• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.9°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.1°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  77%

Για απαράδεκτη μείωση μισθών καταγγέλλει τη διεύθυνση του ξενοδοχείου το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Συλλογικές συμβάσεις τέλος στο «Metropolitan Ηotel»»

 • A-
 • A+

Μητροπολιτικό... «σπάσιμο» της σύμβασης εργασίας σε ξενοδοχειακή μονάδα της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής καταγγέλλει τη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Metropolitan» για την απαράδεκτη συμπεριφορά που έχει επιδείξει με τη μείωση μισθών και τη μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Η εργοδοσία αρνείται να εγκαταλείψει την αντεργατική τακτική της καθώς ήταν εκείνη που πριν από 2 χρόνια, με εκβιαστικές τακτικές και απειλές, ίδρυσε την Ενωση Προσώπων προκειμένου το προσωπικό της επιχείρησης να υπογράψει τη μείωση μισθών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Οπως έγινε γνωστό, με βάση τη σύμβαση, από 1η Ιουνίου 2016 έως 31 Μαΐου 2018, ο μισθός για 4 κατηγορίες απασχολουμένων καθορίζεται στα 500 ευρώ. Και κάπως έτσι, παρά την απαγόρευση της ισχύουσας νομοθεσίας, «σπάνε» τα όρια των νομοθετημένων κατώτατων μισθών. Βέβαια, τη σύμβαση συνυπογράφουν η διοίκηση της τουριστικής επιχείρησης και Ενωση Προσώπων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο μισθός για 4 κατηγορίες απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αορίστου χρόνου (υπάλληλοι τμημάτων υποδοχής-ρεσεψιονίστ, θυρωροί, σερβιτόροι, καμαριέρες, συντηρητές εγκαταστάσεων κ.ά.) καθορίζεται στα 500 ευρώ μεικτά και το ημερομίσθιο στα 20 ευρώ μεικτά, αντί των 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ που είναι τα κατώτατα όρια για τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό και το ημερομίσθιο.

Πρόκειται για αμοιβές χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια που ισχύουν, ακόμα και από όσα ορίζει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου Α38/28-2-2012 για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών (510,95 ευρώ ο μισθός και 22,83 ευρώ το ημερομίσθιο).

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλιδης, είπε στην «Εφ.Συν.» ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή επιχείρηση προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια και γνωστοποίησε ότι το θέμα θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως και με την απόλυση συνδικαλιστή στο παρελθόν.

«Δυστυχώς, χωρίς ίχνος ντροπής η διεύθυνση του ξενοδοχείου επανέρχεται και για ακόμη μία φορά εκβιάζει το προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται με το ίδιο άθλιο καθεστώς για ακόμα 2 χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και το ξενοδοχείο βρίσκεται σε συνεχή πληρότητα», αναφέρει η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής για να καταγγείλει:

«Η διεύθυνση του ξενοδοχείου επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη της και ταυτοχρόνως να φτωχοποιήσει το προσωπικό της, οδηγώντας το σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση, καταφεύγοντας για ακόμη μία φορά σε ανήθικες τακτικές, την ώρα που ο τουρισμός της πόλης μας καταγράφει συνεχή αύξηση και η κίνηση στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κινείται σε υψηλά επίπεδα».

Η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει τους συναδέλφους του ξενοδοχείου «Μetropolitan» και «να σταθεί δίπλα τους στον αγώνα που δίνουν απέναντι στην εκβιαστική και αντεργατική στάση της εργοδοσίας».

Αξιοσημείωτο, ότι το υπουργείο Εργασίας δεν ασκεί έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων που υπογράφονται, αλλά παρακολουθεί τη διαδικασία αξιολόγησης όσων ισχύουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για τον καθορισμό και την καταβολή του κατώτατου μισθού και τα εργασιακά δικαιώματα, εν όψει της εναρμόνισης που αναμένεται να γίνει με βάση το 3ο Μνημόνιο.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης, δικηγόρο Γιώργο Πουρπούρη, που απάντησε ως εξής: «Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που σε καιρό κρίσης προσπαθεί να επιβιώσει διατηρώντας τις θέσεις εργασίας των 30 υπαλλήλων της. Η σχέση ιδιοκτησίας-εργαζομένων είναι πλέον προσωπική.

»Η σύμβαση αυτή, που ήταν μια επιλογή καθαρά οικονομικής ύφεσης, κατατέθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας προ διετίας και τώρα απλώς ανανεώθηκε, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή μείωση αποδοχών για τους εργαζομένους. Η εταιρεία έχει άλλο ένα ξενοδοχείο στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, που αναγκάστηκε να ενοικιάσει όταν προ διετίας συνάντησε την αντίδραση των εργαζομένων στην εργασιακή σύμβαση. Οπως αντιλαμβάνεσθε, γίνεται πλέον μια προσπάθεια επιβίωσης της επιχείρησης χωρίς να μειωθούν οι θέσεις εργασίας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πρωτοχρονιά στον ΟΑΕΔ!
Στον δρόμο παραμονές Πρωτοχρονιάς 61 εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική από εργοδοσίες της συμφοράς... Τις ημέρες των γιορτών το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» του κ. Στέγκου απέλυσε 46 άτομα....
Πρωτοχρονιά στον ΟΑΕΔ!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απλήρωτοι από... τα περσινά Χριστούγεννα
Απλήρωτοι από τον Φλεβάρη παραμένουν οι 1.300 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Καρυπίδη. Χθες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και μία...
Απλήρωτοι από... τα περσινά Χριστούγεννα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ζαχαρώνουν... μειώσεις μισθών 33%
​Ναυάγιο στη διαπραγμάτευση μεταξύ της νέας διοίκησης και εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβαση εργασίας. «Θέλουν να μας κόψουν το 1/3 του μισθού μας για ν’...
Ζαχαρώνουν... μειώσεις μισθών 33%
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απληρωσιά στον «Ευαγγελισμό»
Διαμαρτυρήθηκαν χθες το μεσημέρι, δυναμικά για μία ακόμα φορά, στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», για την απληρωσιά των εργολαβικών εργατών. Με σύνθημα «Καμία ανοχή στην...
Απληρωσιά στον «Ευαγγελισμό»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χριστούγεννα, περιμένοντας τα λεφτά του... Πάσχα
Εννιά μήνες «φαγούρα» στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την καταβολή των μισθών τους καταγγέλλουν οι σχολικοί τροχονόμοι. Οπως υποστηρίζουν, παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Απρίλιο και το σωματείο τους ζητεί...
Χριστούγεννα, περιμένοντας τα λεφτά του... Πάσχα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η δημιουργική γραφή κόντρα στην εργασιακή βαρβαρότητα
Το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία είναι ένα από τα εργασιακά-ανθρώπινα δικαιώματα που κινδυνεύουν να χαθούν, ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στην Ελλάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των...
Η δημιουργική γραφή κόντρα στην εργασιακή βαρβαρότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας