• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%

Πίεση, υπερωρίες και... κουδούνια στα τηλεφωνικά κέντρα

 • A-
 • A+

Υπερωρίες έως ότου κάνεις μία πώληση, μηνιαίες συμβάσεις, μισθοί πείνας και καθημερινή πίεση. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα είναι γνωστές.

Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με τις ολοένα και πιο... απαράδεκτες πρακτικές που υιοθετούν με το πρόσχημα της επιβράβευσης και της παρότρυνσης των εργαζομένων που πετυχαίνουν τους στόχους πωλήσεων.

Ο Νίκος εργαζόταν για δύο μήνες στο τηλεφωνικό κέντρο της Vodafone, στο τμήμα πωλήσεων, ως εργολαβικός της εταιρείας Manpower. Η σύμβασή του είχε διάρκεια μόλις ενάμιση μήνα, ενώ για 15 μέρες επιπλέον πέρασε την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Παρά το γεγονός ότι ξεπερνούσε πάντα τους στόχους και ήταν συνεπής στην εργασία του, η Vodafone αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβασή του γιατί «ο χαρακτήρας του δεν ταιριάζει με την εταιρεία».

Πίεση και προσβολές

«Το κλίμα ήταν απαράδεκτο. Υπήρχε τρομερή πίεση από τους επόπτες αλλά και από τον προϊστάμενο του τμήματος. Οποιος δεν έκανε πώληση καθόταν υποχρεωτικά υπερωρία μέχρι να κάνει, ενώ επιπλέον δεχόταν προσβολές από τους ανώτερους γι’ αυτόν τον λόγο. Καλλιεργούσαν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων, βασιζόμενοι στον φόβο μας ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις μας και θα πέσουμε πάλι στην ανεργία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος.

«‘‘Ο καλός πωλητής πουλάει τα πάντα’’. Αυτό ήταν το μότο τους», μας λέει ο Νίκος, ο οποίος περιγράφει επιπλέον και τη μέθοδο που ακολουθούσαν οι επόπτες στο τμήμα πωλήσεων: η κάθε ομάδα είχε έναν πίνακα με τα ονόματα όλων γραμμένα καθώς και τις πωλήσεις που είχαν γίνει. Κάθε φορά που κάποιος έκανε μία πώληση έπρεπε να σηκωθεί, να χτυπήσει ένα καμπανάκι και να καταγράψει την πώλησή του στον πίνακα. Κατόπιν τούτου, ο επόπτης βαρούσε μία κουδούνα -«σαν αυτή που έχουν οι τσοπάνηδες», περιγράφει ο Νίκος- και αμέσως όλοι οι εργαζόμενοι, σαν να συμμετείχαν στο πείραμα του Παβλόφ, έπρεπε να χειροκροτήσουν υποχρεωτικά!

Συνοπτικές διαδικασίες

«Εγώ ούτε χειροκροτούσα ούτε βαρούσα το καμπανάκι και είχα εκφράσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχω στο σωματείο εργαζομένων», μας λέει ο Νίκος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε για τους παραπάνω λόγους.

Τώρα εργάζεται σε ένα εργοστάσιο συσκευασίας προϊόντων, με 24 ευρώ μεροκάματο αλλά χωρίς σταθερό εισόδημα, καθώς ενημερώνεται την προηγούμενη ημέρα αν θα δουλέψει.

«Η εταιρεία προσπαθεί να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το να συσπειρωθούν μέσω της συμμετοχής στο σωματείο. Είμαστε από τα πρώτα σωματεία που εντάξαμε τους εργαζόμενους από εργολαβικές εταιρείες ως μέλη μας και υποστηρίζουμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ εργολαβικών και μη εργαζομένων. Η εταιρεία εμμέσως πλην σαφώς μας λέει να βγάλουμε τους εργολαβικούς από το σωματείο προκειμένου να συζητήσει μαζί μας, κάτι το οποίο όμως δεν πρόκειται να γίνει» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Κατσίκας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον, ο οποίος μας επιβεβαιώνει τις πρακτικές με τα κουδούνια και τις συνθήκες εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
Με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό διανομέα, που εργαζόταν σε ταχυφαγείο στο Περιστέρι, διοργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κινητοποίηση εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στην...
Κινητοποίηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο του επισιτισμού
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ακραία περιστατικά αυταρχισμού
Ο εργασιακός εκφοβισμός καλά κρατεί σε ορισμένες εταιρείες. Σωματείο εργαζομένων σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας καταγγέλλει προϊστάμενο - ομαδάρχη, ο οποίος με ηλεκτρονικό μήνυμά του στέλνει εντολές...
Ακραία περιστατικά αυταρχισμού
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
24ωρη απεργία στη CYTA
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, με το Σωματείο Εργαζομένων στην CYTA Hellas να κηρύσσει για σήμερα 24ωρη απεργία με αφορμή την πρόσφατη πώληση της εταιρείας στη Vodafone που θέτει εν...
24ωρη απεργία στη CYTA
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αδεια μητρότητας άνευ αποδοχών και απόλυση
Μηχανικός εργαζόμενη με μπλοκάκι έφυγε από τη δουλειά της λίγο πριν από τη γέννα χωρίς να πληρώνεται και το αφεντικό την απέλυσε έπειτα από μήνες με πρόσχημα ότι καθυστέρησε να επιστρέψει. Οπως είπε η ίδια...
Αδεια μητρότητας άνευ αποδοχών και απόλυση
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μέτρα αυτοί... μαζική πορεία εμείς!
​Χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στα συλλαλητήρια και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής απεργίας. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε μια βροχερή μέρα...
Μέτρα αυτοί... μαζική πορεία εμείς!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
24ωρη απεργία σε Vodafone και Victus
Η κατάσταση για τους εργαζομένους στη Vodafone έχει φτάσει σε οριακά σημεία, καθώς η εταιρεία «έχει επιδοθεί σε μια συνολική, συντονισμένη και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στους εργαζομένους της», όπως...
24ωρη απεργία σε Vodafone και Victus

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας