• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 28.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  0 BF
  89%

Κινητοποιήσεις εργαζομένων που βρέθηκαν στο δρόμο ύστερα απο το κλείσιμο επιχειρήσεων

ΕΦΣΥΝ/ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

450 νέοι άνεργοι από τα δύο λουκέτα

 • A-
 • A+

Την ίδια περίοδο που θεριεύει πάλι η ανεργία λόγω του κλεισίματος μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας «Πυρσός» και το ξενοδοχείο «Athens Ledra», φωτιές άναψε στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο η ΓΣΕΕ.

Ο λόγος βρίσκεται στο ότι αναρτήθηκε στην ΕΡΓΑΝΗ επιχειρησιακή σύμβαση που περιέχει μισθούς και ημερομίσθια κάτω από τους κατώτατους θεσμοθετημένους.

Κάνοντας λόγο για ανήθικη επιχειρηματικότητα και «κίτρινα σωματεία», η ΓΣΕΕ κατήγγειλε με ανακοίνωσή της την εργοδοσία της εταιρείας ΤΟΞΕ Α.Ε., που έχει στην εκμετάλλευσή της τα ξενοδοχεία «Metropolitan» στη Θεσσαλονίκη και «Theoxenia» στη Χαλκιδική και η οποία έσπασε ακόμα και τα μνημονιακά νομοθετημένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων.

Ωστόσο η ΓΣΕΕ είχε ράμματα και για τις επιλογές του υπουργείου Εργασίας. «Το παράδοξο όμως δεν είναι η αντεργατική συμπεριφορά της ΤΟΞΕ Α.Ε., αλλά το γεγονός ότι η σχετική σύμβαση, που “σπάει” ουσιαστικά τον κατώτατο νομοθετημένο - μνημονιακό μισθό, είναι αναρτημένη σε περίοπτη θέση στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (;;;)» αναγράφεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

«Οφειλε να αναρτηθεί η επιχειρησιακή σύμβαση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου» είναι η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος ωστόσο κατακεραυνώνει κάποιους ξενοδόχους που δεν συμπλέουν με τη νομιμότητα, ενώ χαρακτηρίζει τη σχετική επιχειρησιακή σύμβαση παράτυπη και παράνομη.

»Είναι συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στον χώρο του τουρισμού, που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί» σχολιάζεται σχετικά.

Μάλιστα το υπουργείο καλεί όλους τους εργοδότες στον χώρο του τουρισμού να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας, καθώς θα ελέγχονται συστηματικά ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες.

Πάντως σε σχέση με το λουκέτο στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις, το υπουργείο μιλάει για άλλους 450 εργαζόμενους που εισέρχονται στη δεξαμενή των ανέργων και ρίχνει τις ευθύνες στο καθεστώς αυθαιρεσίας μέσα στο οποίο ασκούνται σειρά από «επιχειρηματικές» δραστηριότητες στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι πρόσχημα η «αντικειμενική» αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα γίνεται λόγος για δόλια εγκατάλειψη των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει λοιπόν το υπουργείο:

1. Το ξενοδοχείο «Athens Ledra», που ανήκει στην εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε., χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000 ευρώ, εκτός των δανειακών υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο στις 17.05.2016 προτείναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας με τη διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Προς τούτο έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρείας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει, η εταιρεία «κατέβασε τα ρολά».

Αρα η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας, η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις, παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για τη θερινή περίοδο.

2. Σε ό,τι αφορά την εταιρεία «Πυρσός Security» έχουμε, σύμφωνα με πηγές, καθώς οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, τα παρακάτω δεδομένα: η εταιρεία έχει προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, χρωστά 8.200.000 ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες το λιγότερο.

Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων να ενσωματώνει θέσεις για τα εργασιακά στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ όσα συμφώνησε και συνυπέγραψε...
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα
Χαρμολύπη φέρνει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού σε επίπεδο εργασιακών και ασφαλιστικού δώσαμε πολλά για να πάρουμε καθρεφτάκια! Ετσι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι συνταξιούχοι είναι...
Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η εργασιακή ζούγκλα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια αρρωσταίνουν συστηματικά τους ανθρώπους. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα, στοιχεία της οποίας προδημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», στην οποία συμμετείχαν 526 γιατροί όλων των...
Η εργασιακή ζούγκλα βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
Τα μεγάλα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου που θα προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραπέμπονται για την επόμενη επίσκεψη του...
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας