• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.0°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.0°C / 15.0°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.1°C / 9.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 10.5°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.1°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  0 BF
  79%

Ερχεται «μίνι» φορολογικό για τεκμήρια, «μπλοκάκια» και αγρότες

ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κλείνουν παγίδες των τεκμηρίων

 • A-
 • A+

«Μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπίζονται σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίες μπλοκάρουν τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θίγουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, προωθεί άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

«Υπαίτιος» των προβλημάτων ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, πολλές διατάξεις του οποίου οδηγούν στην υπερφορολόγηση των φορολογουμένων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την «παγίδα» των τεκμηρίων. Ακολουθούν οι εκκρεμότητες με τη φορολόγηση εισοδημάτων από «μπλοκάκι», οι αγρότες, ακόμα και τα βοηθήματα που χορηγήθηκαν στους συγγενείς θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic». Στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εφόσον «κλειδώσει» το νέο καθεστώς με τους δανειστές.

Ειδικότερα:

● Στο θέμα των τεκμηρίων αναμένεται λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογουμένων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή ακίνητα οι οποίοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνον από τόκους ή από ακίνητα. Ακόμη δηλαδή κι αν ο φορολογούμενος που υπάγεται σε μια τέτοια περίπτωση έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο ή και κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα κατοικία δεν θα συνυπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης.

Παρόμοιο θέμα είχε προκύψει και πέρυσι και τότε είχε αποφασιστεί να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα) έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ή εναλλακτικά τα 9.500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα.

● Διόρθωση της ρύθμισης αναμένεται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Οσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22-42% και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ.

Η επικείμενη αλλαγή θα δίνει τη δυνατότητα να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί. Πέρυσι οι μισθωτοί με «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων εφόσον:

● Είχαν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα στα οποία εργάζονται,

● Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία εργάζονται δεν υπερβαίνουν τα τρία σε αριθμό. Αν είναι περισσότερα των τριών τότε το 75% του εισοδήματος έπρεπε να προέρχεται τουλάχιστον από έναν.

● Δεν διεξάγουν εμπορική δραστηριότητα και η επαγγελματική εγκατάσταση ταυτίζεται με τη διεύθυνση κατοικίας τους.

● Για τους αγρότες πρόκειται να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα πρέπει να προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους.

Σύμφωνα με τον νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3%. Φορολογείται δε κι αυτό με 11% από το πρώτο ευρώ.

● Αφορολόγητα θα καταστούν τα βοηθήματα που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων του «Norman Atlantic». Στη διάταξη θα κατονομάζονται ως αφορολόγητα τόσο το βοήθημα των αυτοκινητιστών στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, όπως και οποιαδήποτε άλλα βοηθήματα δοθούν με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προανήγγειλε από τη Βουλή μείωση του φόρου δωρεών και γονικών παροχών σε χρήμα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της έκπτωσης φόρου 2% για τους φορολογουμένους που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Καθυστερήσεις και αλλαγές
Στην προσυμπλήρωση των κωδικών της φετινής φορολογικής δήλωσης για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες το περασμένο έτος για την απόσβεση κάθε είδους δανείων, σχεδιάζει να...
Καθυστερήσεις και αλλαγές
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Ξεκινούν οι φορο-δηλώσεις
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας Βαλαβάνη για την έκπτωση φόρου, τα ανείσπρακτα ενοίκια, κ.λ.π. αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis-net για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας...
Ξεκινούν οι φορο-δηλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπτωση δαπανών μόνο με κάρτες
Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει έκπτωση δαπάνης αν δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα. Διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για να έχει ένας μισθωτός ή...
Εκπτωση δαπανών μόνο με κάρτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στις φοροδηλώσεις
Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται και παράταση των προθεσμιών καταβολής του φόρου εισοδήματος, όπως προκύπτει από διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια...
Παράταση στις φοροδηλώσεις
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
«Λυσάρι» για τις δηλώσεις φόρου
Φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους πέρυσι, όσοι παντρεύτηκαν, αλλά και όσοι χώρισαν κατά τη διάρκεια του 2014 θα πρέπει να περάσουν πρώτα από το Μητρώο της εφορίας τους, πριν υποβάλουν...
«Λυσάρι» για τις δηλώσεις φόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπτωση 2% για εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος
Την επαναφορά της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος προβλέπει -μεταξύ των άλλων- η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Οπως ορίζει η σχετική...
Εκπτωση 2% για εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας