• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 25.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 25.6°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 22.7°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%

Λύση αναζητεί ο αν. υπουργός Υγείας, που αποδέσμευσε 900.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, μεγάλο μέρος των οποίων δεν θα δοθεί για μισθοδοσία, όπως καταγγέλλεται, αλλά σε προμηθευτές για προηγούμενες οφειλές

Εξι μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο

 • A-
 • A+

Πάνω από έξι μήνες απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με επισχέσεις εργασίας και ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και ένα βιώσιμο μέλλον για το νοσοκομείο-κληροδότημα που λειτουργεί ως Α.Ε. με κύριο μέτοχο το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσαν σε συνέντευξη Τύπου, απαιτούν να δοθεί άμεση και δίκαιη λύση στα οικονομικά προβλήματα του Ευγενίδειου, τα οποία όπως υποστηρίζουν δημιουργήθηκαν εξαιτίας της χρόνιας κακοδιαχείρισης, και να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων, που εδώ και πέντε χρόνια πληρώνονται με πολύμηνες καθυστερήσεις και αναγκάζονται να επιβιώνουν με «έναντι» των 100 και 200 ευρώ.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολλάκη ανακοινώθηκε η αποδέσμευση 350.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθούν μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές. Ακολούθησε νέα δόση, εκταμιεύοντας συνολικά περίπου 900.000 ευρώ.

«Δυστυχώς η διοίκηση του Ευγενίδειου, σε αντίθεση με όσα είχε πει ενώπιον του υπουργού Υγείας, μας ανακοίνωσε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν για μισθοδοσία, καθώς οι 350.000 έχουν δεσμευτεί από προμηθευτή για προηγούμενες οφειλές», λέει στην «Εφ.Συν.». ο Κ. Φραγκιαδάκης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο Ευγενίδειο.

«Τα υπόλοιπα, μας είπαν, θα καλύψουν τρέχουσες δαπάνες, ΙΚΑ και Εφορία και ίσως πληρωθούμε έναν μισθό. Αυτό όμως δεν αρκεί όταν μπαίνουμε στον έβδομο μήνα απλήρωτοι. Πόσο μάλλον όταν μετά τις δικές μας διαμαρτυρίες το υπουργείο αποδέσμευσε αυτά τα ποσά».

Η λύση που αναζητείται για το Ευγενίδειο, όπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολλάκης, περιλαμβάνει τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών όπου θα εκπαιδεύονται φοιτητές της Ιατρικής.

Αυτό θα επιτρέψει να χαρακτηριστεί το κληροδότημα κοινωφελές ίδρυμα, ώστε να εξαιρεθεί της επιβολής του rebate και clawback - δηλαδή των μηχανισμών υποχρεωτικού «κουρέματος» νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του θεραπευτηρίου, που ανακοίνωσε μονομερείς μειώσεις μισθών που φτάνουν το 25%, υποστηρίζει ότι το μισθολογικό κόστος είναι υπέρογκο και αγγίζει το 70% του προϋπολογισμού της κλινικής, ενώ σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είναι 35%.

Τα ποσοστά αυτά αμφισβητούν οι εργαζόμενοι, υποστηρίζοντας ότι οι υψηλοί μισθοί αφορούν μια μειονότητα «εκλεκτών» των εκάστοτε διοικήσεων, ενώ οι 165 εργαζόμενοι πληρώνονται με βάση την κλαδική σύμβαση των ιδιωτικών κλινικών.

Επίσης καταγγέλλουν τις παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων, για να αντικαταστήσουν τους επισχεσίες αντί να τους πληρώσουν, αλλά και τη χρησιμοποίηση «ωφελούμενων» του ΟΑΕΔ στην καθαριότητα (που είχαν αρχικά προσληφθεί στο Πανεπιστήμιο) ως απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δεσμεύσεις και 350.000 ευρώ έναντι δεδουλευμένων
Θετική για τους εργαζομένους στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, που κλείνουν πλέον έξι μήνες απλήρωτοι, αλλά και για το μέλλον του πολύπαθου κληροδοτήματος, ήταν η χθεσινή τετραμερής συνάντηση στο υπουργείο Υγείας....
Δεσμεύσεις και 350.000 ευρώ έναντι δεδουλευμένων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τα μυστικά των συμβάσεων
Επιλέξαμε τυχαία και αναλύσαμε τρία παραδείγματα εργολαβικών συμβάσεων, αντίστοιχα για το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο Πύργου και το «Δρομοκαΐτειο» και είδαμε πόσο παστρικά τα φτιάχνουν ώστε να φαίνεται...
Τα μυστικά των συμβάσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καταγγέλλουν και απεργούν
Σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο καλεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ τους εργαζομένους του Οργανισμού. Με βασικό αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στο στόχαστρο της Ομοσπονδίας βρίσκονται και οι προκλητικές μισθολογικές...
Καταγγέλλουν και απεργούν
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
Σαν να μην έφτανε η εξάντληση των απλήρωτων πρώην εργαζομένων στο «Νέο Αθήναιον» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τώρα ήρθε και η κοροϊδία από το κράτος: το υπουργείο Εργασίας απέστειλε δύο sms στους...
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νόμιμες και συνταγματικές οι μειώσεις μισθών έως και... 45%, κατά το Εφετείο!
Απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών η αγωγή που άσκησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας κατά της απόφασης του ΟΜΕΔ, που έχει ισχύ συλλογικής σύμβασης. Σύμφωνα με τη διαιτητική...
Νόμιμες και συνταγματικές οι μειώσεις μισθών έως και... 45%, κατά το Εφετείο!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απληρωσιά στον «Ευαγγελισμό»
Διαμαρτυρήθηκαν χθες το μεσημέρι, δυναμικά για μία ακόμα φορά, στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», για την απληρωσιά των εργολαβικών εργατών. Με σύνθημα «Καμία ανοχή στην...
Απληρωσιά στον «Ευαγγελισμό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας