Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ραβασάκια για τις 100 δόσεις

Στο στόχαστρο των ελεγκτών τίθενται οι οφειλέτες που δεν θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μετά και την παράταση που δόθηκε

Dreamstime

Ραβασάκια για τις 100 δόσεις

  • A-
  • A+

Στην «πρέσα» βάζει το υπουργείο Οικονομικών δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα στο κάλεσμα για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, δεν το πράττουν.

Αυτοί ακριβώς οι φορολογούμενοι θα λάβουν κατά προτεραιότητα εντός των επόμενων ημερών νέο ειδοποιητήριο για τακτοποίηση των χρεών τους, μετά την παράταση που δόθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, για εφάπαξ ή τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, έως και τις 26 Μαΐου.

Η παράταση αφορά το σκέλος της ρύθμισης που προβλέπει ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων για όσους καταβάλλουν προκαταβολή ίση τουλάχιστον με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης μηνιαίας δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής σβήνεται το 100% των προσαυξήσεων.

Η ηλεκτρονική επιστολή που θα λάβουν εντός των ημερών πολλοί οφειλέτες του Δημοσίου αναφέρει μεταξύ των άλλων:

«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως και 17 του Ν. 4321/2015, έχετε τη δυνατότητα υπαγωγής των οφειλών σας σε ρύθμιση, με αίτηση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου.

Η ως άνω ρύθμιση περιλαμβάνει απαλλαγές από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή και από προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές…

Επίσης, εάν προκαταβληθεί ποσό (κατ’ ελάχιστο 200 ευρώ) βασικής οφειλής, παρέχεται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με το επιλεγμένο πρόγραμμα ρύθμισης.

Οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση επιβαρύνονται με μειωμένο ετήσιο επιτόκιο ύψους 3% αντί του ισχύοντος 8,76%, ενώ απαλλάσσονται από τόκους εάν το ύψος της συνολικής βασικής ρυθμισμένης οφειλής είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του άρθρου 6 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

Το ΣΔΟΕ

Από την πλευρά του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ετοιμάζει το δικό του ελεγκτικό πλάνο, το οποίο θα ξεδιπλωθεί εντός του Μαΐου. Αμέσως θα επικεντρωθεί σε περίπου 10.000 υποθέσεις για τις οποίες είχαν συνταχθεί στο παρελθόν πορίσματα ελέγχου από το Σώμα.

Πρόκειται για περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει βεβαίωση φόρου σε βάρος των ελεγχομένων μέχρι τις 30 Απριλίου 2015. Στόχος είναι να υπολογιστούν και καταλογιστούν τα πρόστιμα με διαδικασίες-εξπρές μέσα στον μήνα.

Η «φοροπαγίδα» στήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, με νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι τα πορίσματα του ΣΔΟΕ που είχαν διαβιβαστεί στις αρμόδιες εφορίες προς βεβαίωση και είσπραξη προστίμων θα έχουν στο εξής και ισχύ βεβαίωσης του προστίμου από μόνα τους, αντί να θεωρούνται εκθέσεις ελέγχου ή απλές πληροφορίες για φορολογικές παραβάσεις.

Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο, από 21 Μαρτίου 2015 το ΣΔΟΕ όχι μόνο μπορεί να βεβαιώνει φόρους και πρόστιμα, αλλά και να τα υπολογίζει εφαρμόζοντας έμμεσες τεχνικές μερικού ελέγχου που πριν δεν εφάρμοζε (ασκούσε μόνον πλήρη φορολογικό έλεγχο).

Συνεπώς το ΣΔΟΕ θα μπορεί να προσδιορίζει ως κρυφό εισόδημα την όποια προσαύξηση περιουσίας διαπιστώνει, όχι από πλήρη έλεγχο σε όλα τα φορολογικά αντικείμενα (εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.), αλλά στοιχειοθετώντας αδικήματα φοροδιαφυγής και απόκρυψη εισοδήματος βασιζόμενο σε επί μέρους μόνον ευρήματα, όπως οι αυξομειώσεις τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.

Με το νέο σύστημα εκτιμάται ότι περίπου 10.000 φορολογούμενοι θα λάβουν άμεσα «ραβασάκι» για να περάσουν από το ΣΔΟΕ «δι’ υπόθεσίν των».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 45.000 αιτήσεις ξεκίνησε η ρύθμιση των 100 δόσεων
Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet για τις 100 δόσεις, προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για το εισπρακτικό αποτέλεσμα της ρύθμισης. Ωστόσο...
Με 45.000 αιτήσεις ξεκίνησε η ρύθμιση των 100 δόσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέπεται και «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σε νέα ευνοϊκότατη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, η οποία ίσως προκαλεί το αίσθημα των συνεπών φορολογουμένων (πολλοί εκ των οποίων προσφεύγουν ακόμη και σε τραπεζικό δανεισμό για να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους...
Προβλέπεται και «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο επανένταξης στις 100 δόσεις της Eφορίας
​Δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 40.000 φορολογούμενους που βρέθηκαν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας παράλληλα τα εισπρακτικά της σχέδια για την...
Παράθυρο επανένταξης στις 100 δόσεις της Eφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Πρόστιμα θα «βρέξει» μετά τις 26 Αυγούστου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η Τετάρτη 26 Αυγούστου, υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών όπως επίσης ότι η τελευταία ημέρα για την πληρωμή της δόσης του φόρου εισοδήματος για...
Πρόστιμα θα «βρέξει» μετά τις 26 Αυγούστου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας