• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 30.2°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 28.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 24.5°C
  3 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.4°C / 30.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 25.6°C / 30.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%

«Η Εθνική Τράπεζα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά όσα συμβαίνουν, κλείνει τα μάτια της» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η γραμματέας του σωματείου ΣΥΔΑΠΤΤ

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Απολύσεις φυλάκων με φαιδρά επιχειρήματα

 • A-
 • A+

Στον χορό των απολύσεων μπαίνουν πλέον και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη φύλαξη των καταστημάτων και αποθηκών της Εθνικής Τράπεζας στην Αττική, σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγγελίες του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ).

Ηδη από πέρυσι το καλοκαίρι ο ΣΥΔΑΠΤΤ έχει προβεί σε καταγγελίες στο υπουργείο Εργασίας που αφορούν την εργολαβική εταιρεία φύλαξης Alpha Aspis Security ΕΠΕ.

Η εν λόγω εταιρεία δεν πλήρωνε Κυριακές και βραδινά στους εργαζόμενους, δεν προσκόμιζε απόδειξη πληρωμής, ενώ αντί για την άδεια που ορίζεται βάσει νομοθεσίας επέτρεπε μόνο δέκα ημέρες τον χρόνο (ένα ρεπό κάθε δέκα μέρες) και μάλιστα για κάθε ημέρα αδείας παρακρατούσε έξι ευρώ από τους εργαζόμενους.

Με παρέμβαση του σωματείου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με την εταιρεία να συμμορφώνεται -εν μέρει- εφαρμόζοντας τη νομοθεσία στους εργαζόμενους που απασχολούνται στα καταστήματα της Αθήνας, εξακολουθώντας ωστόσο να απασχολεί με τους ίδιους απαράδεκτους όρους τους περίπου 50 εργαζόμενους που δούλευαν στις αποθήκες της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα Αττικής.

Οι εκεί εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον ΣΥΔΑΠΤΤ, ζητώντας κι αυτοί με τη σειρά τους τα νόμιμα. Οι πρώτες απολύσεις ήρθαν λίγες μέρες αργότερα.

«Με φαιδρά επιχειρήματα οδηγήθηκε στην απόλυση συνάδελφος φύλακας στις αποθήκες της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα Αττικής (ΠΑΕΓΑΕ). Ο λόγος ήταν ότι δεν φορούσε γραβάτα σε ένα φυλάκιο, στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου η μόνη μορφή ζωής που μπορεί να συναντήσεις, τις νυχτερινές ώρες που έγινε ο έλεγχος, είναι ελάφια και αλεπούδες. Επίσης η εταιρεία διατείνεται ότι δεν φορούσε τη στολή του όπως υποχρεούται.

»Ο συνάδελφος φορούσε δικό του παντελόνι ίδιου χρώματος με τη στολή του, ακριβώς επειδή είχε ζητήσει να του αντικαταστήσουν το φθαρμένο παντελόνι της στολής δύο μήνες πριν, αλλά η εταιρεία δεν του το είχε παραδώσει.

»Να σημειώσουμε εδώ ότι η εταιρεία εξαναγκάζει τους φύλακες να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τη στολή, συνολικού κόστους περίπου 200 ευρώ, τα οποία κρατάει με δόσεις 15 ευρώ τον μήνα από τον μισθό τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ.

Το σωματείο υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι ότι ο εργαζόμενος ζητούσε από την εταιρεία να τηρεί τις νόμιμες υποχρεώσεις της και ότι παρότρυνε τους συναδέλφους του να γραφτούν στο Σωματείο, και όχι η ελλιπής τήρηση των καθηκόντων του.

Μετά δύο μέρες ήρθε η δεύτερη απόλυση, αυτή τη φορά με τη δικαιολογία ότι ο εργαζόμενος έπαιρνε αναρρωτικές άδειες και ήταν «δύστροπος».

Ο εν λόγω φύλακας έλαβε την καταγγελία της σύμβασής του με εξώδικο που του επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής του άδειας.

Βρισκόταν στο σπίτι του ύστερα από τη σχετική γνωμάτευση γιατρού του ΕΟΠΥΥ, καθώς είχε ατύχημα με μηχανάκι. Οσο για το «δύστροπος», οι συνάδελφοί του το διαψεύδουν κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο «έξω καρδιά».

Η τρίτη απόλυση αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Εργολαβικός φύλακας με πρόβλημα υγείας (ρήξη μηνίσκου που χρήζει χειρουργείου) είχε ζητήσει να εργάζεται σε σκοπιά όπου να υπάρχει η δυνατότητα να κάθεται.

Η εταιρεία αρχικά δέχτηκε το αίτημά του, ωστόσο την προπερασμένη Τρίτη τον ενημέρωσε ότι θα μεταφερόταν στο υποκατάστημα της Τράπεζας, στην οδό Αιόλου, «όπου δεν θα μπορούσε να κάτσει και θα δούλευε επί οκτώ ώρες κάτω από τον ήλιο χωρίς πρόσβαση σε δροσερό νερό, πράγμα απάνθρωπο», μας λέει η γραμματέας του ΣΥΔΑΠΤΤ, Βασιλική Χριστοπούλου.

Κατόπιν, ο φύλακας επικοινώνησε με τον Σύλλογο, ο οποίος παρενέβη αμέσως και τελικά ο εργαζόμενος επέστρεψε στο προηγούμενο πόστο του.

«Από τη μία έχουμε μία εργολαβική εταιρεία που παραβιάζει κατά συρροήν την εργατική νομοθεσία και από την άλλη έχουμε την Εθνική Τράπεζα, η οποία ενώ γνωρίζει πολύ καλά όσα συμβαίνουν κλείνει τα μάτια της και διατείνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Βασ. Χριστοπούλου.

■ Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία φύλαξης, χωρίς ωστόσο να λάβουμε κάποια απάντηση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κατήγγειλε απρεπή συμπεριφορά της προϊσταμένης και την απέλυσαν
Απευθύνθηκε στη διοίκηση της εταιρείας της για να καταγγείλει την απρεπή συμπεριφορά προϊσταμένης και κατέληξε να απολυθεί. Και κερατάς και δαρμένος, δηλαδή, που λέει και η λαϊκή ρήση. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν...
Κατήγγειλε απρεπή συμπεριφορά της προϊσταμένης και την απέλυσαν
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Είσαι έγκυος; Απολύεσαι!
Η λέξη «γαλέρα» δεν χρησιμοποιείται τυχαία για να περιγράψει τις συνθήκες εργασίας των εργολαβικών στα τηλεφωνικά κέντρα. Οι ανακοινώσεις των σωματείων εργαζομένων φέρνουν στο φως τις πρακτικές των εταιρειών...
Είσαι έγκυος; Απολύεσαι!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οποιος συνδικαλίζεται, απολύεται στη «γαλέρα» του Μοσχάτου
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς φαίνεται ότι προσέβαλε την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο...
Οποιος συνδικαλίζεται, απολύεται στη «γαλέρα» του Μοσχάτου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι ενοικιαζόμενοι στη γαλέρα
Καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο βλέπουν το φως της δημοσιότητας η μία μετά την άλλη, ύστερα από τη μαζική απόλυση 50 ενοικιαζόμενων...
Οι ενοικιαζόμενοι στη γαλέρα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δεκαεφτά άνθρωποι στην ανεργία... με το γράμμα του νόμου
Χωρίς καμία προειδοποίηση και κανένα κοινωνικό κριτήριο, η εταιρεία Mellon Technologies προχώρησε στις 31 Μαΐου σε δεκαεφτά ακόμη απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου που επί σειρά ετών υπηρετούσαν σε καίριες...
Δεκαεφτά άνθρωποι στην ανεργία... με το γράμμα του νόμου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πήραν πίσω την απόλυση στην ICAP
Ανακλήθηκε η απόλυση της αναπληρώτριας γραμματέως του νεοσύστατου Συλλόγου Εργαζομένων στην ICAP Outsourcing Solutions ύστερα από παρέμβαση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού στον Τραπεζικό Τομέα, του...
Πήραν πίσω την απόλυση στην ICAP

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας