• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 27.1°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 30.4°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.2°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 26.3°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 26.5°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 24.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 27.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 29.2°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.2°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 21.8°C / 26.9°C
  2 BF
  31%

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε1 και η εκκρεμότητα με την τροπολογία Βαλαβάνη καθυστέρησαν τη διαδικασία γι' αυτό είναι σχεδόν βέβαιη η παράταση της προθεσμίας υποβολής

Ξεκινούν οι φορο-δηλώσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας Βαλαβάνη για την έκπτωση φόρου, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις αγροτικές επιδοτήσεις κ.λπ. αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis-net για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Οπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι εκκρεμότητες αναμένεται να κλείσουν εντός των ημερών και έτσι -εκτός απροόπτου- η υποβολή των δηλώσεων θα αρχίσει έως το τέλος της εβδομάδας.

Η όλη διαδικασία πήγε φέτος πίσω, με αποτέλεσμα να έχουν στενέψει αρκετά τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα.

Συνεπώς, το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αν και αυτό δεν πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως πριν από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στο άνοιγμα της εφαρμογής δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις εκκρεμότητες σε σοβαρά φορολογικά ζητήματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, αλλά και με τις αλλαγές που επήλθαν στο βασικό έντυπο Ε1, οι οποίες απαίτησαν πολλή δουλειά για να αποτυπωθούν στην εφαρμογή.

Μία από τις αλλαγές είναι και η προσυμπλήρωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων στους σχετικούς κωδικούς, όπως γίνεται ήδη από πέρυσι για τους τόκους των καταθέσεων.

Οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι η Εφορία γνωρίζει εκ των προτέρων κάθε ευρώ που πλήρωσαν στις τράπεζες για τοκοχρεολυτικές δόσεις πάσης φύσεως δανείων.

«Πατώντας» στο κουτάκι του σχετικού κωδικού της δήλωσης, θα εμφανίζεται ένα «παράθυρο» στο οποίο αποτυπώνονται και τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων. Από 'κεί και πέρα είναι θέμα των φορολογουμένων να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί για να αποκλειστεί ενδεχόμενο λάθους.

Δεν έχουμε όμως μόνο αυτήν την αλλαγή. Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) έφερε και άλλες αλλαγές στο Ε1, στο οποίο έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί.

Μάλιστα έχει αλλάξει ακόμα και ο τίτλος του εντύπου. Ενώ το περσινό Ε1 τιτλοφορούνταν «Δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014» και σε παρένθεση το υπουργείο Οικονομικών εξηγούσε πως αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στη διάρκεια του 2013, φέτος ο τίτλος είναι «Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014», με την επεξήγηση ότι αφορά τα περσινά εισοδήματα.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους κωδικούς:

● 743–744: θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά».

● 735–736: καταχωρούνται δαπάνες «για την αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης».

● 759-760: «για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε», ενώ στον επόμενο κωδικό (725-726) φέτος δηλώνονται δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο). Μέχρι πέρυσι, δεν υπήρχε το όριο των 300 ευρώ.

Η τροπολογία

Οσον αφορά την τροπολογία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η ψήφιση της οποίας επίκειται, ξεκαθαρίζει το τοπίο για την έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ενοίκια.

Οσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισέπραξαν ενοίκια στη διάρκεια του περασμένου έτους έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν τον φόρο εκχωρώντας την είσπραξή τους στο Δημόσιο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Για τους αγρότες προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου στο μισό (από 55% σε 27,5%), αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και μη επιβολή φόρου σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ανεξαρτήτως ύψους.

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου, θα έχουν μικρή –τελικώς– έκπτωση φόρου 2%.

Επιδόματα

Παράλληλα με την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σχεδιάζει να ανοίξει και την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα.

 

 

 

 

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Καθυστερήσεις και αλλαγές
Στην προσυμπλήρωση των κωδικών της φετινής φορολογικής δήλωσης για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες το περασμένο έτος για την απόσβεση κάθε είδους δανείων, σχεδιάζει να...
Καθυστερήσεις και αλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στις φοροδηλώσεις
Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται και παράταση των προθεσμιών καταβολής του φόρου εισοδήματος, όπως προκύπτει από διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια...
Παράταση στις φοροδηλώσεις
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Κλείνουν παγίδες των τεκμηρίων
«Μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπίζονται σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίες μπλοκάρουν τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θίγουν εκατοντάδες χιλιάδες...
Κλείνουν παγίδες των τεκμηρίων
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
«Λυσάρι» για τις δηλώσεις φόρου
Φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους πέρυσι, όσοι παντρεύτηκαν, αλλά και όσοι χώρισαν κατά τη διάρκεια του 2014 θα πρέπει να περάσουν πρώτα από το Μητρώο της εφορίας τους, πριν υποβάλουν...
«Λυσάρι» για τις δηλώσεις φόρου
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το άνοιγμα του Taxis
Έως το τέλος της εβδομάδας εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι θα ανοίξει η εφαρμογή του Taxis-net και θα αρχίσει η υποβολή δηλώσεων από τους φορολογούμενους. Σχεδόν βέβαιη η παράταση της...
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το άνοιγμα του Taxis
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Ποια επιδόματα φορολογούνται
Αφορολόγητα είναι τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούνται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), εφόσον τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, διευκρινίζει η...
Ποια επιδόματα φορολογούνται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας