• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.9°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.5°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 23.2°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 20.3°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 23.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 20.4°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 25.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.1°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 17.7°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.6°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  63%

Αυτό που καταρχήν προκαλεί έκπληξη είναι ότι στην προηγούμενη ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας κατήγγειλε δημόσια την εταιρεία στην οποία ανήκει η κλινική σαν να ήταν το ίδιο ένα σωματείο και όχι θεσμικό όργανο

Ζητείται αρμόδιος για τους απλήρωτους

 • A-
 • A+

Νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας που έχει εγκαθιδρύσει παράνομα η εργοδοσία της κλινικής «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στο Παγκράτι προκάλεσε το τελευταίο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για το συγκεκριμένο ζήτημα (βλ. «Μπαλάκι οι ευθύνες...» - 25/1/2016).

Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της κλινικής είναι έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας, καθώς το υπουργείο Εργασίας δείχνει να σηκώνει ψηλά τα δικά του και να μην μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά.

Κι αυτό, διότι το υπουργείο Εργασίας έκλεισε την πόρτα στο κλαδικό σωματείο και τους εργαζομένους της κλινικής, απορρίπτοντας την πραγματοποίηση νέας τριμερούς συνάντησης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Επειδή σε δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρεται ότι το υπουργείο Εργασίας ‘‘σήκωσε ψηλά τα χέρια’’ και δεν υπερασπίζεται τους απλήρωτους εργαζομένους της κλινικής ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1. Η παραπομπή, από το Υπουργείο της τριμερούς συνάντησης στο αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας δεν έγινε παρελκυστικά αλλά για λόγους μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας. Η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να επιβάλει διοικητικές και άλλες κυρώσεις για τις καταφανείς παρανομίες της επιχείρησης σε βάρος των εργαζομένων.

2. Η αταλάντευτη στάση του Υπουργείου Εργασίας για την υπεράσπιση των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ παράλληλα διενεργεί μια σειρά ερευνών και ελέγχων για όσα γίνονται στην εταιρία. Κατά συνέπεια η κριτική που ασκείται είναι άδικη.

3. Το Υπουργείο θέλει να απευθύνει, δημόσια πια, μια σειρά ερωτημάτων για το θέμα αυτό:

● Είναι αλήθεια πως το ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ λειτουργεί σε Ιατρικό Επίπεδο, διενεργεί εργασίες (χειρουργεία κλπ), αμείβεται και τιμολογεί τις υπηρεσίες αυτές και με ποιον τρόπο;

● Είναι αλήθεια πως το ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ, επί προηγούμενης διοίκησης ΕΤΑΑ, εισέπραττε ένα σεβαστό ποσό, χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα;

● Η εξόφληση της μισθοδοσίας που γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ απευθύνεται εξολοκλήρου ή επιλεκτικά για κάποιους εργαζόμενους και γιατρούς;

Το Υπουργείο επέδειξε μέχρι σήμερα τεράστια υπομονή. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχουν οι μηχανισμοί ελέγχου και κατακύρωσης προστίμων και κυρίως ποινικών ευθυνών».

Στην ουσία πρόκειται για τη δεύτερη ανακοίνωση που εκδίδει το υπουργείο για το ζήτημα μετά τα σχετικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».

Αυτό που καταρχήν προκαλεί έκπληξη είναι ότι στην προηγούμενη ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας κατήγγειλε δημόσια την εταιρεία στην οποία ανήκει η κλινική σαν να ήταν το ίδιο ένα σωματείο και όχι θεσμικό όργανο που έχει στη διάθεσή του τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να βάλει φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία.

Και ότι, στη νέα ανακοίνωσή του, το υπουργείο απευθύνει ερωτήματα δημοσιογραφικού περιεχομένου, που έχει διατυπώσει και η «Εφ.Συν.», αλλά που, τελικά, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανείς αρμόδιος να τα απαντήσει.

Τα χρέη συσσωρεύονται

Το αν, τελικά, το υπουργείο λειτουργεί παρελκυστικά στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι κάτι που θα αποδείξει ο χρόνος.

Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπου η εργοδοτική αυθαιρεσία καλπάζει, έχει αποδειχθεί ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των εργοδοτών, καθώς το ενδεχόμενο του λουκέτου έχει καταστεί μια αποτελεσματική μέθοδος προκειμένου τα χρέη που συσσωρεύουν προς τους εργαζόμενους, που στην προκειμένη ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ (!), να μεταφέρονται στις… ελληνικές καλένδες.

Με τους εργαζόμενους να προσφεύγουν στα δικαστήρια, με τις αποφάσεις τους να τους δικαιώνουν, αλλά να μην μπορούν να τις υλοποιήσουν αφού η εργοδότρια εταιρεία, πλέον, δεν θα υπάρχει και ενώ οι εργοδότες θα έχουν προχωρήσει σε νέες «μπίζνες», εμπλεκόμενοι σε άλλες εταιρείες, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και σαν να μην έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα.

Και ο χρόνος δείχνει να λειτουργεί ήδη υπέρ της εργοδοσίας της κλινικής «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» αφού, επί του παρόντος, έχοντας στήσει εργοδοτικό μηχανισμό, «μαγειρεύει» τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου προκειμένου να προσπεράσει το υπάρχον -μη αρεστό γι’ αυτήν- κλαδικό σωματείο.

Την ίδια στιγμή που κάνει προσπάθειες να ενταχθεί σε άρθρο του προπτωχευτικού κώδικα, παρόλο που, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, δεν είχε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και παρόλο που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και θα βρεθεί υπόλογη στη Δικαιοσύνη.

Γεγονός που προκαλεί νέα ερωτήματα για το νόμιμο ή μη της ένταξής της στο άρθρο.

Ιδιαίτερα όταν είναι ευρέως γνωστό ότι η ένταξη των επιχειρήσεων στον προπτωχευτικό κώδικα έχει καταστεί το εργαλείο τους για να κηρύξουν τελικά οριστική πτώχευση, έχοντας αφήσει άδεια τα ταμεία.

Με τους εργαζόμενους να μπαίνουν στην ουρά μαζί με τους υπόλοιπους πιστωτές, ώστε να μπορέσουν στην καλύτερη περίπτωση να εισπράξουν κάποια «ψίχουλα» από τα δεδουλευμένα τους κι αυτό έπειτα από αρκετά χρόνια.

Συνεπώς, πέρα από τα επιμέρους ερωτήματα, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να κινητοποιήσει, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, τους μηχανισμούς εκείνους που θα αναγκάσουν την εργοδοσία τού «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» να προχωρήσει άμεσα σε αποπληρωμή των δεδουλευμένων ή σηκώνει ψηλά τα χέρια; Την απάντηση θα τη δώσουν τα ίδια τα γεγονότα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»
​Λουκέτο, έπειτα από έξωση, μπήκε τελικά στην ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον», που βρίσκεται στο Παγκράτι, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης -τον αγγειοχειρουργό Μιχάλη Χριστοφορίδη και τον αναισθησιολόγο...
Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Επιστολή του Ανδρέα Νεφελούδη για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σχετικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους στο «Νέο Αθήναιον»
Από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Νεφελούδη, πήραμε την εξής απάντηση στο χθεσινό μας δημοσίευμα για τους απλήρωτους εργαζόμενους της...
Επιστολή του Ανδρέα Νεφελούδη για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σχετικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους στο «Νέο Αθήναιον»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
Σαν να μην έφτανε η εξάντληση των απλήρωτων πρώην εργαζομένων στο «Νέο Αθήναιον» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τώρα ήρθε και η κοροϊδία από το κράτος: το υπουργείο Εργασίας απέστειλε δύο sms στους...
Ασκήσεις... υπομονής σε βάρος απλήρωτων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αναζητείται λύση για τους απλήρωτους του «Νέο Αθήναιον»
Μια κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται αύριο μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης με στόχο να βρεθεί λύση για τους απλήρωτους πρώην εργαζόμενους της κλινικής «Νέο Αθήναιον». Από...
Αναζητείται λύση για τους απλήρωτους του «Νέο Αθήναιον»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η εργασιακή ζούγκλα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια αρρωσταίνουν συστηματικά τους ανθρώπους. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα, στοιχεία της οποίας προδημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», στην οποία συμμετείχαν 526 γιατροί όλων των...
Η εργασιακή ζούγκλα βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαλάκι οι ευθύνες...
Ερμαιο στα χέρια της εργοδοσίας βρίσκονται οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της κλινικής «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στο Παγκράτι, καθώς το υπουργείο Εργασίας δείχνει αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης, γεγονός που αξιοποιεί η...
Μπαλάκι οι ευθύνες...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας