• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.5°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.5°C
  3 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 10.9°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.5°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  68%

Νέα εκκαθαριστικά για όσους υπέβαλαν δηλώσεις και εμπίπτουν στις… αργοπορημένες ρυθμίσεις

ΕUROKINISSI

«Κλάταρε» το Taxis

 • A-
 • A+

Mε σοβαρά τεχνικά προβλήματα ξεκίνησε χθες η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στην καθυστερημένη έναρξη συνολικά της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής, το Taxisnet δεν «άντεξε» και... βραχυκύκλωσε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις εφορίες, ενώ οι φορολογούμενοι και οι λογιστές που επιχείρησαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις διαπίστωσαν ότι δεν ήταν εφικτή ούτε η είσοδός τους στην εφαρμογή.

«Μη δυνατή εύρεση υπηρεσίας/εγγράφου. Ο εξυπηρετητής της ΓΓΠΣ δεν μπόρεσε να βρει την υπηρεσία ή το έγγραφο που ζητήσατε. Αν πληκτρολογήσατε τη διεύθυνση, παρακαλούμε ελέγξτε την ορθότητά της», ήταν το μήνυμα που αντίκρισαν όσοι επιχείρησαν να εισέλθουν στην εφαρμογή.

Το πρόβλημα, το οποίο αποδόθηκε από τους αρμόδιους στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής των νομικών προσώπων, αποκαταστάθηκε αργότερα.

Ωστόσο, έβγαλε στην επιφάνεια την προχειρότητα και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη προετοιμασία υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος αποτελεί νόμο του κράτους από τον Ιούλιο του 2013 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, η διαδικασία για την αναμόρφωση των φορολογικών εντύπων ουσιαστικά ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων, η οποία με βάση τον νόμο θα έπρεπε να είχε αρχίσει από την 1η Φεβρουαρίου, να ανοίξει με καθυστέρηση 3,5 μηνών, ενώ μόλις χθες ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων.

Από το σύνολο των 6 εκατομμυρίων δηλώσεων των φυσικών προσώπων που υπολογίζεται να υποβληθούν φέτος, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά περίπου 790.000, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν υποβληθεί περισσότερες από 2 εκατ. δηλώσεις.

Προς παράταση

Για να τηρηθεί η καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου θα πρέπει στις επόμενες 20 ημέρες να υποβάλλονται 260.000 δηλώσεις ημερησίως. Αυτό θεωρείται πρακτικά αδύνατο και όλα πλέον δείχνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον κατά 15 ημέρες.

Για όσους φορολογούμενους έχουν εκδοθεί ήδη τα εκκαθαριστικά σημειώματα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις (τεκμήρια, «μπλοκάκια», αγρότες κ.λπ.) που πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων εντός της προθεσμίας. Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

Η καθυστερημένη υποβολή των δηλώσεων στερεί πολύτιμα έσοδα από τον προϋπολογισμό σε μια περίοδο που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια. Οι εισπράξεις που θα εισρεύσουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 1η Ιουλίου θα είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των νομικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.

Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εντός του Ιουνίου, η καταβολή του φόρου για το φορολογικό έτος 2014 γίνεται σε 7 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες 6 μέχρι την τελευταία ημέρα των επόμενων μηνών από την υποβολή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Καθυστερήσεις και αλλαγές
Στην προσυμπλήρωση των κωδικών της φετινής φορολογικής δήλωσης για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες το περασμένο έτος για την απόσβεση κάθε είδους δανείων, σχεδιάζει να...
Καθυστερήσεις και αλλαγές
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Προσπεράστε τις φορο-παγίδες
«Οδικός χάρτης» για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Πώς θα αποφύγετε τον κίνδυνο της υπερφορολόγησης λόγω των διευρυμένων τεκμηρίων. Ποιες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, τι...
Προσπεράστε τις φορο-παγίδες
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Τα κριτήρια για απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ
Ολες τις πτυχές των διατάξεων που αφορούν την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη σωστή...
Τα κριτήρια για απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Κλείνουν παγίδες των τεκμηρίων
«Μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπίζονται σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίες μπλοκάρουν τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θίγουν εκατοντάδες χιλιάδες...
Κλείνουν παγίδες των τεκμηρίων
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
«Λυσάρι» για τις δηλώσεις φόρου
Φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους πέρυσι, όσοι παντρεύτηκαν, αλλά και όσοι χώρισαν κατά τη διάρκεια του 2014 θα πρέπει να περάσουν πρώτα από το Μητρώο της εφορίας τους, πριν υποβάλουν...
«Λυσάρι» για τις δηλώσεις φόρου
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Τέλος επιτηδεύματος εις διπλούν
Αναδρομικά «ραβασάκια» σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που άφησαν απλήρωτο το τέλος επιτηδεύματος του 2013 ετοιμάζεται να αποστείλει η Εφορία, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή τους καθώς θα πρέπει...
Τέλος επιτηδεύματος εις διπλούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας