από κάποιες οικογένειες μου ζήτησαν μέχρι και να βαφτίσω τα παιδιά και έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση», συνεχίζει ο 45χρονος γυναικολόγος.

«Με τις γεννήσεις που έγιναν μετά από πολλά χρόνια σε ακριτικά νησιά όπως η Θύμαινα καταφέρνουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία των γυναικών που κατοικούν εκεί και να αντιστρέψουμε αυτή την τάση.

»Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα, γιατί εκτός του ότι, σύμφωνα με μελέτη της Εurostat, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα είναι 6,5 εκατομμύρια, κινδυνεύει άμεσα και το κοινωνικό κράτος, όπως και το ασφαλιστικό. Οι περιοχές που πάσχουν είναι πολλές. Θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Χανδακάς.

INFO: hopegenesis.org/gr/

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
ΔΑΦΝΗ για τον βιώσιμο και εναλλακτικό τουρισμό
Εδώ και περίπου μια δεκαετία έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον βιώσιμο τουρισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στα ελληνικά νησιά. Στο πρόσφατο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και...
ΔΑΦΝΗ για τον βιώσιμο και εναλλακτικό τουρισμό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γαστροτουρισμός και γυναικείοι συνεταιρισμοί
Για την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ιππολύτη-mama’s flavours» είχαμε γράψει πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017. Από τότε τα δεδομένα άλλαξαν και, έτσι, αντικείμενο πλέον της mama’s flavours είναι η διοργάνωση γαστρονομικών...
Γαστροτουρισμός και γυναικείοι συνεταιρισμοί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οργάνωση «από τα κάτω» σε καιρό κρίσης
Οψεις της συλλογικής αλληλεγγύης στον καιρό της κρίσης, αλλά και θεωρητικές αναζητήσεις για την ίδια την έννοια της αλληλεγγύης και των κοινών παρουσιάστηκαν στο διήμερο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Κοινωνία...
Οργάνωση «από τα κάτω» σε καιρό κρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά τον Ιούλιο το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Ενα μέτρο πολύ σημαντικό για τους κατοίκους των νησιών της χώρας, αλλά και για όσους μετακινούνται συχνά σε νησιά (γιατρούς, εκπαιδευτικούς κ.ά.), που είχε ξεκινήσει να συζητείται τη δεκαετία του '70, γίνεται...
Ξεκινά τον Ιούλιο το Μεταφορικό Ισοδύναμο
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
Το πώς ένα σύμπαν Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι εφικτό και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης στην κρίση που βιώνουμε πανευρωπαϊκά, συζητήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο 4ο Πανευρωπαϊκό...
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα μαραζώνουν...
Μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο η ιδέα των αγροτικών συνεταιρισμών να μοιάζει με πανάκεια για τις γυναίκες, ωστόσο η πραγματικότητα στη χώρα μας είναι ζοφερή: το εισόδημα είναι ελάχιστο, η παραγωγή μικρή και οι...
Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα μαραζώνουν...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας