• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.5°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 21.5°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 17.3°C / 22.8°C
  1 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 15.5°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 22.2°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  69%

Να κρύψουν τις ευθύνες τους στο σκάνδαλο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος μέσω ανύπαρκτων σεμιναρίων προσπαθούν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κλείνοντας το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας

«Οι νεκροθάφτες της εργατιάς τώρα καλούν σε αγώνα»

 • A-
 • A+

Tις έντονες αντιδράσεις αρκετών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων έχει προκαλέσει η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας να προχωρήσει στη διάλυση και εκκαθάριση του νομικού του προσώπου, εξαιτίας του οικονομικού βραχνά που προκάλεσε η επιδίκαση και σε δεύτερο βαθμό προστίμου ύψους περίπου 900.000 ευρώ για «εικονικά» σεμινάρια τη διετία 2008-09.

Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας ήταν άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση με την υλοποίηση εικονικών σεμιναρίων κατάρτισης εργαζομένων, που άρχισε να απασχολεί το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας το 2012, μετά από σχετική καταγγελία.

Η έρευνα μάλιστα του ΣΔΟΕ είχε φτάσει σε βάθος και είχε αποκαλύψει ολόκληρη διαδικασία διασπάθισης κοινοτικού και δημόσιου χρήματος, μέσα από τη διεξαγωγή των εικονικών σεμιναρίων, που στη συγκεκριμένη διερευνώμενη περίπτωση, εκτός από το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας αφορούσε και άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων τα Χανιά, η Ναύπακτος και η Λάρισα, ενώ η έρευνα έφτασε ακόμη και στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων και στον ρόλο που διαδραμάτισαν στελέχη της σε όλη αυτή την υπόθεση.

Το σκάνδαλο

Συγκεκριμένα, η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι σεμινάρια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν το 2008 και πληρώθηκαν το 2009 από ευρωπαϊκά κονδύλια κατά 80% και χρήματα του ελληνικού Δημοσίου κατά 20% στην πλειονότητά τους δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ωστόσο, κατετίθετο κανονικά παρουσιολόγιο καταρτιζόμενων, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας κατέθεσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την υπογραφή τους, ενώ παράλληλα εκπαιδευτές παρουσιάζονταν να βρίσκονται την ίδια στιγμή σε διαφορετικές πόλεις της χώρας.

Η όλη υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 900.000 €.

Οι όποιες προσπάθειες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να πετύχει την αναίρεση του προστίμου δεν απέφεραν αποτέλεσμα, καθώς αυτό επιδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό, ενώ παράλληλα «μπλόκαραν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα όποια έσοδα κατάσχονται άμεσα.

Λουκέτο

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αδυναμία λειτουργίας του ΕΚΦ και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να εισηγούνται στη συνέλευση των αντιπροσώπων τη διάλυση του νομικού προσώπου.

Το «λουκέτο» στο ΕΚΦ αποφασίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία και πάρα τις έντονες αντιδράσεις από τους αντιπροσώπους της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και τους συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ.

Πρόκειται για μια απόφαση που οι εμπνευστές της παρουσίασαν ως «μονόδρομο» εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ποια είναι η σχέση αυτής της απόφασης με το ίδιο το πρόστιμο αλλά και το μέλλον της δευτεροβάθμιας οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής.

Οι ενέργειες και οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης του αυτοκαταργημένου πλέον Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και σε πρωτοβάθμια σωματεία, που σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «προσπάθεια αποφυγής ευθυνών και για “κουκούλωμα” του σκανδάλου με τα σεμινάρια» και καλούν τον εργαζόμενο λαό της περιοχής «να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Καταγγελίες

Μάλιστα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Φθιώτιδας, Οικοδόμων Φθιώτιδας, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Φθιώτιδας, Μετάλλου Φθιώτιδας, εργαζομένων ΔΕΥΑ Λαμίας, εργαζομένων ΠΑΚΟ, οικοδόμων Καμένων Βούρλων και το σωματείο Τύπου και Χάρτου Φθιώτιδας, με αφορμή την απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ασκούν σκληρή κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης για την απόφαση διάλυσης του Εργατικού Κέντρου αλλά και τη συνολικότερη στάση της:

«Μετά την απόφασή τους να διαλύσουν το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, πρώην μέλη της πλειοψηφίας της διοίκησης και μερικοί από τους αντιπροσώπους ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ εμφανίζονται ξαφνικά ως “αγωνιστές”, μέσα από ένα συντονιστικό σωματείων και από νεκροθάφτες του εργατικού κινήματος και στον νομό μας “καλούν σε αγώνα”», τονίζουν τα σωματεία.

»Επίσης αναρωτιούνται για το αν η πλειοψηφία της διοίκησης ενημέρωσε σε γενικές συνελεύσεις τα μέλη των σωματείων που εκπροσωπούν για «το τι έγινε με τα σεμινάρια που διοργάνωναν και γιατί διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο χωρίς να τους λογαριάσουν», καθώς και για το αν πήραν αποφάσεις τα διοικητικά συμβούλια για δημιουργία του συντονιστικού «ή πάλι κάνουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων».

Στο πλαίσιο αυτό τα παραπάνω σωματεία καλούν τον εργαζόμενο λαό της Φθιώτιδας «να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην απαξίωση και άφησαν απροστάτευτους και χωρίς Εργατικό Κέντρο τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας», αλλά και σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Διάκου της Λαμίας, στις 8 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναβλήθηκε η δίκη συνδικαλιστών της Πράκτικερ
Για τις 17 Δεκέμβρη 2015 μετατέθηκε η δίκη εναντίoν του πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσου Τσιαπλέ, του πρώην αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Θανάση Βάιου και τεσσάρων συνδικαλιστών του Σωματείου...
Αναβλήθηκε η δίκη συνδικαλιστών της Πράκτικερ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το 24μηνο «τρώει» 70 συμβασιούχους
​Στον «αέρα» βρίσκονται πάνω από 70 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των Δήμων Λαμιέων και Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, μετά την άρνηση της επιτρόπου του...
Το 24μηνο «τρώει» 70 συμβασιούχους
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απεργία ενάντια στο καθεστώς των εργολαβιών
Την ενσωμάτωσή τους στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ μέσα από την υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου διεκδικούν δεκάδες μεταλλεργάτες, που μέχρι σήμερα εργάζονται στην εταιρεία μέσα από το καθεστώς των εργολαβιών...
Απεργία ενάντια στο καθεστώς των εργολαβιών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στη... Λαμία μες στο κέντρο φύτρωσε καινούργιο δέντρο
​Την πρωτοβουλία να προχωρήσουν στην ίδρυση δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα και να καλύψουν άμεσα το κενό που δημιούργησε η διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας πήραν σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού...
Στη... Λαμία μες στο κέντρο φύτρωσε καινούργιο δέντρο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αλλος ένας μεταλλωρύχος «έπεσε» εν ώρα εργασίας
Στον μακρύ κατάλογο των νεκρών από εργατικό δυστύχημα προστέθηκε ένας 56χρονος μεταλλωρύχος, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στα μεταλλεία του Ελαιώνα Φωκίδας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος...
Αλλος ένας μεταλλωρύχος «έπεσε» εν ώρα εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταγγελίες για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων ναυτεργατών
Σοβαρές καταγγελίες για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων ναυτεργατών κάνουν τρία ναυτεργατικά σωματεία και ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)...
Καταγγελίες για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων ναυτεργατών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας