• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.2°C
  1 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 31.0°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  61%

Ο υπουργός Ναυτιλίας κάνει λόγο για «εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης στα λιμάνια»

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Μήνυμα Δρίτσα στους εργαζόμενους-απεργούς σε ΟΛΠ-ΟΛΘ

 • A-
 • A+

Έκκληση στους εργαζόμενους-απεργούς του ΟΛΠ και ΟΛΘ απευθύνει με δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ζητώντας τους να «ζυγίσουν όλα τα δεδομένα, να αξιολογήσουν σωστά τις περίπλοκες και δύσκολες σημερινές συνθήκες και να επιλέξουν μορφές διεκδίκησης που αποτρέπουν υπαρκτές καταστρεπτικές επιπτώσεις στη συνολική προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας».

Ο Θ. Δρίτσας ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό που να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με την ισχύ του όρου 5.11 της Σύμβασης Παραχώρησης στον οποίον αναφέρεται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» και τονίζει ότι έχει ήδη ανακοινωθεί προς τους εργαζομένους ένα πλέγμα θεσμικών πρωτοβουλιών ώστε να παραμείνουν ρυθμισμένες οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και να αποτραπεί η απορρύθμιση αυτών των σχέσεων και επαναλαμβάνει ότι θα καταβληθεί δε πρόσθετη προσπάθεια για τη νομική θωράκιση των γενικών και ειδικών ρυθμίσεων.

Κάνει λόγο για «εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης στα λιμάνια», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως όλοι οι εμπλεκόμενοι, στους οποίους αναλογεί μερίδιο ευθύνης ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και ως προς την προοπτική δυναμικής ανάπτυξής τους, πρέπει να συμβάλουν με υπευθυνότητα και ανοιχτή καρδιά στην αναγκαία κοινή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη.

Τέλος, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δικαιούται να ζητήσει από τους απεργούς στο λιμάνι του Πειραιά να εξαντλήσουν και από τη δική τους πλευρά όλες τις δυνατότητες ώστε απρόσκοπτα να επιβιβαστούν στα κρουαζερόπλοια χιλιάδες επιβάτες - ταξιδιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που η χώρα μας πρέπει να τους υποδεχθεί με σεβασμό και να τους διευκολύνει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους ταλαιπωρήσει και να τους αφήσει άσχημες εντυπώσεις. Να είναι βέβαιοι όλοι ότι κάθε κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των απεργών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ εκτιμάται από όλους και ενδυναμώνει πρώτα από όλα τον δικό τους αγώνα».

Κλείνοντας τη δήλωσή του σημειώνει ότι περιμένουν «μια γενναία κίνηση προσωρινής, έστω, απεμπλοκής η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε όφελος όλων».

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ πραγματοποιούν πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων μετά τη νέα μορφή που λαμβάνουν οι Οργανισμοί λόγω των ιδιωτικοποιήσεων. 

Μέχρι σήμερα, όλες οι επαφές που έχουν κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο γιατί οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους ζητούν νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι προφορικές δεσμεύσεις, που κατά τους ίδιους εισπράττουν από την κυβέρνηση.

Η απεργία των εργαζομένων έχει δημιουργήσει προβλήματα στον κλάδο της κρουαζιέρας, τα οποία αφορούν τη διαδικασία τροφοδοσίας των πλοίων και τη μεταφορά των αποσκευών των επιβατών. 

Σήμερα Σάββατο έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά 7 κρουαζιερόπλοια, ενώ ένα έδεσε στο λιμάνι του Λαυρίου. 

Λόγω της απεργίας των λιμενεργατών σε πολλές περιπτώσεις οι επιβάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, μεταφέρουν μόνοι τους τις βαλίτσες προς τους τερματικούς σταθμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που οι επιβάτες είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μόνοι τους τις αποσκευές επιτρέπεται η είσοδος σε ταξί και πούλμαν κοντά στα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναστολή κινητοποιήσεων
​Υστερα από έναν μήνα απεργιακού αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης επέστρεψαν το Σάββατο στις θέσεις τους, καθώς η ΟΜΥΛΕ...
Αναστολή κινητοποιήσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η Εργατική Πρωτομαγιά στις προβλήτες της Cosco
Το λιμάνι λειτουργεί κανονικά από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς η απεργία της ΕΝΕΔΕΠ (σωματείο εργαζομένων) έληξε προσωρινά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ανασυντάξουν δυνάμεις και να αξιολογήσουν τα...
Η Εργατική Πρωτομαγιά στις προβλήτες της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικη επιστολή μετά την άκαρπη συνάντηση
Τα Σωματεία των Εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ έστειλαν εξώδικη επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, το ΤΑΙΠΕΔ και το δ.σ. του ΟΛΠ στην οποία καταγράφουν τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο ζήτημα της...
Εξώδικη επιστολή μετά την άκαρπη συνάντηση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταγγελία για σπάσιμο της απεργίας των πλοηγών
Σε καταγγελίες για απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που στήθηκαν σε λιμάνια της χώρας από τα τοπικά Λιμεναρχεία, προχώρησε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας. Νόμιμη χαρακτήρισε την απεργία ο υπουργός...
Καταγγελία για σπάσιμο της απεργίας των πλοηγών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κυβερνητική μεσολάβηση για λήξη της απεργίας ζητούν οι εφοπλιστές
Τρίτη επιστολή των ιδιοκτητών κρουαζιερόπλοιων προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ναυτιλίας, που κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό. Κάνουν έκκληση να ενεργήσουν ώστε να λήξει η απεργία των...
Κυβερνητική μεσολάβηση για λήξη της απεργίας ζητούν οι εφοπλιστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγεφύρωτες μένουν οι διαφορές
Για 13η μέρα παραμένουν κλειστά τα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να τις...
Αγεφύρωτες μένουν οι διαφορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας