• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.3°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 38.8°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  4 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.7°C / 37.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.4°C / 37.0°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.1°C
  2 BF
  15%

Στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να έχουν νομοθετηθεί οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν.

EUROKINISSI

Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις

 • A-
 • A+

Στο τρίπτυχο πιο εύκολες οι παντός είδους απολύσεις, πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργιών και νέο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στηρίζεται το άνοιγμα των εργασιακών σχέσεων μετά το επιτυχές για την κυβέρνηση κλείσιμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης…

Με τη λαίλαπα των μνημονίων να έχει βυσσοδομήσει πάνω στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, ουσιαστικά οι δανειστές επιχειρούν να κλείσουν και τις τελευταίες χαραμάδες αναπνοής των εργαζομένων με σχέσεις μισθωτής απασχόλησης, μέσω κυρίως της ευκολίας απόλυσης.

Μπορεί δε οι περισσότεροι να έχουν εστιάσει στις ομαδικές απολύσεις, ώστε το πλαίσιο να γίνει περισσότερο ευμενές για τους εργοδότες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζονται να δεχτούν πιέσεις ακόμη και για δραστική περικοπή της αποζημίωσης απόλυσης.

Από την άλλη, στο συνδικαλιστικό πεδίο οι συζητήσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά που θα ανοίξουν οσονούπω και προδιαγράφουν θερμούς τους καλοκαιρινούς μήνες, θέλουν τους δανειστές να απαιτούν να γίνουν πολύ δύσκολη η προκήρυξη των απεργιών μέσω της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου (επιδιώκουν να απαιτείται η θετική ψήφος του 50%+1 του συνόλου των εγγεγραμμένων σε κάποιο σωματείο και όχι το 50%+1 των παρισταμένων).

Σημειώνεται ότι στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να έχουν νομοθετηθεί οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν.

Σε επίπεδο συλλογικών διαπραγματεύσεων οι δανειστές αναμένεται να στυλώσουν τα πόδια στην κυβερνητική πρόθεση να πάει πάλι ο κυρίαρχος ρόλος για τον κατώτατο μισθό στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ) και να φύγει από την αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού.

Ολα θα κριθούν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί, με στόχο να επιλέξει ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις.

Πάντως η επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν την εν λόγω Επιτροπή έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις αφού ο κ. Κατρούγκαλος επέλεξε να διαλέξει Ευρωπαίους καθηγητές ώστε να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και όχι Ελληνες (με εξαίρεση έναν Ελληνα που συμμετέχει, τον καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στις 30 Μαΐου, θα απαρτίζεται από εννέα μέλη.

Επιτροπή σοφών

Οι τέσσερις έχουν οριστεί από την ελληνική πλευρά, οι άλλοι τέσσερις από τους δανειστές, ενώ ο πρόεδρος προτάθηκε επίσης από τους δανειστές και έγινε αποδεκτός από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι η Επιτροπή θα κληθεί να επανεξετάσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.

Πάντως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι όταν θα νομοθετήσει θα πρέπει να το πράξει με γνώμονα ότι οι αλλαγές δεν θα επιφέρουν την επιστροφή σε «παλαιότερα πλαίσια πολιτικής».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων να ενσωματώνει θέσεις για τα εργασιακά στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ όσα συμφώνησε και συνυπέγραψε...
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
450 νέοι άνεργοι από τα δύο λουκέτα
Την ίδια περίοδο που θεριεύει πάλι η ανεργία λόγω του κλεισίματος μεγάλων επιχειρήσεων φωτιές άναψε στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο η ΓΣΕΕ. Ο λόγος βρίσκεται στο ότι αναρτήθηκε στην ΕΡΓΑΝΗ επιχειρησιακή...
450 νέοι άνεργοι από τα δύο λουκέτα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Jumboπαιχνίδια με ωράρια και εργασιακά δικαιώματα
Επίθεση της διοίκησης των Jumbo στα εργασιακά δικαιώματα καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι καλούνται από την αρχή του χρόνου -υπό την απειλή...
Jumboπαιχνίδια με ωράρια και εργασιακά δικαιώματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα
Χαρμολύπη φέρνει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού σε επίπεδο εργασιακών και ασφαλιστικού δώσαμε πολλά για να πάρουμε καθρεφτάκια! Ετσι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι συνταξιούχοι είναι...
Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
24ωρη απεργία σε Vodafone και Victus
Η κατάσταση για τους εργαζομένους στη Vodafone έχει φτάσει σε οριακά σημεία, καθώς η εταιρεία «έχει επιδοθεί σε μια συνολική, συντονισμένη και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στους εργαζομένους της», όπως...
24ωρη απεργία σε Vodafone και Victus

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας