Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ετσι ξεγλιστρούν οι... ανεργοδότες

Οι απολυμένοι των καταστημάτων «Metropolis», που διεκδικούν από τον Ανδρέα Γερ. Κουρή τις δεδουλευμένες αποδοχές και τις αποζημιώσεις που τους χρωστά εδώ και πέντε χρόνια

ICONPRESS (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ετσι ξεγλιστρούν οι... ανεργοδότες

  • A-
  • A+

Πέμπτη φορά μέσα στα πέντε χρόνια που διαρκεί ο αγώνας τους, οι απολυμένοι των καταστημάτων «Metropolis» πέρασαν την πόρτα του υπουργείου Εργασίας και έθεσαν συνολικά τα εκκρεμή ζητήματα που τους απασχολούν και, μεταξύ άλλων, αφορούν την εκδίκαση υποθέσεων για δεδουλευμένες αποδοχές και αποζημιώσεις που δεν τους έχει καταβάλει έως και σήμερα ο επιχειρηματίας Ανδρέας Γερ. Κουρής.

Αυτή τη φορά οι απολυμένοι συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, καθώς και με συνεργάτη του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Εχοντας αποκομίσει την εμπειρία των απλήρωτων απολυμένων που αναζητούν χρόνια την απονομή δικαιοσύνης, οι επισημάνσεις τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν για το αρμόδιο υπουργείο έναν πολύτιμο οδηγό, προκειμένου να μην ξεγλιστρούν από τις δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων οι μπαταχτσήδες εργοδότες μέσω της νόμιμης οδού.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα ποινικά δικαστήρια εναντίον του Ανδρέα Κουρή που έχουν πραγματοποιηθεί και εκκρεμούν, έπειτα από τις καταγγελίες των απολυμένων των «Metropolis» στο ΣΕΠΕ οι απολυμένοι επισήμαναν τα εξής:

Καθυστερήσεις

■ Σημειώνεται εντυπωσιακή καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, έπειτα από τις καταγγελίες στο ΣΕΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις καταγγελίες που έκαναν οι απολυμένοι το 2012 έχουν εκδικαστεί πρωτόδικα μόλις 4, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση άλλων οκτώ, εξαιτίας των συνεχών αναβολών.

Εξάλλου, κάποιοι εκ των απολυμένων δεν έχουν λάβει έως και σήμερα κλήσεις για καταγγελίες που αφορούν το 2012. Ετσι, εφόσον δεν δοθεί προτεραιότητα στην απονομή δικαιοσύνης για τις εργατικές διαφορές, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του εργοδότη και στρέφεται κατά των εργαζομένων που εξαντλούνται στις δικαστικές αίθουσες.

Νόμοι υπέρ εργοδοτών

■ Την ατιμωρησία του Ανδρέα Κουρή και των εργοδοτών γενικότερα διασφαλίζει η νομοθεσία που του εξασφάλισε την άφεση αμαρτιών μέσω των νόμων 4198/2013 και 4411/2016 με τους οποίους παραγράφονται οι ποινές έως και δύο χρόνων, κάτι που συνέβη για τις δύο εκ των προαναφερθεισών υποθέσεων.

Πρόταση στο ΣΕΠΕ

■ Καθώς οι καταγγελίες στο ΣΕΠΕ έγιναν από εργαζόμενους διαφορετικών εταιρειών που αποτελούσαν την αλυσίδα καταστημάτων «Metropolis» και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η εκδίκαση των υποθέσεων έχει διαχωριστεί, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ξεχωριστά δικαστήρια.

Ετσι, συμβαίνει το παράδοξο ο ίδιος εργοδότης να δικάζεται για τις ίδιες ακριβώς παρανομίες σε διαφορετικές δικαστικές αίθουσες, σαν να πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις.

Καθώς το ΣΕΠΕ δεν παίρνει την πρωτοβουλία ώστε να βρει τη νομική φόρμουλα με την οποία θα ομαδοποιήσει μια κατά τα λοιπά κοινή υπόθεση, ευνοημένος βγαίνει για ακόμη μια φορά ο εργοδότης που επιμερίζει τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του, εξασφαλίζοντας, τελικά, τη δυνατότητα παραγραφής.

Δεδομένων αυτών, οι απολυμένοι των Metropolis τόνισαν ότι η υπάρχουσα διαδικασία που ακολουθείται από το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν αποδεικνύεται τελικά πρόσφορη και αποτελεσματική για την προστασία των εργαζομένων, αλλά καθίσταται μάταιη, επιφέροντας χάσιμο χρόνου και χρημάτων τόσο για το ΣΕΠΕ όσο και για τους απολυμένους. Με απόλυτα κερδισμένο, ακόμη μία φορά, τον εργοδότη.

Τι κάνει ο εισαγγελέας;

Πέραν αυτών, αγνοείται η τύχη εισαγγελικής έρευνας που είχε ξεκινήσει έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του ΣΕΠΕ κατά του Ανδρέα Κουρή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών (αρ. πρωτ. 2486/2.8.2012), βάσει δηλώσεων 18 εργαζομένων.

Εξάλλου, έως και σήμερα δεν έχει εξεταστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα η μήνυση για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδορκίας που κατέθεσαν κατά του Ανδρέα Κουρή στις 13/7/2015.

«Ο ισχυρισμός ότι η εταιρεία Metropolis Α.Ε., που έχει καταστεί “κουφάρι”, εξαιτίας της ανυπαρξίας καταστημάτων και δεδομένου ότι, πλέον, έχει κηρυχθεί σε πτώχευση έπειτα από αίτηση πιστωτή, ευθύνεται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των μισθών και των αποζημιώσεών μας, ουσιαστικά, είναι αβάσιμος. Γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα ο ηθικός και φυσικός υπεύθυνος της κατάστασής μας είναι ο Ανδρέας Κουρής. Αυτός μας απέλυσε, αυτός δεν μας πλήρωσε, αυτός κρύβεται, αυτός παρανομεί, αυτός είναι που πλουτίζει σε βάρος μας», ανέφεραν οι απολυμένοι των «Metropolis».

«Οσο παραμένει ανεξέλεγκτη η δόλια πτώχευση επιχειρήσεων τόσο θα συνεχίζεται η εκμετάλλευση των εργαζόμενων και η καταλήστευσή τους από τους εργοδότες, ενώ μαζί τους χαμένο βγαίνει και ίδιο το Δημόσιο», επεσήμαναν.

Ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στα δίκαια αιτήματα των απολυμένων μέχρι και την οριστική τους δικαίωση, κάτι που μένει να διαφανεί στην πράξη.

  

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
​Λίγες μέρες μετά την άγρια επίθεση εργοδότη με σιδερογροθιά εναντίον εργαζόμενου στη διανομή φαγητού, άλλος εργοδότης γνωστού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης κατέθεσε αγωγή κατά τεσσάρων απολυμένων της...
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας πραγματοποίησαν χθες οι υπάλληλοι του ομίλου. Ζητούν διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και καταβολή μισθών και επιδόματος αδείας χωρίς καμιά...
«Την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διέξοδος μέσω ΟΑΕΔ για τους εργαζομένους σε Athens Ledra και ΠΥΡΣΟΣ Security
Την άμεση υπαγωγή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, των εργαζομένων που μένουν άνεργοι μετά τα λουκέτα στις εταιρείες Athens Ledra και ΠΥΡΣΟΣ Security, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, καταγγέλλει «το...
Διέξοδος μέσω ΟΑΕΔ για τους εργαζομένους σε Athens Ledra και ΠΥΡΣΟΣ Security
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Mήνυση στον Αν. Κουρή από απολυμένους των Μetropolis
Δικαιωμένοι από τα δικαστήρια, οι απολυμένοι των Μetropolis εξακολουθούν να διεκδικούν μισθούς και αποζημιώσεις από τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή. Τριάμισι χρόνια μετά το λουκέτο στη μεγαλύτερη αλυσίδα...
Mήνυση στον Αν. Κουρή από απολυμένους των Μetropolis
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργοδοτικός FAN-ατισμός
Στο υποκατάστημα της αλυσίδας Pizza Fan στην Κυψέλη σιγοψήνονταν και εργασιακά δικαιώματα. Οπως προκύπτει από μαρτυρίες και αγωγές πρώην εργαζομένων, εκτός από την εξάντληση του μνημονιακού οπλοστασίου εις...
Εργοδοτικός FAN-ατισμός
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Λουκέτα σε υποκαταστήματα φέρνουν βροχή απολύσεων
Να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος από όσα υποκαταστήματα των σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος κλείσουν, αλλά να απορροφηθούν όλοι σε μεγαλύτερα γειτονικά υποκαταστήματα, όπου «το προσωπικό σπανίζει και...
Λουκέτα σε υποκαταστήματα φέρνουν βροχή απολύσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας