• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.5°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.1°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 8.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.5°C / 6.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 8.8°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  77%
MotionTeam/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ονειρο ήταν και πάει

 • A-
 • A+

Χωρίς καμία εγγύηση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που διατηρούνται στη δουλειά στον τομέα της καθαριότητας των ΟΤΑ με τη «διάταξη Βερναρδάκη» θα γίνει ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ που έχει εξαγγείλει ο σημερινός υπουργός Επικρατείας, με τους χιλιάδες «παρατασιούχους» να έχουν ως μοναδικό δεδομένο την παραμονή τους στην εργασία έως τις 31/12/2017 -όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Πρόκειται για την τελική εξέλιξη της υπόθεσης καθώς, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί αντιμετωπίζοντας ισότιμα όλους τους υποψηφίους, δηλαδή συμβασιούχους εργαζόμενους και ανέργους.

Η μοριοδότηση

Τι σημαίνει αυτό; Η προϋπηρεσία ναι μεν θα μοριοδοτηθεί, αλλά κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες θα αποκτήσουν προβάδισμα άλλοι υποψήφιοι, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Μακροχρόνια άνεργοι ή πολύτεκνοι, για παράδειγμα, θα έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση, όπως παγίως συμβαίνει με ανάλογους διαγωνισμούς.

Η προϋπηρεσία θα προσμετρηθεί ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στο Δημόσιο πλέον λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε συναφές αντικείμενο.

Είναι βέβαια άγνωστο εάν και τι μεγέθους οφέλη μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη πτυχή σε κάθε μία από τις ειδικότητες των συμβασιούχων που θα παραμείνουν στην εργασία ώς τα τέλη του έτους (εργαζόμενους στην αποκομιδή, οδηγούς απορριμματοφόρων, χειριστές μηχανημάτων έργου, μεταξύ άλλων, που συνεισφέρουν «υπό την ευρεία έννοια στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του τομέα καθαριότητας», σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του Χρ. Βερναρδάκη).

Η ανάγνωση των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εξαγγελία του διαγωνισμού και ο παραλληλισμός με τον αντίστοιχο διαγωνισμό επί υπουργίας Κ. Σκανδαλίδη το 2002 επιβεβαιώθηκαν απολύτως.

Ως προς το θέμα των δεδουλευμένων, κυβερνητικές πηγές τονίζουν κατηγορηματικά ότι «άπαντες θα πληρωθούν».

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το υπουργείο Εσωτερικών συντάσσουν κοινή τροπολογία, σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι πληροφορίες προς το παρόν είναι ελάχιστες, αλλά το κενό που υπάρχει στον νόμο θεωρείται δεδομένο ότι θα συμπληρωθεί, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Τα ανταποδοτικά

Ούτως ή άλλως η λογική λέει ότι οι συμβασιούχοι θα δικαιώνονταν για τα δεδουλευμένα τους σε περίπτωση προσφυγής τους στα αρμόδια δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι, καθώς μιλάμε για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, οι δαπάνες της πληρωμής των συμβασιούχων θα προέλθουν από τα ανταποδοτικά τέλη.

Συνδικαλιστές έχουν πολλαπλώς καυτηριάσει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δήμων στο παρελθόν δεν μείωσε τις συγκεκριμένες δαπάνες, παρότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έτειναν να... αδειάσουν από προσωπικό.

Ωστόσο υπάρχουν δήμαρχοι που έχουν «απειλήσει» με αύξηση δημοτικών τελών...

Ταυτόχρονα, με τον ίδιο κατηγορηματικό τόνο, κυβερνητικές πηγές αποσαφηνίζουν ότι «κλείνει» και το θέμα με τους δημάρχους που δεν πειθαρχούν στον νόμο για την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων.

Επ’ αυτού του θέματος και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρη, με την οποία καλούνταν οι δήμοι να ανανεώσουν τις συμβάσεις, ήταν σαφής και επί της ουσίας έλεγε ότι όσοι δήμαρχοι δεν προβαίνουν στην ανανέωση παρανομούν.

24μηνος περιορισμός

INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οπως και να έχει, με βάση τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, οι συμβασιούχοι-«παρατασιούχοι» από το «όνειρο» της μονιμοποίησης κινδυνεύουν να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας σε περίπου 11 μήνες.

Ενδεχόμενο παράτασης των συμβάσεων για το 2018 δεν υπάρχει.

Και αυτό, αφενός γιατί μια τέτοια προοπτική θα «χτυπήσει» στον 24μηνο περιορισμό που θέτει το Σύνταγμα, αφετέρου διότι είναι εκτός πολιτικής φιλοσοφίας της κυβέρνησης.

«Η προσπάθεια θα τείνει συνεχώς προς τις μόνιμες σχέσεις εργασίας» εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Ο στόχος εφεξής θα είναι να δημιουργούνται θέσεις σταθερής απασχόλησης, εντός των περιθωρίων που αφήνουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και οι μνημονιακοί περιορισμοί για τις προσλήψεις, και να καλύπτονται με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

Με την κυβέρνηση να επιδιώκει να κατανείμει τις προσθήκες με νέο προσωπικό ρίχνοντας βάρος σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως Παιδεία και Υγεία, που αναμφισβήτητα έχουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, τα περιθώρια για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας των ΟΤΑ μοιάζουν εξ αντικειμένου στενά.

Με δεδομένη την προτίμηση των αιρετών στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα έναντι της ενεργοποίησης των διατάξεων για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, μοιάζει πιθανότατη η διατήρηση της πρακτικής των συμβάσεων στην καθαριότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία
Ανασφάλεια και αγωνία έχουν προκαλέσει στους συμβασιούχους εργάτες καθαριότητας των δήμων τα νέα περιστατικά απόρριψης χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν τη μισθοδοσία τους, από μερίδα επιτρόπων του Ελεγκτικού...
Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
​Στους 631 ανέρχονται οι συμβασιούχοι εργάτες των δήμων που απολύθηκαν στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το...
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι
Ουσιαστικές και άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες να ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο που έχει σχηματιστεί γύρω από το μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων-«παρατασιούχων» που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας...
Στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χριστούγεννα στην ανεργία
Ακόμη μία κινητοποίηση χθες από τους συμβασιούχους των προγραμμάτων της λεγόμενης Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι αναμένεται να έχουν πεταχτεί στον δρόμο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Ζητούν παράταση των συμβάσεων,...
Χριστούγεννα στην ανεργία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χωρίς παράταση οι πενταμηνίτες
«Νομικά ανέφικτη» κρίθηκε η δυνατότητα παράτασης των πεντάμηνων συμβάσεων του τρέχοντος προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο συνάντησης της αν. υπουργού, Ράνιας Αντωνοπούλου, με...
Χωρίς παράταση οι πενταμηνίτες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αντί σταθερής εργασίας, υποσχέσεις για παράταση
Τη δέσμευση ότι θα συνομιλήσει με τα συναρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η επέκταση της διάρκειας της εργασίας των συμβασιούχων της λεγόμενης Κοινωφελούς Εργασίας παρείχε σε χθεσινή...
Αντί σταθερής εργασίας, υποσχέσεις για παράταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας