• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.8°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.4°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.2°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  57%

Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να σταματήσουν τις «διαβουλεύσεις» με τους εργαζόμενους και να προσέλθουν στον συμφιλιωτικό διάλογο

Σνομπάρει και εκβιάζει η «Καρυπίδης»

 • A-
 • A+

Σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων οδηγούνται τα πράγματα σε σχέση με τις οφειλές της εταιρείας «Καρυπίδης ΑBΕΕ» στο προσωπικό της, καθώς χθες ενημερώθηκε το υπουργείο Εργασίας ότι η εργοδοσία δεν σκοπεύει να προσέλθει στη σημερινή τριμερή (κράτος, εργαζόμενοι, εργοδότης) συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

«Προτιμά να προσπαθεί να “λύσει” τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα χρέη της προς τους εργαζομένους με εκβιασμούς σε βάρος τους», είναι η καυστική τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στις μεθοδεύσεις, όπως χαρακτηρίζονται, των εκπροσώπων της εταιρείας.

Πάντως, οι όποιες διαδικασίες έχουν θεσμοθετηθεί έχουν τον χαρακτήρα της συμφιλιωτικής προσπάθειας και της γεφύρωσης των ανακυψάντων προβλημάτων σε μία επιχείρηση μέσω της διαβούλευσης. Μάλιστα, προβλέπονται κυρώσεις μόνο στην περίπτωση που δεν προσέλθει.

Ως εκ τούτου, η αιτηθείσα αναβολή δεν θα μπορούσε παρά να δοθεί, καθότι κατά ρητή διάταξη της εργατικής νομοθεσίας ο συμφιλιωτής προσπαθεί να επιτύχει την προσέγγιση των απόψεων των μερών το συντομότερο δυνατό για τον τερματισμό της διένεξης.

Δηλαδή, η συμφιλιωτική διαδικασία αποσκοπεί στην προσέγγιση των απόψεων των μερών το συντομότερο δυνατόν, με κάθε πρόσφορο μέσο και με απώτερο σκοπό τον τερματισμό της διένεξης και τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε και για τελευταία φορά ορίστηκε, κατόπιν εκ νέου αιτήματος της ΟΙΥΕ, για την ερχόμενη Τετάρτη 21-12-2016 και ώρα 14.00 μ.μ. στον 4ο όροφο του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ωστόσο και λόγω των ωμών -όπως λένε τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας- παρεμβάσεων στους εργαζομένους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημερώνει ότι:

■ Η μείωση των ήδη οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών συνιστά παραίτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων και όπως προβλέπεται από αναγκαστικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας δεν επιτρέπεται έστω και με συμφωνία, καθώς αυτή θα καταστεί άκυρη. (Βέβαια, την ακυρότητα μπορούν να την αποφασίσουν μόνο τα δικαστήρια και λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης οι εργαζόμενοι που θα προσφύγουν θα πρέπει να περιμένουν για πάνω από 4 έτη.)

■ Οποιαδήποτε πρόταση μείωσης μισθών μέσω τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων καταστρατηγεί μεταξύ των άλλων τις διατάξεις του Π.Δ. 240/2006 (αφορά τη διαβούλευση).

■ Οποιαδήποτε συμφωνία εμπορικού χαρακτήρα (π.χ. δικαιόχρηση) αποβλέπει μόνο σε εμπορικούς σκοπούς και δεν μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα που έχουν επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις. (Επίσης θα πρέπει να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στην πολύ αργή ελληνική Δικαιοσύνη.)

Πάντως το υπουργείο Εργασίας καλεί τους υπευθύνους της εταιρείας να σταματήσουν τις περιοδείες στα καταστήματα της εταιρείας και τους εκβιασμούς τύπου «διαβούλευσης» με τους εργαζόμενους για όλα τα παραπάνω, να προσέλθουν στον συμφιλιωτικό διάλογο, και τους εργαζόμενους, να μην ενδώσουν σε κανενός είδους εκβιασμό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά»
Καθολικό πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων κήρυξαν χθες οι έμποροι. Στο Σύνταγμα και την Ερμού διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι. «Εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού τζίρου στους μεγάλους ομίλους» βλέπει ο πρόεδρος...
«Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Θετικά σημάδια στην απασχόληση
Ενα αναπάντεχο πασχαλιάτικο δώρο επιφύλαξε η ΕΡΓΑΝΗ καθώς σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα που μετράει την ελληνική αγορά εργασίας, για τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 170.810, ενώ οι...
Θετικά σημάδια στην απασχόληση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η εργασιακή ζούγκλα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια αρρωσταίνουν συστηματικά τους ανθρώπους. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα, στοιχεία της οποίας προδημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», στην οποία συμμετείχαν 526 γιατροί όλων των...
Η εργασιακή ζούγκλα βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη με τον χρόνο και τα άδεια ταμεία για το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη
Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον ο όμιλος Σκλαβενίτη για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υφίσταται στην αλυσίδα Μαρινόπουλος, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές περιμένουν ότι από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί η...
Μάχη με τον χρόνο και τα άδεια ταμεία για το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απλήρωτοι από... τα περσινά Χριστούγεννα
Απλήρωτοι από τον Φλεβάρη παραμένουν οι 1.300 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Καρυπίδη. Χθες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και μία...
Απλήρωτοι από... τα περσινά Χριστούγεννα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων να ενσωματώνει θέσεις για τα εργασιακά στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ όσα συμφώνησε και συνυπέγραψε...
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας