• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.2°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 21.2°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 19.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 21.4°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 18.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.5°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  60%

Η Ράνια Αντωνοπούλου στα «εγκαίνια» του φετινού διαγωνισμού

ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Κούρσα εγχειρημάτων για το βραβείο Κοινωνικής Οικονομίας

 • A-
 • A+

Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου, κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα η έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας για το 2017.

Με σύνθημα «η ισότητα σε επανεκκίνηση» (equality rebooted), σκοπός του διαγωνισμού υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ανάδειξη και η βράβευση –που συνοδεύεται από οικονομική στήριξη–, πρωτοπόρων εγχειρημάτων στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

Το «παρών» στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς έδωσαν πολλοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και εγχειρήματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε μαρτυρά και το ότι βρισκόταν στις 10 κορυφαίες αναφορές στο ελληνικό Twitter.

«Θα έλεγα ότι ο συμβολισμός της έναρξης του διαγωνισμού στη χώρα μας είναι έντονος, καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονες κοινωνικές ανισότητες, αλλά ταυτόχρονα ανθίζουν οι πρωτοβουλίες κοινωνικών εγχειρημάτων για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων.

»Οι πρωτοβουλίες αυτές φέρουν έντονα τα στοιχεία κοινωνικής καινοτομίας, ακριβώς επειδή προσπαθούν να επιλύσουν τις κοινωνικές ανισότητες, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση μιας οικονομικής δραστηριότητας.

»Ενα πλήθος νέων ιδεών, προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων που αναπτύσσονται τελευταία στη χώρα μας, δεν έχουν αποκλειστικό σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά κύριος στόχος τους είναι να καλύψουν αποτελεσματικά κοινωνικές ανάγκες που αδυνατεί να καλύψει το κράτος ή ο τυπικός ιδιωτικός τομέας», είπε στον χαιρετισμό της η κ. Αντωνοπούλου.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που πέρα από την πρόσφατη ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου περιλαμβάνουν «σειρά υποστηρικτικών δράσεων που θα αναπτυχθούν, δύο εκ των οποίων είναι η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας και η σύσταση και λειτουργία του Ταμείου της Κοινωνικής Οικονομίας».

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο πάνελ. Το πρώτο είχε θέμα την «οικονομία των αταίριαστων» και την κοινωνική καινοτομία στην Αθήνα.

Πρώτη πήρε τον λόγο η αντιδήμαρχος της Αθήνας, Αμαλία Ζέππου, αναφερόμενη στη μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου από τον δήμο για να κατορθώσουν να λειτουργήσουν πολλές οργανώσεις από τον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών σε όλους τους τομείς.

Ο Ναντίρ Νούρι, που είναι από το Αφγανιστάν και βρίσκεται για περισσότερα από 10 χρόνια στη χώρα μας, μίλησε για το περιοδικό «Solomon» στο οποίο γράφουν πρόσφυγες και μετανάστες και για την πρωτοβουλία «We need books» που ασχολείται με τη συλλογή και μοίρασμα βιβλίων για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους στους χώρους φιλοξενίας. Επίσης, η δικηγόρος Ελενα Δέδε αναφέρθηκε στην πρότυπη οικοκοινότητα «Free&Real» που λειτουργεί στη Βόρεια Εύβοια.

Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, μίλησαν για την αναγκαιότητα «διάχυσης των θετικών συνεπειών της τεχνολογικής μεταβολής».

Η κοινωνική καινοτομία χαρακτηρίστηκε απάντηση στον κίνδυνο που προέρχεται από την αυτοματοποίηση της παραγωγής και της εργασίας σε αρκετούς τομείς που οδηγεί στην ανεργία όχι μόνο εργαζόμενους χαμηλής αλλά και υψηλής κατάρτισης.

Ο Αντονίν Λεονάρντ από τη Γαλλία και το εγχείρημα «Oui Share» επισήμανε ότι πολλές φορές οι κοινωνικοί επιχειρηματίες εργάζονται ιδιαίτερα σκληρά 80 ώρες την εβδομάδα: «Πρέπει και να εργάζεσαι σκληρά και να αυτοβελτιώνεσαι γιατί αποτελείς ένα πρότυπο για αρκετό κόσμο. Είναι δύσκολο», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα περισσότερη συνεργασία και καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες στον χώρο της Κ.ΑΛ.Ο.

O Γερμανός Φέλιξ Βεθ από την πλατφόρμα δίκαιου ηλεκτρονικού εμπορίου fairmondo επισήμανε ότι «στόχος είναι να προσφέρουμε καινοτόμες πλατφόρμες και υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο».

Αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που δημιουργούν στην αγορά μεγάλες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις όπως η amazon, που στη Γερμανία έχει διαμορφώσει μια σχεδόν μονοπωλιακή κατάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, και η πλατφόρμα μετακινήσεων, ανταγωνιστική προς τα ταξί, uber.

Πρόσφατα μάλιστα με την uber είδαμε στη χώρα μας την ανησυχία οδηγών ταξί που διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. ύστερα από δηλώσεις στελέχους της. 

«Βλέπουμε πολλές ωραίες κοινωνικές επιχειρήσεις να ξεκινούν με ένα σκοπό, αλλά μετά αυτό να αλλάζει αφότου εξαγοράζονται από μεγάλες επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να το αποτρέψουμε αυτό», κατέληξε.

«Η «επανεκκίνηση» (σ.σ. το σλόγκαν του φετινού διαγωνισμού) χρειάζεται για να δούμε τι κοινωνικοοικονομικό μοντέλο δημιουργεί η τεχνολογία και πώς μπορεί να είναι προσβάσιμη για όλους.

Το εάν η τεχνολογία μπορεί να μας προσφέρει ελεύθερο χρόνο ή να προκαλέσει ανεργία είναι τελικά μία πολιτική απόφαση», είπε, τέλος, ο Βασίλης Βλαχοκυριάκος από τo εργαστήριο έρευνας και τεχνολογίας Open Lab Athens.

 Info: 

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός κοινωνικής καινοτομίας ξεκίνησε πρώτη φορά το διάστημα 2012-13 με περίπου 600 συμμετοχές.

Σήμερα έχει περισσότερες από 1.000 σε 35 χώρες, αφού λαμβάνουν μέρος και ορισμένες εκτός Ε.Ε.

Στόχος του είναι η τεχνολογική αλλαγή και η ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας να μη δημιουργούν κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα 3 εγχειρήματα που θα διακριθούν θα λάβουν ως έπαθλο χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ.

Οι φετινές συμμετοχές κλείνουν στις 7 Απριλίου.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
Μπορεί η ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων να είναι το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει...
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η χαρτογράφηση των εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο είναι... για καλό σκοπό
​Η δυναμική ανάδυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη. Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για κίνημα, είναι σαφής η τάση ανάπτυξης του χώρου, με εκατοντάδες εγχειρήματα που...
Η χαρτογράφηση των εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο είναι... για καλό σκοπό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το αλάτι της ενσωμάτωσης
​Μια σημαντική προσπάθεια για την ένταξη των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στη χώρα μας αποτελεί η κοινωνική επιχείρηση «solidarity salt». Βασικός στόχος της επιχείρησης, εκτός από την εξαγωγή τού...
Το αλάτι της ενσωμάτωσης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μια συζήτηση για την κριτική κατά του νέου νόμου
Μετά τις επιφυλάξεις για τον νέο νόμο περί Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που διατύπωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Συνεταιρισμών Παραγωγών Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και Υπηρεσιών και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία...
Μια συζήτηση για την κριτική κατά του νέου νόμου
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Από τα αμφιθέατρα στην αλληλέγγυα οικονομία
​Μπορεί να έχει γίνει λόγος για τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την οικονομία, αλλά ποτέ ώς τώρα δεν είδαμε πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας να αναπτύσσουν...
Από τα αμφιθέατρα στην αλληλέγγυα οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014, το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν ελάχιστα στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλέον ο κεντρικός σχεδιασμός για την τετραετία 2019-2023 προβλέπει κομβικό...
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας