• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 23.0°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.6°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 21.6°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 23.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.1°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  0 BF
  82%

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν δεκάδες μεταλλεργάτες που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ ως «μισθωμένοι εργάτες», με χαμηλές απολαβές και χωρίς εργασιακά δικαιώματα

EUROKINISSI

Απεργία ενάντια στο καθεστώς των εργολαβιών

 • A-
 • A+

Την ενσωμάτωσή τους στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ μέσα από την υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου διεκδικούν δεκάδες μεταλλεργάτες, που μέχρι σήμερα εργάζονται στην εταιρεία μέσα από το καθεστώς των εργολαβιών ως «μισθωμένοι εργάτες», με ιδιαίτερα χαμηλές απολαβές και χωρίς διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προχώρησαν σε δύο 24ωρες απεργίες χθες και προχθές. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, η συμμετοχή των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ στις κινητοποιήσεις ήταν καθολική.

Παράλληλα στην ανακοίνωση του συνδικάτου τονίζεται ότι «ο αγώνας για την κατάργηση του “σύγχρονου σκλαβοπάζαρου” θα συνεχιστεί», κάνοντας γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Ιανουαρίου, όπου συμπληρώνονται 40 χρόνια από την έναρξη της νικηφόρας απεργίας των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977, η οποία κράτησε 110 ημέρες συνολικά.

Επίσης το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας αφήνει αιχμές στην ανακοίνωσή του προς τη διοίκηση της εταιρείας για τον τρόπο που κάλυψε τα κενά τα οποία προέκυψαν εξαιτίας απεργίας, όπως και προς το επιχειρησιακό σωματείο το οποίο δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Το καθεστώς των εργολαβιών στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ «μπήκε» στα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέσα από το «παράθυρο» των συνεργείων καθαρισμού, καθώς τέτοιου είδους εργασίες θεωρήθηκαν δευτερευούσης σημασίας και αξίας από τις τότε συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Ωστόσο, αυτό ήταν μόνον η αρχή, καθώς τα επόμενα χρόνια το καθεστώς των εργολαβιών επεκτάθηκε σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα σήμερα ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της εταιρείας να αποτελείται από μισθωμένους εργάτες.

Χωρίς δικαιώματα

Οι εργαζόμενοι αυτοί αν και δουλεύουν στους ίδιους επικίνδυνους χώρους και παραγωγικούς τομείς με τους υπόλοιπους μόνιμους εργαζομένους της εταιρείας και αποτελούν βασικό κομμάτι της εργατικής δύναμης του εργοστασίου, αμείβονται με ιδιαίτερα χαμηλές απολαβές και χωρίς ουσιαστικά να έχουν διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι με καθεστώς εργολαβίας είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν σοβαρά σε εργατικά ατυχήματα στον χώρο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και στα μεταλλεία της εταιρείας και οι οικογένειές τους δεν δικαιούνταν ούτε αποζημίωση.

Το αίτημα για ενσωμάτωση των εργαζομένων με καθεστώς εργολαβίας στο μόνιμο προσωπικό της εταιρείας δεν τύγχανε πάντα της αμέριστης και ολόπλευρης στήριξης των συνδικαλιστικών παρατάξεων του επιχειρησιακού σωματείου, εκτός της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.

Μάλιστα η σημερινή διοίκηση και κυβέρνηση, πριν από λίγους μήνες, προχώρησαν στην ενσωμάτωση ενός μικρού αριθμού εργαζομένων με καθεστώς εργολαβίας στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, προσδιορίζοντας ωστόσο ότι τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της εταιρείας δεν επιτρέπουν την ενσωμάτωση του συνόλου των εργαζομένων στις εργολαβίες.

Συμφωνία ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για την τιμή του ρεύματος

Την ίδια στιγμή, θετικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα σχετικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται η ΛΑΡΚΟ από τη ΔΕΗ, καθώς από την πλευρά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη έγινε γνωστό ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση της τιμής της κιλοβατώρας.

Η ενημέρωση αυτή έγινε από τον υπουργό σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια, καθώς και τα μέλη του τμήματος βιομηχανίας και ενέργειας του κόμματος, όπου τέθηκαν τόσο το ζήτημα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και συνολικότερα η κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία της ΛΑΡΚΟ.

Η τελική συμφωνία αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εφόσον πρώτα επικυρωθεί από τα διοικητικά συμβούλια της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και θα μειώσει αρκετά το κόστος παραγωγής της ΛΑΡΚΟ, που συνεχίζει να συσσωρεύει χρέη εξαιτίας της χαμηλής τιμήςτου νικελίου στις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως να είναι αρκετή για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και το μέλλον της εταιρείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το 24μηνο «τρώει» 70 συμβασιούχους
​Στον «αέρα» βρίσκονται πάνω από 70 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των Δήμων Λαμιέων και Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, μετά την άρνηση της επιτρόπου του...
Το 24μηνο «τρώει» 70 συμβασιούχους
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στη... Λαμία μες στο κέντρο φύτρωσε καινούργιο δέντρο
​Την πρωτοβουλία να προχωρήσουν στην ίδρυση δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα και να καλύψουν άμεσα το κενό που δημιούργησε η διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας πήραν σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού...
Στη... Λαμία μες στο κέντρο φύτρωσε καινούργιο δέντρο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στα εργοτάξια-κάτεργα της ΔΕΗ η ζωή είναι φτηνή
Τα μεροκάματα του τρόμου ζουν και βασιλεύουν στα εργοτάξια της ΔΕΗ. Ενα νέο ατύχημα συνέβη στα ορυχείο της Μαυροπηγής Κοζάνης, με έναν 38χρονο εργαζόμενο να νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο «Μποδοσάκειο»...
Στα εργοτάξια-κάτεργα της ΔΕΗ η ζωή είναι φτηνή
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι μεταλλωρύχοι διεκδικούν νέα κλαδική σύμβαση
Αντιδρώντας στην πρακτική των εργοδοτών που κωλυσιεργούν συστηματικά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας κήρυξε για αύριο πανελλαδική κινητοποίηση με τρίωρες στάσεις εργασίας.
Οι μεταλλωρύχοι διεκδικούν νέα κλαδική σύμβαση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
Με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό διανομέα, που εργαζόταν σε ταχυφαγείο στο Περιστέρι, διοργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κινητοποίηση εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στην...
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«“Οχι” στην εργασιακή γαλέρα»
Εργαζόμενοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΠΑΜΕ και σωματεία καταγγέλλουν ότι μελετητική εταιρεία της Θεσσαλονίκης η οποία μόνο στη Θεσσαλονίκη απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζόμενους και έχει συμβάσεις με το...
«“Οχι” στην εργασιακή γαλέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας