• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.8°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
dreamstime

Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης

 • A-
 • A+

Μια από τις πρώτες έρευνες σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του συνεταιριστικού κινήματος και την ώθηση που μπορεί να δώσει στη συνεργατική οικονομία εξέδωσαν οι Cooperatives Europe σε συνεργασία με τις LAMA Development και Cooperation Agency υπό τον τίτλο «Συνεργατικές πλατφόρμες στο ευρωπαϊκό τοπίο: μια διερευνητική μελέτη».

Σε αυτήν αναλύουν 38 εγχειρήματα από 11 ευρωπαϊκές χώρες και τρεις πρωτοβουλίες εκτός Ε.Ε. αναζητώντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξής τους και αναδεικνύουν τους προβληματισμούς που διατυπώνουν εκπρόσωποι συνεταιριστικών ενώσεων από οκτώ χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη.

Πώς; Μπολιάζοντας την οικονομία με την ιδέα της κοινότητας που βασίζεται στην ιδιότητα του μέλους παρά του χρήστη, υποστηρίζοντας νέες πρωτοβουλίες για κοινή διαχείριση πόρων και μετασχηματίζοντας την επιχειρηματικότητα - κάτι που διευκολύνει η ψηφιακή τεχνολογία καθώς τις ενδυναμώνει ώστε να κάνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτό που έκαναν πάντα: να καλλιεργούν τη συνεργασία και να προωθούν τη δημοκρατική συμμετοχή και έλεγχο.

Η πρόκληση; Να γίνει το συλλογικό μοντέλο πιο ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους που αναπτύσσουν καινοτομίες μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη συνεργατική οικονομία.

Ζητούμενο αποτελεί η χρηματοδότηση, τομέας στον οποίο μειονεκτεί έναντι του καπιταλιστικού κεφαλαίου.

Βασικοί προβληματισμοί;

Σύμφωνα με τον Ιταλό εκπρόσωπο, το κίνημα οφείλει να διαχωρίζεται από τις «αποδιοργανωτικές κατά παραγγελία αγορές» τηρώντας αποστάσεις από πρακτικές ασύμβατες με τις αρχές του συνεργατισμού.

Αντίθετα για τον Ολλανδό εκπρόσωπο η εμμονή στους ιδεολογικούς και κοινωνικούς σκοπούς του κινήματος όταν υποτιμά την οικονομική πλευρά διακινδυνεύει τη βιωσιμότητά του, υπονομεύοντας τον οικονομικό του ρόλο και υποβιβάζοντάς το σε απλές πρωτοβουλίες πολιτών.

Τι προέκυψε από τη χαρτογράφηση των συνεταιρισμών;

◼ Το 80% (31 στα 38 εγχειρήματα) βασίζεται κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία, χωρίς ωστόσο να είναι όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες συνεργατικές.

Παραδείγματα; Μοίρασμα αυτοκινήτου, συνταίριασμα υποστήριξης για υπηρεσίες, αντιστοίχιση οικοδεσπότη-φιλοξενούμενου, σύνδεση ανθρώπων που προσφέρουν πλεονάζον φαγητό με αυτούς που μπορούν να το καταναλώσουν, χρηματοδοτήσεις νέων εγχειρημάτων από το κοινό (crowdfunding), χρήση τεχνολογίας για την εμπλοκή ατόμων σε κοινωνικά σχέδια - όπως το Vesta που εντοπίζει οικογένειες που θέλουν να φιλοξενήσουν άτομα/πρόσφυγες που χρειάζονται στέγη και ο συνεταιρισμός προσφέρει όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, προγράμματα που βοηθούν ομάδες να εισακουστούν στο σύστημα διακυβέρνησης προωθώντας νέες μορφές αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης.

◼ Το 20% των χαρτογραφημένων πρωτοβουλιών δεν είναι από τη φύση τους τεχνολογικές, έχουν διαφορετικά αντικείμενα και επιβεβαιώνουν τη σημασία της εμπειρίας για συνεργασία.

Ακόμη εντοπίστηκαν εγχειρήματα συνεργατικής οικονομίας για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων (Β2Β), ενώ τα εγχειρήματα στον βιομηχανικό τομέα περιλαμβάνουν μεταφορές, ενέργεια, τουρισμό, χρηματοδότηση και διατροφή.

◼ Το 68% των συνεταιρισμών απευθύνονταν στο ευρύτερο κοινό, ενώ μόλις το 16% ανέπτυσσε σχέδια συνεργασίας μεταξύ των μελών του κι ένα 16% στόχευε στη συνεργασία με μέλη άλλων συνεταιρισμών.

◼ Ενας στους τρεις συνεταιρισμούς (32%) ανέπτυσσε πρωτοβουλίες τοπικά, το 20% περιφερειακά, το 24% σε εθνικό και το 24% σε διεθνές επίπεδο.

◼ Ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται είναι μικρός καθώς το 40% απευθυνόταν το πολύ σε 100 ανθρώπους, στο 30% οι χρήστες ήταν μεταξύ 100-1.000 και οι υπόλοιποι ξεπερνούσαν τους 1.000 ανάλογα με τον τύπο της πρωτοβουλίας.

Τζίρος 1.000 δισ. ευρώ τον χρόνο!

Σημαντικές είναι οι δυνατότητες συνεισφοράς του συνεταιριστικού κινήματος στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των συλλογικών εγχειρημάτων.

Συνεργατική μάθηση και εκπαίδευση, ανάπτυξη νέων συνεργατικών πρακτικών μέσα στο κίνημα, με την αρωγή της νέας τεχνολογίας, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και τη συλλογική διαχείριση των πόρων με έναν οικονομικά βιώσιμο τρόπο είναι μερικές από τις ιδέες που διατυπώνονται.

Οι μικροί αγροτικοί συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να μοιράζονται τα μέσα (λ.χ. ελαιοτριβεία, τρακτέρ), αλλά και να αναπτύξουν πλατφόρμες για την ανταλλαγή μεταξύ τους εμπειρίας και γνώσης.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμη την από κοινού πραγματοποίηση σχεδίων μέσω της δημιουργίας δικτύων συνεργασίας που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στις δυνατότητές τους ώστε να ξεφύγουν από τον εγκλωβισμό στο μικρό μέγεθος και να διασυνδεθούν με τις παγκόσμιες συνεργατικές αγορές αποτελώντας πραγματική πρόκληση για τον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές.

Μάλιστα, η συνεργατική οικονομία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cooperatives Europe, τα συνεταιριστικά εγχειρήματα αποτελούν ένα μεγάλο κίνημα που το 2015 αριθμούσε σχεδόν 180.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον κόσμο με περισσότερα από 140 εκατομμύρια μέλη συνεταιριστές που εξασφάλιζαν εργασία σε πάνω από 4,7 δισεκατομμύρια εργαζομένους και έναν κύκλο εργασιών που ξεπερνούσε τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόνο στην Ευρώπη το συνεταιριστικό κίνημα περιλαμβάνει 130.000 επιχειρήσεις σε όλους τους οικονομικούς τομείς, με 127 εκατομμύρια μέλη, που σημαίνει ότι ο ένας στους πέντε πολίτες της Ε.Ε. είναι μέλος συνεταιρισμού.

Ιδιαίτερα αναπτυγμένη σε τούτη την ήπειρο, η συνεργατική οικονομία απασχολεί πάνω από 4 εκατομμύρια εργαζομένους και πραγματοποιεί σχεδόν 990 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία οι δημόσιες υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές δεν είναι ενημερωμένες. Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη...
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
Από τη Μαγνησία ώς την Κίνα και τη Λιθουανία και από τη Μεσσηνία ώς τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία, δύο συνεταιρισμοί που δουλεύουν με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο παραγωγής τους, οι «Φυλώ» και...
Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο σπόρος της αλλαγής και της ευημερίας
Ηταν για δεκαετίες μια απαγορευμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως οι πρώτες επανακαλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός....
Ο σπόρος της αλλαγής και της ευημερίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, τα 30 από την υιοθέτηση εμπορικού σήματος και τα 20 από την κατοχύρωση του προϊόντος του ως Προστατευόμενη Ονομασία...
Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας