Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»

Το λουκέτο μπήκε στην κλινική τη στιγμή που η επιχείρηση οφείλει στους νυν και πρώην εργαζομένους της περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ

Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»

  • A-
  • A+

Λουκέτο, έπειτα από έξωση, μπήκε τελικά στην ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον», που βρίσκεται στο Παγκράτι, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης -τον αγγειοχειρουργό Μιχάλη Χριστοφορίδη και τον αναισθησιολόγο Ιωάννη Τοπαλίδη- να αφήνουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η έξωση πραγματοποιήθηκε από το Βελέντζειο Ιδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως Πάρου, την Παρασκευή 15/7, έπειτα από οφειλές της επιχείρησης σε μισθώματα προς αυτό, ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ.

Το λουκέτο μπήκε στην κλινική τη στιγμή που η επιχείρηση οφείλει στους νυν και πρώην εργαζομένους της περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που η διεύθυνση της κλινικής είχε αποδεχτεί ότι οφείλει μέχρι και τις 25/11/2015 με αναλυτική ονομαστική κατάσταση που υποχρεώθηκε να παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας. Τεράστιες είναι οι οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τους πιστωτές.

Ωστόσο, το λουκέτο που μπήκε δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόβλεπτη εξέλιξη, καθώς η πορεία της τα τελευταία χρόνια προδιέγραφε το μέλλον.

Πρόκειται για μια πορεία που έχουν ακολουθήσει και άλλοι επιχειρηματίες στις επιχειρήσεις των οποίων μπήκε λουκέτο, μετά από έξωση για συσσωρευμένες οφειλές σε μισθώματα των κτιρίων που νοίκιαζαν, έχοντας πρωτύτερα συσσωρεύσει ογκώδη χρέη από τα οποία, με αυτή τη μέθοδο, κατάφεραν τελικά να «ξεγλιστρήσουν».

Παραμύθια

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η διοίκηση της επιχείρησης είχε επιβάλει καθεστώς εκ περιτροπής... μισθοδοσίας προς τους εργαζόμενους με την καταβολή «έναντι» και κατά περιόδους.

Τα τρία τελευταία χρόνια η διεύθυνση της κλινικής παραμύθιαζε συνεχώς τους εργαζόμενους, προκειμένου να τους καθησυχάσει και να εκτονώσει τις αντιδράσεις τους, ότι θα ενταχθεί αρχικά στο «άρθρο 99» και στη συνέχεια στο «106β» του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δεν συνέβη ποτέ καθώς δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες της κλινικής δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους που είχε συσσωρευτεί προς το Βελέντζειο Ιδρυμα.

Αντιθέτως, προσπάθησαν να το εμπαίξουν με μια «επιστολή-γνωστοποίηση πρότασης» που απέστειλαν προς αυτό, στην οποία ανέφεραν ότι προχωρούν στην εκχώρηση του ποσού που οφείλουν στο Βελέντζειο από τα χρήματα που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στην κλινική και ότι, από τις ίδιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, εκχωρούν επιπλέον 250 χιλιάδες ευρώ «για τη διάθεση καυσίμων προς χρήση του αεροπλάνου που διαθέτει το Ιδρυμα για τη διακομιδή ασθενών υπό μορφή δωρεάς, αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή ρόλο και τη δράση του Βελεντζείου Ιδρύματος».

Μόνο που επρόκειτο για μια υπόσχεση δωρεάς με δήθεν καλές προθέσεις που, εκ των πραγμάτων, ήταν ανεδαφική, καθώς το αεροπλάνο αυτό βρίσκεται καθηλωμένο στο έδαφος εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια!

Αβάσιμοι ισχυρισμοί

Επιπλέον, υπό αμφισβήτηση τίθενται οι ισχυρισμοί τού πρόσφατα προσληφθέντος διευθυντή της κλινικής, Θεόδωρου Γιάνναρου, πρώην διοικητή του Νοσοκομείου «Ελπίς», σύμφωνα με τους οποίους οι οφειλές του Δημοσίου στην κλινική ανέρχονται στα 17 εκατ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το ποσό ενδέχεται να είναι πολύ μικρότερο.

Συν τοις άλλοις, η εταιρεία «Ευρωθεραπεία Αθήναιον Α.Ε.», στην οποία ανήκει το «Νέο Αθήναιον», εμπλέκεται σε σκάνδαλο στο ΕΤΑΑ που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ», 30/11/2015).

Η εταιρεία είχε λάβει από το ΕΤΑΑ χρηματικό ποσό άνω των 250.000 ευρώ για νοσήλια, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά το λουκέτο που μπήκε στην κλινική, οι νυν και πρώην εργαζόμενοί της κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα που τους οφείλονται, εκτός κι αν το υπουργείο Εργασίας, που είναι πλήρως ενημερωμένο για το ζήτημα και τις τελευταίες εξελίξεις, έχει την πολιτική βούληση να δράσει αποφασιστικά.

Κάτι που, σε πρώτη φάση, θα μπορούσε να κάνει παρεμβαίνοντας προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποδεσμεύσει από τα χρήματα που οφείλει ο Οργανισμός στην κλινική τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους, με βάση τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται ονομαστικά σε συμφωνητικό που είχε υπογραφεί μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της διεύθυνσης της κλινικής. Και, επιπλέον, προχωρώντας στην άμεση δέσμευση της άδειας λειτουργίας της κλινικής.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ζητείται αρμόδιος για τους απλήρωτους
Ευχολόγιο θύμισε η νέα απάντηση του υπουργείου Εργασίας στο τελευταίο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον Γολγοθά της απλήρωτης δουλειάς που ανεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην κλινική, καθώς, αν και επιβεβαιώνει...
Ζητείται αρμόδιος για τους απλήρωτους
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
Σαν να μην έφτανε η εξάντληση των απλήρωτων πρώην εργαζομένων στο «Νέο Αθήναιον» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τώρα ήρθε και η κοροϊδία από το κράτος: το υπουργείο Εργασίας απέστειλε δύο sms στους...
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δέσμευση της εργοδοσίας για εξόφληση των δεδουλευμένων
Για την εξόφληση των οφειλόμενων μισθών και την αποκατάσταση της ροής της μισθοδοσίας δεσμεύθηκε εκπρόσωπος της εργοδοσίας του ομίλου EUROMEDICA, έπειτα από την τριμερή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν το...
Δέσμευση της εργοδοσίας για εξόφληση των δεδουλευμένων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εκ περιτροπής... μισθοδοσία
Σε απόγνωση είναι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στην ιδιωτική κλινική ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL στο Παγκράτι, καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας. Σύμφωνα με καταγγελίες...
Εκ περιτροπής... μισθοδοσία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εφάπαξ ενίσχυση 1.000 ευρώ σε ανέργους ή εργαζόμενους σε επίσχεση
Συνολικά 12 νέες αποφάσεις για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ σε 1.592 ανέργους πρώην εργαζομένους και εργαζομένους σε επίσχεση διαφόρων επιχειρήσεων, υπέγραψε η υπ. Εργασίας. Όπως...
Εφάπαξ ενίσχυση 1.000 ευρώ σε ανέργους ή εργαζόμενους σε επίσχεση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναζητείται λύση για τους απλήρωτους του «Νέο Αθήναιον»
Μια κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται αύριο μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης με στόχο να βρεθεί λύση για τους απλήρωτους πρώην εργαζόμενους της κλινικής «Νέο Αθήναιον». Από...
Αναζητείται λύση για τους απλήρωτους του «Νέο Αθήναιον»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας