• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -1.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -5.5°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.2°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.0°C / 3.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.7°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  66%

Ψύχραιμη είναι η αντίδραση του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου για τον οποίο αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ΣΕΒ έχει υπογράψει την κοινή δήλωση και σε καμία περίπτωση δεν έχει δείξει διάθεση υπαναχώρησης

Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά

 • A-
 • A+

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων να ενσωματώνει θέσεις για τα εργασιακά στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ όσα συμφώνησε και συνυπέγραψε η διοίκησή του την προηγούμενη Τρίτη.

Εκείνη που φαίνεται να «κρυολογεί» από τους ανέμους του ΣΕΒ που απειλούν να καταστρέψουν το εθνικό μέτωπο που έστησε η κυβέρνηση, είναι η διοίκηση της ΓΣΕΕ, αφού συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεσπάθωσαν κατά του προέδρου της Γ. Παναγόπουλου εγκαλώντας τον γιατί δεν ενημέρωσε τα όργανα ούτε έλαβε σχετική εξουσιοδότηση από αυτά προτού συμφωνήσει.

Ψύχραιμη η αντίδραση του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου για τον οποίο αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ΣΕΒ έχει υπογράψει την κοινή δήλωση και σε καμία περίπτωση δεν έχει δείξει διάθεση υπαναχώρησης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, που στέλνει σε όλα τα μέλη του, ο ΣΕΒ εξειδικεύει τις θέσεις του για τα εργασιακά και ξεκαθαρίζει ότι εκείνος ζητεί:

• να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις της Εθνική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

• να μη δοθεί δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία

• να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις ως προς την υπουργική έγκριση ή την έγκριση του οικείου περιφερειάρχη

• να λαμβάνεται απόφαση για απεργία με τις ψήφους όλων των εργαζομένων και όχι των παριστάμενων σε μία γενική συνέλευση.

Κάπου εδώ ξεκινά και το πρόβλημα για τη ΓΣΕΕ ή καλύτερα για τη διοίκηση Παναγόπουλου, με την παράταξη ΜΕΤΑ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) να ξιφουλκεί.

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προχώρησε, χωρίς βεβαίως να έχει εξουσιοδοτηθεί, χωρίς να έχει ενημερώσει τα όργανα της Συνομοσπονδίας, ούτε να συνεννοηθεί με τις άλλες δυνάμεις, σε ένα κείμενο συμφωνίας με τους εργοδότες για το εργασιακό, με στόχο -υποτίθεται- να χτιστεί κοινό “εθνικό μέτωπο” εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης» αναγράφεται σχετικά σε ανακοίνωσή της που αφορά το τυπικό κομμάτι του πώς κινείται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Επί της ουσίας για την παράταξη ΜΕΤΑ «οι εργοδότες συμφώνησαν να υπογράψουν ένα ανέξοδο γι’ αυτούς κείμενο, το οποίο μπορεί να είναι καλό για τις δημόσιες σχέσεις τους με την κυβέρνηση και τη ΓΣΕΕ, αλλά για τους εργαζόμενους που καθημερινά βιώνουν την εργασιακή ζούγκλα της απληρωσιάς, της ανασφάλιστης εργασίας, τους μισθούς πείνας, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη γενικευμένη εφαρμογή όλου του μνημονιακού αντεργατικού οπλοστασίου, φαντάζει το λιγότερο υποκριτικό, αν δεν ξεχειλίζουν ήδη από οργή».

Εκνευρισμό πάντως προκάλεσε και στη ΓΣΕΕ η δημοσιοποίηση των θέσεων του ΣΕΒ που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υπέγραψε. «Η υπογραφή μιας εθνικής διμερούς συμφωνίας οφείλει να έχει το τεκμήριο της σοβαρότητας στην προώθηση των ζητημάτων που κατ’ ελάχιστον έχουν συμφωνηθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις» αναγράφεται σχετικά στην οργίλη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για το θέμα. Πάντως η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι ο ΣΕΒ οφείλει «να δώσει απαντήσεις εδώ και τώρα για το ποιες απ’ όλες τελικά είναι οι θέσεις του».

ΣΕΒ: «Προσυπογράφουμε»

«Προσυπογράφουμε το κείμενο γενικών αρχών και κατευθύνσεων των κοινωνικών εταίρων και, ταυτόχρονα, εξειδικεύουμε στις παρεμβάσεις μας, ως οφείλουμε με υπευθυνότητα, διαφάνεια και εποικοδομητικό πνεύμα τις πάγιες θέσεις μας σε όλα τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε χθεσινή ανακοίνωσή του για τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «στο πεδίο των εργασιακών, το ζητούμενο για τον ΣΕΒ είναι να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που θα είναι απαλλαγμένο από τις ατέλειες και τα σφάλματα του παρελθόντος, που θα ευθυγραμμίζεται με τις δυναμικές ευρωπαϊκές οικονομίες ως προς τους στόχους, τις προοπτικές και τα εργαλεία πολιτικής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
Μπορεί χθες κατά τη συνάντηση των δανειστών με τους κοινωνικούς εταίρους οι πρώτοι να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά με ερωτήσεις να προσπάθησαν να εντοπίσουν τι θέλουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και...
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για... ανηθικότητα κατηγορεί ο ΣΕΒ τη ΓΣΕΕ!
Συνεχίζουν να προκαλούν την κοινή λογική οι συντάκτες του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ. «Ο άκρατος κρατικός δανεισμός για τη χρηματοδότηση διευρυνόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η πλασματική ζήτηση που...
Για... ανηθικότητα κατηγορεί ο ΣΕΒ τη ΓΣΕΕ!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
Τα μεγάλα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου που θα προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραπέμπονται για την επόμενη επίσκεψη του...
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά
​Την ίδια ώρα που όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα σε σχέση με τα εργασιακά στα μεγάλα θέματα που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ουσία φαίνεται να...
Πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
450 νέοι άνεργοι από τα δύο λουκέτα
Την ίδια περίοδο που θεριεύει πάλι η ανεργία λόγω του κλεισίματος μεγάλων επιχειρήσεων φωτιές άναψε στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο η ΓΣΕΕ. Ο λόγος βρίσκεται στο ότι αναρτήθηκε στην ΕΡΓΑΝΗ επιχειρησιακή...
450 νέοι άνεργοι από τα δύο λουκέτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας