Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα σκληρή κόντρα Βερναρδάκη – ΑΔΕΔΥ

Με την ανταλλαγή σκληρών κατηγοριών συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νέα σκληρή κόντρα Βερναρδάκη – ΑΔΕΔΥ

  • A-
  • A+

- «Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΑΔΕΔΥ πάσχει από αμνησία για την κρατική χρηματοδότηση που έχει λάβει».

- «Ο κατά συρροήν ψευδόμενος Υπουργός Διαστρέβλωσης της Αλήθειας προχωρά σε μια συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στο Δημόσιο»

Στην ανταλλαγή των παραπάνω σκληρών κατηγοριών επεκτάθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της ΑΔΕΔΥ.

Μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε με αφορμή την αιχμηρή παρατήρηση του Χρ. Βερναρδάκη ότι η ΑΔΕΔΥ δεν αντέδρασε στην απαίτηση του ΣΕΒ για 150.000 απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, συνεχίστηκε με ανταλλαγή επιστολών και επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση που έχει λάβει το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει εισπράξει έστω και ένα ευρώ για δικές του ανάγκες.

«Οι μόνοι πόροι που η ΑΔΕΔΥ εισπράττει και διαχειρίζεται είναι τα 3 ευρώ της ετήσιας συνδρομής των εργαζομένων- μελών της» επανέλαβε χθες η ΑΔΕΔΥ, απαντώντας σε στοιχεία που εμφάνισε ο υπουργός σε ανακοίνωση με τίτλο: «Η αλήθεια για την κρατική χρηματοδότηση της ΑΔΕΔΥ».

Σύμφωνα με αυτήν: για την περίοδο 2006-2014 η προβλεπόμενη επιχορήγηση της ΑΔΕΔΥ για το «Κοινωνικό Πολύκεντρο», που ήταν εγγεγραμμένη στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ανέρχεται σε 6.471.655 ευρώ, με τα 2.303.068 ευρώ εξ αυτών να εκταμιεύονται προς την ΑΔΕΔΥ, «καλύπτοντας το σύνολο των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών της.

»Επιπλέον 3.897.374,96 ευρώ εμφανίζονται να έχουν εκταμιευθεί στην ΑΔΕΔΥ και το Πολύκεντρό της την περίοδο 2010-2015 για ειδικές Δράσεις χρηματοδοτημένες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», υποστήριξε το υπουργείο.

«Ελεγχόμενες διαδικασίες»

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, αφορούν αποκλειστικά δράσεις του Κοινωνικού Πολύκεντρου (εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις για θέματα Δημόσιας Διοίκησης και κρατικών κοινωνικών λειτουργιών) που υλοποιήθηκαν -ή συνεχίζουν να υλοποιούνται- κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες διαδικασίες και μέσω συμπεφωνημένων, κοινών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων. Σημειώνει ακόμη ότι η μοναδική εμπλοκή της ΑΔΕΔΥ στην όλη υπόθεση ήταν η συμμετοχή της στην υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας.

«Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά είναι σε απόλυτη γνώση του υπουργού, εκφράζουμε την έκπληξή μας για ετούτη την επίθεση και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο γίνεται, ειδικά αυτή την περίοδο και μάλιστα ενόψει της προαναγγελθείσας αλλαγής του Συνδικαλιστικού Νόμου, η προσπάθεια συσχέτισης της χρηματοδότησης των συμπράξεων μεταξύ Φορέων του Δημοσίου και των Ινστιτούτων Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης Θέσεων των Συνδικάτων (Κοινωνικό Πολύκεντρο) με την αυτονομία και ανεξαρτησία των Συνδικάτων» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός έχει ουσιαστικά ενημερώσει για την απόφασή του να διακόψει την κρατική χρηματοδότηση του Πολύκεντρου.

Αναφορικά με το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των συνδικάτων -που επανήλθε στο προσκήνιο με... γκελ από τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση- έμπειρος συνδικαλιστής από τον χώρο της Αριστεράς υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.»:

«Είμαστε αντίθετοι ως ΑΔΕΔΥ και ως ΜΕΤΑ με την κρατική χρηματοδότηση. Θέση μας είναι ότι τα συνδικάτα πρέπει να χρηματοδοτούνται από συνδρομές των μελών τους» εξηγεί, καταλήγοντας ότι «η αντιπαράθεση άπτεται της συζήτησης που έχει ανοίξει για την κρατική χρηματοδότηση των συνδικάτων μόνο με την έννοια της συκοφάντησής τους».

Χρ. Βερναρδάκης: «Οραμα-εφιάλτης το σχέδιο Μητσοτάκη για το Δημόσιο»

Σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων, συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και πογκρόμ σε βάρος των μη αρεστών συνοψίζεται το «όραμα-εφιάλτης» του προέδρου της Ν.Δ. για τη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με το σχόλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη (πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης) στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Το υπουργείο παρατηρεί ότι «με τον απίστευτο κυνισμό που διακρίνει κάθε ακραιφνή νεοφιλελεύθερο και ορκισμένο εχθρό των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων» ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε:

■ Ενα μεγάλο πρόγραμμα απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης που προβλέπει υποχρεωτική αρνητική αξιολόγηση στο 15% των δημοσίων υπαλλήλων, υπολογίζοντας έτσι δυνητικές απολύσεις 80.000 εργαζομένων.

■ Ενα πογκρόμ κοπής παλαιοκομματικής Δεξιάς σε βάρος των μη αρεστών στο κόμμα του υπαλλήλων μέσω υποχρεωτικής κινητικότητας που, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ποσόστωση, θα αποτελέσει ακόμη ένα εργαλείο απολύσεων.

■ Τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους από τη δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. για αναστολή των αυξήσεων στους μισθούς τους, για να εξοικονομήσει 150. εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τη διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις δικές μας παρεμβάσεις», το υπουργείο αναρωτιέται: «Αλήθεια, ποιος τον πιστεύει;»

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τέλος η κρατική χρηματοδότηση προς την ΑΔΕΔΥ
Για την απόφασή του να κόψει κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση προς την ΑΔΕΔΥ ενημερώνει ουσιαστικά ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκης, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που βρίσκεται σε...
Τέλος η κρατική χρηματοδότηση προς την ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χριστούγεννα στην ανεργία
Ακόμη μία κινητοποίηση χθες από τους συμβασιούχους των προγραμμάτων της λεγόμενης Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι αναμένεται να έχουν πεταχτεί στον δρόμο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Ζητούν παράταση των συμβάσεων,...
Χριστούγεννα στην ανεργία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Casus belli για τους δημόσιους υπαλλήλους η ακύρωση των επαναπροσλήψεων
Ρευστό σκηνικό διαμορφώνουν στη Δημόσια Διοίκηση οι εξελίξεις μετά την επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, κυρίως ως προς το θέμα της ακύρωσης ή μη των επαναπροσλήψεων των απομακρυνθέντων (απολυμένων...
Casus belli για τους δημόσιους υπαλλήλους η ακύρωση των επαναπροσλήψεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η πιο γλυκιά νίκη είναι πια οριστική
Τα κόκκινα γάντια δικαιώνονται οριστικά από τον Αρειο Πάγο! Οι καθαρίστριες που απολύθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2013 δικαιώνονται από τον Αρειο Πάγο (υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφαση)...
Η πιο γλυκιά νίκη είναι πια οριστική
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων
​Στους 631 ανέρχονται οι συμβασιούχοι εργάτες των δήμων που απολύθηκαν στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το...
Το «μαύρο» καλοκαίρι των συμβασιούχων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας