• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 32.9°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 29.2°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 38.2°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 29.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ασθενής ομίχλη
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.8°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  65%

«Οι εργολαβικοί εργάτες στον “Ευαγγελισμό” έχουν να πληρωθούν δύο μήνες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Απληρωσιά στον «Ευαγγελισμό»

 • A-
 • A+

Διαμαρτυρήθηκαν χθες το μεσημέρι, δυναμικά για μία ακόμα φορά, στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», για την απληρωσιά των εργολαβικών εργατών.

Με σύνθημα «Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά και την τρομοκρατία» οι εργαζόμενοι προέταξαν τα κύρια αιτήματά τους που είναι η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργολαβικών εργατών και η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Οι εργολαβικοί εργάτες στον “Ευαγγελισμό” έχουν να πληρωθούν δύο μήνες με το αιτιολογικό ότι δεν υπογράφει ο πάρεδρος, η εργολάβος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες απέναντί τους και η διοίκηση και το υπουργείο νίπτουν τας χείρας τους», επισήμανε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος τους Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Αντίστοιχη απληρωσιά, πρόσθεσε, υπάρχει ακόμα και σε νοσοκομεία όπου εξακολουθούν να ισχύουν οι συμβάσεις. «Ακόμα και εκεί που έγιναν οι απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις (π.χ. Δρομοκαΐτειο) οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα παραμένουν απλήρωτοι», σημείωσε.

Ελαστική εργασία

Υπενθυμίζουμε ότι προ μηνός δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος για τα συνεργεία καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης και άλλα συνεργεία του υπουργείου Υγείας. Μέχρι τώρα οι εργολάβοι λυμαίνονταν δημόσιο τομέα και εργάτες. Λάμβαναν 1.500 ευρώ μηνιαίως για κάθε εργάτη και του απέδιδαν το 1/3.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για να καταργήσει τους εργολάβους, που είναι πραγματική σκλαβιά για τους εργαζομένους, δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με εργάτες των παραπάνω συνεργείων, που όμως θα έχουν ισχύ μέχρι 31/12/2017.

Επομένως, «πρώτον δεν καταργεί οριστικά τους εργολάβους και, δεύτερον, ακόμα κι αν τους καταργήσει, οι ατομικές συμβάσεις θα είναι κι αυτές σκλαβιά για τους εργάτες των νοσοκομείων. Γιατί οι ατομικές συμβάσεις δεν προβλέπουν δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και διακοπών, δεν προβλέπουν άδειες ή αναρρωτικές, δεν έχουν υπερωρίες, νυχτερινά κ.ο.κ. και οι αμοιβές τους μπορεί να είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνες των εργολάβων ή ελάχιστα καλύτερες», εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Κι ακόμα, προσθέτει, δεν είναι σίγουρο ότι θα προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν επί δεκαετίες στα νοσοκομεία.

Ο «Ευαγγελισμός» μετράει 450 τέτοιους εργάτες κι ακόμα 150 εργάτες με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δηλαδή επικουρικούς, πενταμηνίτες, από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, δηλαδή συνολικά 600 άτομα με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το 20% δηλαδή των εργαζομένων του νοσοκομείου δουλεύει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Η μόνη λύση, εξηγεί ο Ηλ. Σιώρας, είναι να προσλάβουν τα νοσοκομεία τους εργολαβικούς εργάτες ως αορίστου χρόνου με τον εισαγωγικό βαθμό ΥΕ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν χρόνια υπηρεσίας, αναγνωρίζοντας τις τριετίες και όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σε επίσχεση εργασίας οι εργολαβικοί εργαζόμενοι
Επίσχεση εργασίας ξεκινούν σήμερα οι καθαρίστριες του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», διαμαρτυρόμενες για τη μη καταβολή δεδουλευμένων εδώ και τρεις μήνες, ενώ θα ακολουθήσουν όλοι οι εργάτες συνεργείων εργολάβων...
Σε επίσχεση εργασίας οι εργολαβικοί εργαζόμενοι
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νόμιμες και συνταγματικές οι μειώσεις μισθών έως και... 45%, κατά το Εφετείο!
Απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών η αγωγή που άσκησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας κατά της απόφασης του ΟΜΕΔ, που έχει ισχύ συλλογικής σύμβασης. Σύμφωνα με τη διαιτητική...
Νόμιμες και συνταγματικές οι μειώσεις μισθών έως και... 45%, κατά το Εφετείο!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Ασφαιρη τουφεκιά» οι συμβάσεις έργου
Ανάμεσα στο «κακό» και στο «χειρότερο» είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων. Το «χειρότερο» είναι οι εργολάβοι των ιδιωτικών...
«Ασφαιρη τουφεκιά» οι συμβάσεις έργου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ζαχαρώνουν... μειώσεις μισθών 33%
​Ναυάγιο στη διαπραγμάτευση μεταξύ της νέας διοίκησης και εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβαση εργασίας. «Θέλουν να μας κόψουν το 1/3 του μισθού μας για ν’...
Ζαχαρώνουν... μειώσεις μισθών 33%
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συλλογικές συμβάσεις τέλος στο «Metropolitan Ηotel»»
Η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής καταγγέλλει τη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Metropolitan» για την απαράδεκτη συμπεριφορά που έχει επιδείξει με τη μείωση μισθών και τη...
Συλλογικές συμβάσεις τέλος στο «Metropolitan Ηotel»»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εξι μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο
Πάνω από έξι μήνες απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με επισχέσεις εργασίας και ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας την αποπληρωμή των...
Εξι μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας