• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 25.7°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.2°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.0°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  66%

Για πρώτη φορά οι προσλήψεις των ανθρώπων με αναπηρία αλλά και των μελών οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ

Σε ποσοστό 15% οι προσλήψεις ΑμεΑ στο ελληνικό Δημόσιο

 • A-
 • A+

Ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις ανθρώπων με αναπηρία και μελών οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία φέρνει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τις εν λόγω κοινωνικές ομάδες να συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στο σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ ως προστατευόμενη κατηγορία πληθυσμού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το 15% των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμων υπαλλήλων και εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης και κατά περιφερειακή ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα, θα καλύπτεται από τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, το 10% των θέσεων θα καλύπτεται από ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και το 5% των θέσεων από μέλη οικογενειών (γονείς, αδέλφια, σύζυγοι, τέκνα) ανθρώπων με αναπηρία 67% και άνω -κατ’ εξαίρεση, όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% (η άσκηση του δικαιώματος από ένα μέλος της οικογένειας αυτομάτως αποκλείει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας).

Απαραίτητη προϋπόθεση, η αναπηρία να έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οχι μόνο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του κινήματος των ΑμεΑ, αλλά αποκαθίσταται και μια ανισότητα που αντιμετώπιζαν συμπολίτες μας, οι οποίοι, αναμφισβήτητα, βίωναν πιο έντονα τo πρόβλημα της ανεργίας στη διάρκεια της κρίσης.

Κατά κανόνα, σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης του κόστους εργασίας, οι άνθρωποι με αναπηρία είναι από τους πρώτους που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται.

Μέχρι στιγμής, το Δημόσιο είχε τη δυνατότητα να δεχτεί στις υπηρεσίες του ανθρώπους από τις προαναφερθείσες κοινωνικές ομάδες σε ποσοστό 5% των θέσεων κάθε προκήρυξης, με χρονοβόρες διαδικασίες (έκδοση ειδικών προκηρύξεων, σύσταση επιτροπών για την εξέταση δικαιολογητικών κ.ά.) και υπό την περιοριστική προϋπόθεση οι υποψήφιοι να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ –αυτή η προϋπόθεση αίρεται διευρύνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ΑμεΑ στη χώρα μας υπολογίζεται στο 10% του συνολικού πληθυσμού -δηλαδή 1.000.000 ανθρώπους- σύμφωνα με ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και κρατικών φορέων (δεν υπάρχει επίσημη απογραφή).

Σε επικοινωνία με την «Εφ.Συν.», η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ανέφερε ότι στατιστικές του περασμένου καλοκαιριού υπολογίζουν σε 15% το ποσοστό των ΑμεΑ σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που συμπίπτει με τα στοιχεία της Eurostat που υπολογίζουν σε 16% το ποσοστό των ΑμεΑ σε όλη την Ευρώπη.

Με το νομοσχέδιο αλλάζουν τα ποσοστά συμμετοχής ειδικών κατηγοριών υποψηφίων στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Οι προσθήκες στις ομάδες ΑμεΑ και μελών οικογενειών ΑμεΑ επέφεραν μείωση 5% στη συμμετοχή πολύτεκνων και τέκνων πολύτεκνων οικογενειών (από 20% σε 15%) και μείωση 3% στη συμμετοχή τρίτεκνων και τέκνων τρίτεκνων οικογενειών.

Για τη μείωση της συμμετοχής των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, το αρμόδιο για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση υπουργείο έλαβε υπόψη του στοιχεία της απογραφής του 2011 (πέρα από τα στοιχεία που υπολογίζουν σε 10% το ποσοστό των ΑμεΑ στη χώρα), σύμφωνα με τα οποία ανέρχονται σε 196.806 οι οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές από το αρμόδιο υπουργείο, το ποσοστό συμμετοχής ατόμων ειδικών κατηγοριών (παλιννοστούντες, ομογενείς, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.) στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ αυξάνεται από 45% σε 52%.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πρόσληψη των 4.500 αντισυνταγματικά απολυμένων
«Κύμα» θετικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο του αν. υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου. Αποσκοπεί στον «εκδημοκρατισμό και εξορθολογισμό της διοίκησης», στην...
Πρόσληψη των 4.500 αντισυνταγματικά απολυμένων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
8.116 «καθαρές» προσλήψεις
Ολοκληρώθηκε το πρώτο και πιο κρίσιμο στάδιο των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Συνολικά 8.116 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν με μόνιμες σχέσεις εργασίας στις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, έναν τομέα...
8.116 «καθαρές» προσλήψεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία
Ανασφάλεια και αγωνία έχουν προκαλέσει στους συμβασιούχους εργάτες καθαριότητας των δήμων τα νέα περιστατικά απόρριψης χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν τη μισθοδοσία τους, από μερίδα επιτρόπων του Ελεγκτικού...
Μισθοδοσία υπό... επιτροπεία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
​Στους 631 ανέρχονται οι συμβασιούχοι εργάτες των δήμων που απολύθηκαν στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το...
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στόχος η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων Δημοσίου
Καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε διάφορες υπηρεσίες, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 30.000 και η κυβέρνηση επιδιώκει την εργασιακή τους αποκατάσταση μετά το κλείσιμο της...
Στόχος η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας