Εξιλαστήρια θύματα οι αγωνιστές της ΒΙΟΜΕ; Και όμως, απολογούμενος για την κατηγορία της παράνομης βίας βρέθηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου, γιατί τον περασμένο Μάιο ο σύνδικος πτώχευσης παρεμποδίστηκε να μπει στον χώρο του εργοστασίου!
Μάλιστα, ο πταισματοδίκης φέρεται να ζήτησε επιμόνως από τον πρόεδρο των εργαζομένων τα ονόματα όλων των μελών της διοίκησης του σωματείου προκειμένου να ανακριθούν...
Από την πλευρά του ο Μάκης Αναγνώστου, που προσήλθε ενώπιον του πταισματοδίκη με απολογητικό υπόμνημα, υποστηρίζει ότι την ημέρα εκείνη οι εργαζόμενοι θεώρησαν ότι δεν μπορούσε ο σύνδικος να μπει στο εργοστάσιο, καθώς εκκρεμούσε η έφεση που είχαν κάνει κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με την οποία απορρίφθηκε η ανακοπή τους κατά της πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ.
«Εμείς ισχυριζόμαστε ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση», εξήγησε ο πρόεδρος των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι «όταν πάει να βρεθεί μία λύση, απλώς κάνουν ακόμα ένα βήμα για να εμποδίσουν τη λειτουργία της ΒΙΟΜΕ από τους εργαζομένους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα έχει πολιτική διάσταση κι οι εργαζόμενοι ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν.
Η πρωτόδικη απόφαση για την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ ήρθε το καλοκαίρι του 2014 κατόπιν σχετικής αίτησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής, εκ των πιστωτών της επιχείρησης, για χρηματικό ποσό 130.000 ευρώ.
Απέναντι στην απόφαση αυτή έχει ασκηθεί έφεση από τους εργαζομένους, αλλά η εσπευσμένη εκδίκασή της δεν επέτρεψε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο που είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι.
Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με τις δικές τους δυνάμεις, ίδρυσαν ΚΟΙΝΣΕΠ κι έκτοτε συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος και τη δικαίωσή τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας