• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  7 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.8°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%

Το σωματείο εργαζομένων Φιλκεράμ στράφηκε κατά αυτού της ΒΙΟΜΕ αλλά και της κυβέρνησης επειδή το παράλληλο πρόγραμμα παγώνει τον πλειστηριασμό ακίνητου του

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Φτώχεια και στην αλληλεγγύη

 • A-
 • A+

Ολοι εργαζόμενοι του ίδιου αφεντικού, αλλά της ΒΙΟΜΕ... παιδιά κατώτερου Θεού; Και όμως, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, περίπου αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι ανέργων της βιομηχανίας Φιλκεράμ Τζόνσον, συμφερόντων Φιλίππου, όπως και η επίσης πτωχευμένη ΒΙΟΜΕ.

Μόνο που η πρώτη εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια των οικοπέδων όπου βρίσκονται τα εργοστάσια, ενώ η δεύτερη εμφανιζόταν ως... ενοικιάστρια.

Με τη λογική αυτή, η οποία δεν συνάδει και πολύ με εκείνη της αλληλεγγύης, οι εκπρόσωποι των 225 ανέργων της Φιλκεράμ επιτέθηκαν χθες στην «κυβέρνηση Τσίπρα» για το άρθρο 3 του παράλληλου προγράμματος που «παγώνει» τους πλειστηριασμούς ακινήτων τής υπό πτώχευση εταιρείας, προκειμένου να στηριχθεί το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ.

Και τι δεν είπε χθες ο πρόεδρος του σωματείου ανέργων της «αδελφής» Φιλκεράμ... Ξεκίνησε με «σχέδιο κυβέρνησης-καταπατητών που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» και κατέληξε να υποστηρίζει πως από τα 25 μέλη που ξεκίνησαν την ΚΟΙΝΣΕΠ της ΒΙΟΜΕ έχουν απομείνει 4-5 οι οποίοι στοχεύουν στην εκποίηση του οικοπέδου, αν αποτύχει το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, για να πάρουν κάποια λεφτά...

Δυστυχώς, η φτώχεια φέρνει γκρίνια και αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει στην περίπτωση των εκατοντάδων ανέργων που γέννησαν οι μπίζνες της οικογένειας Φιλίππου.

Ανεργοι στρέφονται εναντίον άλλων ανέργων, επικαλούμενοι τις επιλογές του... αφεντικού, να εμφανίζει δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία ως ιδιοκτησία μιας από τις εταιρίες του και την άλλη ως ενοικιάστρια.

ΒΙΟΜΕ- ΑΠΕ ΜΠΕ

«Μας ενόχλησε το άρθρο 3 του παράλληλου προγράμματος γιατί κι εμείς περιμέναμε από το παράλληλο πρόγραμμα να απαλύνουμε τις ζημιές που πάθαμε από τα απανωτά μνημόνια και βλέπουμε ότι τελικά η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στη διαδικασία πτώχευσης της εταιρείας», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου της Φιλκεράμ, Κωνσταντίνος Μάνος.

«Από την αρχή της κρίσης υπάρχουν πάνω από τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις που πτώχευσαν, οι περισσότερες έχουν περιουσία και το Δημόσιο είναι πιστωτής στις περισσότερες, αλλά ξαφνικά κατεβαίνει ένα άρθρο που στοχοποιεί τη Φιλκεράμ. Γιατί το κάνουν αυτό; Μήπως επειδή οι καταπατητές ανήκουν στο κόμμα τους;», αναρωτήθηκε στοχοποιώντας τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ.

Η Φιλκεράμ πτώχευσε τον Σεπτέμβριο του 2001 ύστερα από 3ετή αρνητική λειτουργία. Οι εργαζόμενοι εξέτασαν τότε δυνατότητες επαναλειτουργίας με κάποιο σχήμα αυτοδιαχείρισης αλλά, όπως λένε, διαπίστωσαν ότι δεν γινόταν και αποδέχτηκαν το μοιραίο, δηλαδή την πτώχευση.

Στόχος τους σήμερα, να περιφρουρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία. Οπως λένε, μέχρι σήμερα πουλήθηκε το 70% των κινητών περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης χωρίς να έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ, και αυτό γιατί η πτωχευμένη εταιρεία πληρώνει ακόμη ΕΝΦΙΑ στο κράτος, 170 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο!

«Μόνη μας ελπίδα είναι η πώληση του οικοπέδου. Οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν άλλες τρεις εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ΒΙΟΜΕ. Με την πτώχευση πτώχευσαν και αυτές. Δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία όμως και νοίκιαζαν από τη Φιλκεράμ που ήταν μόνη ιδιοκτήτρια των ακινήτων.

»Η ΒΙΟΜΕ απασχολούσε 77 άτομα και κάποιοι αποφάσισαν να την αυτοδιαχειριστούν. Κινήθηκαν και νομικά εναντίον της πτώχευσης της Φιλκεράμ. Ολες οι αγωγές τους ωστόσο κατέπεσαν στα δικαστήρια. Πιστεύουμε ότι αυτή η ντεμέκ προσπάθεια αυτοδιαχείρισης είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα και έχει άλλα κίνητρα από πίσω...», κατήγγειλαν χθες.

Κάποια στιγμή, το σκλήρυναν ακόμη περισσότερο. «Πρόκειται για καταληψίες», είπαν. «Είναι κοινωνική πολιτική να παίρνουμε από κάποιους εργαζομένους και να δίνουμε σε κάποιους άλλους δικούς μας;». Για το επίμαχο οικόπεδο υποστήριξαν ότι η έκταση είναι «ενιαία και αδιαίρετη», σύμφωνα με την Πολεοδομία και μια δικαστική απόφαση Πρωτοδικείου.

«Δεν είμαστε απέναντι σε κανέναν εργαζόμενο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μια ευκαιριακή κρυφή επιχειρηματικότητα σε ξένη γη. Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση Τσίπρα μια ευαισθησία. Πώς η οικογένεια Φιλίππου ζει και βασιλεύει εις βάρος όλων μας; Ας αγοράσει το ΙΚΑ όλο το οικόπεδο και ας κάνει το οικόπεδο ό,τι θέλει αφού πληρωθούμε.

»Πρέπει να σταματήσει η κωλυσιεργία στη νόμιμη πτωχευτική διαδικασία. Αν δεν ολοκληρωθεί η πτώχευση σε 10 χρόνια, τα ακίνητα επανέρχονται στον πτωχό πρώην βιομήχανο...», είπαν κι έστειλαν μήνυμα σε Τσίπρα, Σκουρλέτη, Σταθάκη, Αντωνοπούλου και Παρασκευόπουλο, ενώ χαρακτηριστικά πρόσθεσαν ότι «θα πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα παρά μόνο τις αλυσίδες μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διαλύουν τη ΒΙΟΜΕ κομμάτι κομμάτι
ΒΙΟ... κώφωση Σκουρλέτη, Κατρούγκαλου για τον πλειστηριασμό των οικοπέδων Φιλίππου; Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν οι συνεταιριστές της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ που από τον περασμένο Ιανουάριο, όπως...
Διαλύουν τη ΒΙΟΜΕ κομμάτι κομμάτι
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πλειστηριασμοί απειλούν το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ
Μια δικαστική απόφαση κλονίζει το επιτυχημένο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ. Σύμφωνα με αυτήν, στις 26 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για την εκποίηση 14 ακινήτων της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ, εντός...
Πλειστηριασμοί απειλούν το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ζητούν το δίκιο τους στις στοές
Περισσότεροι από 150 μεταλλωρύχοι βρίσκονται για δεύτερη μέρα σήμερα στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, αφού παρέλαβαν το χαρτί της διαθεσιμότητας που τους επιδόθηκε από την εταιρεία, η...
Ζητούν το δίκιο τους στις στοές
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το ποτάμι της ΒΙΟΜΕ δεν γυρίζει πίσω
Συζητήθηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης το αίτημα των συνδίκων πτώχευσης, με αίτημα την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΒΙΟΜΕ, μεταξύ των οποίων και οι εγκαταστάσεις, όπου τα τελευταία δύο...
Το ποτάμι της ΒΙΟΜΕ δεν γυρίζει πίσω
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Και άνεργοι και κατηγορούμενοι
Εξιλαστήρια θύματα οι αγωνιστές της ΒΙΟΜΕ; Και όμως, απολογούμενος για την κατηγορία της παράνομης βίας βρέθηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου,...
Και άνεργοι και κατηγορούμενοι
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Βιομηχανία... απολύσεων
​Βιομηχανία... μεθοδεύσεων για απολύσεις και ατομικές συμβάσεις έβγαλε στους δρόμους τους εργαζόμενους της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας. Οι εργαζόμενοι, αφού διαμαρτυρήθηκαν, απήργησαν,...
Βιομηχανία... απολύσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας