• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 9.0°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -1.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 6.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.9°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.9°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.2°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  76%

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων το καλοκαίρι που πέρασε

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Στον αέρα οι 11.000 εργαζόμενοι του «Μαρινόπουλου»

 • A-
 • A+

Συνεχίζεται η αγωνία για τους περίπου 11.000 εργαζομένους στον «Μαρινόπουλο», με τη μισθοδοσία για τον μήνα Δεκέμβριο να μην καταβάλλεται, τα 80 εκατομμύρια ευρώ από την ενδιάμεση χρηματοδότηση της διάσωσης να έχουν εξαντληθεί και όλους να βρίσκονται εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, μέσα στον Ιανουάριο, που θα επιτρέψει στο σχέδιο εξυγίανσης να προχωρήσει ή όχι.

Την Τρίτη το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ-Μαρινόπουλος-Dia» είχε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς προχωρά το σχέδιο της διάσωσης και για τις τελευταίες εξελίξεις.

Εκεί, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, η εργοδοσία τούς ενημέρωσε ότι οι πόροι από την ενδιάμεση χρηματοδότηση έχουν εξαντληθεί και όλα πλέον εξαρτώνται από το πότε θα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη δικαστική απόφαση, πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο, και ποιο θα είναι το περιεχόμενό της.

Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τις ανησυχίες τους και την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους όπως αυτά προκύπτουν από τη συμφωνία της 1ης Ιουλίου 2016 που έθεσε τις βάσεις για τη διάσωση και τη διατήρηση των 11.000 θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η διοίκηση του πανελλαδικού σωματείου χαρακτηρίζει απαράδεκτο, προκλητικό και επικίνδυνο τον τρόπο που οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο», αναφέροντας ένα τεράστιο επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί στην προσπάθεια να εξυπηρετηθούν διάφορα μεγάλα συμφέροντα.

«Απαιτήσαμε τη μισθοδοσία του Δεκέμβρη. Δεν πληρώθηκε 31 του μήνα, που ήταν η τελευταία προθεσμία για την καταβολή. Μας είπαν από πλευράς εργοδοσίας ότι αυτό αποτελεί συνάρτηση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Το μεσοπρόθεσμο

»Από δω και πέρα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση εάν δεν βγει η δικαστική απόφαση. Υπήρχε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο έχει λήξει. Για να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα εξυγίανσης, πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο.

»Από αυτό θα κριθεί τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας μας. Εάν δεν υπάρχει από δω και πέρα χρηματοδότηση, είναι όλα στον αέρα.

»Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα συνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε για την περαιτέρω στάση μας», μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Καρφούρ-Μαρινόπουλος-Dia», Ματθαίος Μαυράκης.

Εκτός από το πανελλαδικής εμβέλειας σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ-Μαρινόπουλος-Dia», που βάσει του νόμου, όπως τονίζει ο κ. Μαυράκης, εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων, υπάρχουν κι άλλα τοπικά ή κλαδικά σωματεία, κυρίως υπό το ΠΑΜΕ.

Οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων Μαρινόπουλου, που συγκροτήθηκαν σε καταστήματα της Αττικής μαζί με το σωματείο «Μαρινόπουλου» στη Θεσσαλονίκη και τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «οι μισθοί μας, τα δεδουλευμένα μας, η ζωή μας δεν μπορεί να δεσμεύονται και να εξαρτώνται από δικαστικές αποφάσεις, από τα επιχειρηματικά παιχνίδια», και καλούν τους εργαζομένους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Αυτή τη στιγμή, τα περίπου 500 καταστήματα του «Μαρινόπουλου» πανελλαδικά παραμένουν ανοιχτά, αλλά αρκετά υπολειτουργούν.

Σε περίπου 100 η τροφοδοσία γίνεται κανονικά και η πελατεία άρχισε σιγά σιγά να επανέρχεται. Στα υπόλοιπα η τροφοδοσία γίνεται σε βασικά προϊόντα και συνεχίζουν να σημειώνονται ελλείψεις.

«Αρκετοί πελάτες δεν γνωρίζουν εάν λειτουργούν τα μαγαζιά ή όχι», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυράκης.

Διάσωση-θρίλερ

Από τη δικαστική απόφαση, που έχει μετατρέψει την πολυσυζητημένη διάσωση σε θρίλερ, θα εξαρτηθεί εάν θα απελευθερωθεί η νέα χρηματοδότηση ύψους 487 εκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει να λειτουργήσει κανονικά η αλυσίδα υπό τον όμιλο Σκλαβενίτη και να γίνει η αποπληρωμή των προμηθευτών.

Πριν από λίγες μέρες, πηγές του υπουργείου Επικρατείας είχαν τονίσει στην «Εφ.Συν.» ότι δεν πρέπει να υφίσταται λόγος ανησυχίας για τους εργαζομένους, αυτό που απομένει είναι η καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Πάντως, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των εργαζομένων στη «Μαρινόπουλος» καθώς η δικαστική προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ απώτατο όριο ολοκλήρωσης της συμφωνίας που έχει τεθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρα είναι τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαρινόπουλος»: το σχέδιο διάσωσης και η εμπλοκή της «Σκλαβενίτης»
Η τελική λύση για το πιο σύνθετο εγχείρημα διάσωσης ελληνικής εταιρείας που έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το σχέδιο εξυγίανσης που η αλυσίδα θα καταστρώσει σε συνεργασία με τις...
«Μαρινόπουλος»: το σχέδιο διάσωσης και η εμπλοκή της «Σκλαβενίτης»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά»
Καθολικό πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων κήρυξαν χθες οι έμποροι. Στο Σύνταγμα και την Ερμού διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι. «Εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού τζίρου στους μεγάλους ομίλους» βλέπει ο πρόεδρος...
«Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Ανάσα» για τους εργαζομένους του Athens Ledra
​Ενα μικρό πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των περίπου 150 εργαζομένων του Athens Ledra, που ανέστειλε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 2016, αποτελεί η υπογραφή της απόφασης για την καταβολή του...
«Ανάσα» για τους εργαζομένους του Athens Ledra
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μαρινόπουλος: άκαρπη συνάντηση εργαζομένων-Κατρούγκαλου
Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας δεν ικανοποίησε τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις. Στάση εργασίας το πρωί σε καταστήματα και αποθήκες του «Μαρινόπουλου». Οι...
Μαρινόπουλος: άκαρπη συνάντηση εργαζομένων-Κατρούγκαλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στην κανονικότητα επιδιώκει η «Μαρινόπουλος»
Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον η αλυσίδα σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος» για να καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες και τους προμηθευτές της μέσα στις επόμενες 80 μέρες και να αποφύγει την απαξίωση στο διάστημα...
Επιστροφή στην κανονικότητα επιδιώκει η «Μαρινόπουλος»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δράσεις για χιλιάδες ανέργους
Η απασχόληση 104.000 ανθρώπων είναι μεν το ζητούμενο των 12 προγραμμάτων που ανακοίνωσε χθες η αν. υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου, ωστόσο το σημαντικό κρύβεται στην αποκαθήλωση του συστήματος Βρούτση αλλά και στον...
Δράσεις για χιλιάδες ανέργους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας