Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις»

Εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο και αλληλέγγυοι έξω από τα γραφεία της εταιρείας στον Aλιμο

ΦΩΤ.: Μ.-Α .ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις»

  • A-
  • A+

«Το δίκιο σου εργάτη να μην το παραδώσεις, την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις» ήταν το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από τα κεντρικά γραφεία του Μαρινόπουλου στον Αλιμο μαζί με τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων, μόλις έμαθαν τις δυσμενείς εξελίξεις. Ζητούν από την εργοδοσία και την κυβέρνηση τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και καμία καθυστέρηση στην καταβολή όλων των μισθών και των επιδομάτων του Ιουνίου. «Δεν πρέπει να περάσει ο διαχωρισμός ανάμεσά μας, να απαντήσουμε ενωμένοι», τονίζουν.

«Το βλέπανε να ’ρχεται»

Πέρα από την αγωνία των εργαζομένων εδώ και μήνες, καθώς έβλεπαν την κατάσταση στα σούπερ μάρκετ με τις ελλείψεις σε προϊόντα, κοινή συνισταμένη σε όσους μας μίλησαν είναι το ότι δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση.

«Οταν ρωτούσαμε, μας καθησύχαζαν αλλά το βλέπαμε να έρχεται», μας λέει η Κωνσταντίνα. «Σε πολλές περιπτώσεις προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζονταν τα σουπερμάρκετ πήγαν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις». Βρίσκεται 10 χρόνια στην εταιρεία και όπως λέει είναι από τους νεότερους εργαζομένους.

«Υπάρχουν χρέη προς προμηθευτές, Δημόσιο, ιδιοκτήτες ακινήτων και αποθηκών. Αυτή τη στιγμή οι αποθήκες είναι άδειες, όπως και τα καταστήματα. Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία, καλλιεργούσαν ένα κλίμα εφησυχασμού, αλλά εμείς δεν εθελοτυφλούσαμε», καταλήγει.

Ανάμεσα στους εργαζομένους φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση των κλαδικών σωματείων Εμποροϋπαλλήλων Αττικής, σύμφωνα με την οποία:

«Η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου έχει μεγάλη ευθύνη για την έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας, για τη μη κινητοποίηση των συναδέλφων. Γνώριζαν, με πρακτικά που το αποδεικνύουν, για τον σχεδιασμό της εταιρείας, τα κλεισίματα και τις απολύσεις και όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά λειτούργησαν πυροσβεστικά στις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις».

«Εκλεισαν καταστήματα, έγιναν προτάσεις σε εργαζομένους για οικειοθελείς αποχωρήσεις και η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Ζήσαμε Χριστούγεννα με άδεια τα ράφια, Πάσχα με σχεδόν άδεια τα ράφια και τώρα αυτήν την κατάσταση. Η πελατεία έφυγε γιατί οι καταναλωτές δεν έβρισκαν ούτε προϊόντα όπως πιπέρι.

»Μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Βλέπαμε όμως ότι απομακρύνονταν καθαρίστριες, σεκιούριτι κ.λπ. Προμηθευτές πήγαν να κάνουν κατασχέσεις στα ράφια. Εχουμε ανάγκη τη δουλειά μας όλοι, φοβόμαστε, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω», μας λέει η Ευτυχία, κοντά στα 60. «Ευτυχώς τα παιδιά μου εργάζονται», συμπληρώνει.

«Απαιτούμε από την εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα, να μην τολμήσει να απολύσει 12.000 εργαζομένους και να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα κ.λπ. των εργαζομένων, που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε εξέλιξη», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Αντιπροσωπεία ζήτησε να συναντηθεί με την εργοδοσία για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό.

Σήμερα αναμένεται να βρεθούν ξανά έξω από τα κεντρικά γραφεία στον Αλιμο. Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προχώρησαν οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη.

Σε ρόλο μεσολαβητή

Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι το βασικό μέλημα και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ τραπεζών, Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο βασικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά του υγιούς τμήματος της «Μαρινόπουλος» (33 υπερκαταστήματα), αλλά η συμφωνία μπλόκαρε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα μετάσχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο χθες εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:

«Το υπουργείο από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της.

»Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμες να βάλουν λουκέτο 63.000 μικρές επιχειρήσεις
Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει ότι το επόμενο 6μηνο τρεις στις δέκα θα κλείσουν οδηγώντας στην ανεργία 138.000 εργαζόμενους. Τα νέα λουκέτα οδηγούν σε αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα με τεράστιες επιπτώσεις...
Ετοιμες να βάλουν λουκέτο 63.000 μικρές επιχειρήσεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Παραλίγο λουκέτο για 72.000 ευρώ
Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 250 εργαζόμενοι του Καζίνου Ρίου, το οποίο απειλείται με λουκέτο για οφειλή μηνιαίου τέλους 72.000 ευρώ προς τον Δήμο Πάτρας και τον ΕΟΤ ενώ η επιχείρηση απειλήθηκε με άμεσο...
Παραλίγο λουκέτο για 72.000 ευρώ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
​Λίγες μέρες μετά την άγρια επίθεση εργοδότη με σιδερογροθιά εναντίον εργαζόμενου στη διανομή φαγητού, άλλος εργοδότης γνωστού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης κατέθεσε αγωγή κατά τεσσάρων απολυμένων της...
Με την απόλυση, δώρο μία αγωγή!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στο υπ. Εργασίας οι εργαζόμενοι στις τσάντες «Γεωργίου»
Συνεχίζουν για 10η μέρα την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Κώστας Γεωργίου Α.Ε.» στον Αυλώνα, έχοντας τη συμπαράσταση πλήθους φορέων και σωματείων, ενώ χθες αντιπροσωπεία τους βρέθηκε στο υπουργείο...
Στο υπ. Εργασίας οι εργαζόμενοι στις τσάντες «Γεωργίου»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά»
Καθολικό πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων κήρυξαν χθες οι έμποροι. Στο Σύνταγμα και την Ερμού διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι. «Εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού τζίρου στους μεγάλους ομίλους» βλέπει ο πρόεδρος...
«Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις από τις σχολικές καθαρίστριες
Κινητοποίηση έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών και τη Βουλή πραγματοποίησαν χθες το πρωί, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, σχολικές καθαρίστριες από όλη την Ελλάδα. Τις συγκεντρώσεις στήριζε η...
Δυναμικές κινητοποιήσεις από τις σχολικές καθαρίστριες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας