Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραλογισμός με τα τεκμήρια

Φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα 0,34 ευρώ από τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα καλείται να καταβάλει φόρο εισοδήματος 2.559,92 ευρώ

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παραλογισμός με τα τεκμήρια

  • A-
  • A+

Με… παρατράγουδα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους κατοίκους εξωτερικού. Πολλοί από εκείνους που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι καλούνται να πληρώσουν φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα στην Ελλάδα.

«Υπαίτιος» ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), ο οποίος δεν απέτρεψε έναν ακόμα παραλογισμό που έχει σχέση με τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η «παγίδα» στην οποία έπεσαν ή κινδυνεύουν να πέσουν χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού λειτουργεί με τη βοήθεια του μηχανισμού των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο εν λόγω μηχανισμός προσδιορίζει και γι’ αυτούς τους φορολογούμενους (όχι μόνο για του… εσωτερικού) εξωπραγματικά επίπεδα τεκμαρτών εισοδημάτων που φορολογούνται σχεδόν στο σύνολό τους ως επιχειρηματικά κέρδη (ως «εισοδήματα προερχόμενα από επιχειρηματική δραστηριότητα») με 26% και με επιπλέον προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου έτους.

Αρκεί η δήλωση ενός μικρού ποσού τόκων (ακόμα και μερικών λεπτών) για να εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα με πληρωτέο φόρο εισοδήματος 2.000 ευρώ ή και μεγαλύτερο, λόγω του προσδιορισμού του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο εξωπραγματικό βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο ή και μια εξοχική κατοικία, που χρησιμοποιήθηκαν μόνο για 1 ή 2 μήνες.

Υποχρεωτική δήλωση

Ο παραλογισμός ξεκινάει από τις σχετικές διατάξεις του ΚΦΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα έστω και 0,01 ευρώ πραγματικό εισόδημα, π.χ. από τόκους καταθέσεων, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στη χώρα μας.

Επιπλέον, εφόσον κατέχουν στην Ελλάδα σπίτια στα οποία μένουν περιστασιακά για 1 ή 2 μήνες τον χρόνο και ταυτόχρονα έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας, έστω και για λίγο, με Ι.Χ. δικής τους κυριότητας που φέρει ελληνικές πινακίδες, βαρύνονται και με τεκμήρια διαβίωσης για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Τουτέστιν, οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν εργασία στην Ελλάδα, αλλά έχουν λογαριασμούς καταθέσεων, κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα στη χώρα μας οφείλουν να υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις στις οποίες πρέπει να αναγράψουν υποχρεωτικά, ως μοναδικά πραγματικά εισοδήματα αποκτηθέντα στη χώρα μας, τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους. Και επειδή τα μόνα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα από τους τόκους είναι συνήθως πενιχρά, οι κάτοικοι εξωτερικού φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που κατέχουν στην Ελλάδα.

Τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων φορολογούνται σχεδόν στο σύνολό τους, μετά την αφαίρεση των πενιχρών ποσών των τόκων, ως εισοδήματα προερχόμενα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με συντελεστή 26%.

Σε φόρο 26% υπόκειται η διαφορά μεταξύ του πολύ χαμηλού πραγματικού εισοδήματος των τόκων και του εξωπραγματικού τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Επιπλέον, επί του φόρου που προκύπτει από την επιβολή του συντελεστή 26% επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου έτους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερφορολόγησης είναι και η περίπτωση ενός κατοίκου εξωτερικού ο οποίος εκλήθη να καταβάλει φόρο εισοδήματος 2.559,92 ευρώ έχοντας δηλώσει ως μόνο πραγματικό εισόδημα 0,34 ευρώ από τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δήλωσε, εκτός από τους τόκους των 0,34 ευρώ, μία δευτερεύουσα κατοικία 85 τ.μ. και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.689 κυβικών εκατοστών, με αποτέλεσμα να φορολογηθεί, βάσει αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης για τεκμαρτό εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, με συντελεστή 26% και με επιπλέον προκαταβολή 55% επί του κύριου φόρου.

Ειδικότερα, η ΓΓΔΕ τού χρέωσε το ελάχιστο τεκμήριο των 2.500 ευρώ που ισχύει για κάθε έγγαμο σύζυγο, καθώς επίσης και τεκμήριο διαβίωσης 3.500 ευρώ για το αυτοκίνητο και 352,50 ευρώ για την κατοικία και τον φορολόγησε για τεκμαρτό εισόδημα 6.352,50 ευρώ μειωμένο κατά το ποσό των 0,34 ευρώ που ήταν οι τόκοι.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Ποια επιδόματα φορολογούνται
Αφορολόγητα είναι τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούνται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), εφόσον τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, διευκρινίζει η...
Ποια επιδόματα φορολογούνται
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
«Λυσάρι» για τις δηλώσεις φόρου
Φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους πέρυσι, όσοι παντρεύτηκαν, αλλά και όσοι χώρισαν κατά τη διάρκεια του 2014 θα πρέπει να περάσουν πρώτα από το Μητρώο της εφορίας τους, πριν υποβάλουν...
«Λυσάρι» για τις δηλώσεις φόρου
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Ξεκινούν οι φορο-δηλώσεις
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας Βαλαβάνη για την έκπτωση φόρου, τα ανείσπρακτα ενοίκια, κ.λ.π. αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis-net για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας...
Ξεκινούν οι φορο-δηλώσεις
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το άνοιγμα του Taxis
Έως το τέλος της εβδομάδας εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι θα ανοίξει η εφαρμογή του Taxis-net και θα αρχίσει η υποβολή δηλώσεων από τους φορολογούμενους. Σχεδόν βέβαιη η παράταση της...
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το άνοιγμα του Taxis
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Το νέο έντυπο Ε1
​Ο νέος ΚΦΕ έφερε ριζικές αλλαγές και στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το Ε1, στο οποίο έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί. Τι αφορούν και πώς θα τους συμπληρώσετε. Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής...
Το νέο έντυπο Ε1
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Καθυστερήσεις και αλλαγές
Στην προσυμπλήρωση των κωδικών της φετινής φορολογικής δήλωσης για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες το περασμένο έτος για την απόσβεση κάθε είδους δανείων, σχεδιάζει να...
Καθυστερήσεις και αλλαγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας