• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.2°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.9°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  69%

Στιγμιότυπο από την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της πρωτοβουλίας στην ΕΣΗΕΑ

«Είστε το πειραματόζωο για ολόκληρη την Ευρώπη»

 • A-
 • A+

Μayday είναι το διεθνές σήμα κινδύνου που εκπέμπουν κυρίως ναυτικοί ή αεροπόροι, όταν βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τη ζωή τους. Mayday είναι και το όνομα της νεοσύστατης πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

Με τον υπότιτλο «stop the coup», δεκάδες συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, αυτοδιοικητικοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε. απευθύνουν «κάλεσμα αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, με στόχο να σταματήσουμε το πραξικόπημα των θεσμών, που δεν επιτρέπουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε Δευτέρα βράδυ στην ΕΣΗΕΑ, με θέμα τους «εργατικούς αγώνες στην Ευρώπη της Κρίσης» και ομιλητές τους Νico Cue και Μanu Castro, από το κραταιό συνδικάτο μετάλλου του Βελγίου, τον Γιάννη Κουζή, καθηγητή εργασιακών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και τον Γιώργο Πετρόπουλο από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Στο ακροατήριο ξεχώριζε η παρουσία πολλών νέων, μεταξύ τους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Νεολαίας, Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος, και η εκπρόσωπος Τύπου, Ράνια Σβίγκου.

Από τους ομιλητές, αν και έγινε αναφορά στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου και στη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που συνεπάγεται, δεν κατονομάστηκαν οι ιθύνοντες και οι συνένοχοι του πραξικοπήματος, πέρα από το γενικόλογο «ο νεοφιλελευθερισμός» και «οι θεσμοί», καλώντας τον κόσμο να αντισταθεί.

Ισχυρό σωματείο

Οι Βέλγοι συνδικαλιστές περιέγραψαν την εικόνα ενός μαζικότατου σωματείου με 1,5 εκατομμύριο μέλη (άλλα τόσα έχει το χριστιανικό σωματείο του ίδιου κλάδου), ανεξάρτητου από κόμματα και κυβερνήσεις. Βασίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, που με 14-16 ευρώ τον μήνα τού δίνουν μεγάλη οικονομική -εκτός από διαπραγματευτική- ισχύ.

Εκτός από το ύψος των μισθών, το σωματείο διαπραγματεύεται συλλογικά κάθε δύο χρόνια τους όρους εργασίας, συντάξεις, ασφάλιση, επίδομα ανεργίας και ωράριο, έχοντας κατοχυρώσει την «εβδομάδα των 37 ωρών».

Κατακτήσεις που μοιάζουν άπιαστες σε σύγκριση με τη ζούγκλα της Ελλάδας, ωστόσο απειλούνται να χαθούν, με την επίθεση να εντείνεται εδώ και δύο χρόνια.

«Εσείς είστε το πειραματόζωο για την κοινωνική οπισθοχώρηση που εφαρμόζεται πια παντού στην Ευρώπη», είπε ο Νico Cue στο ακροατήριο.

Η κρίση ως άλλοθι

Ξεχώρισε η παρέμβαση του καθηγητή Γιάννη Κουζή, ο οποίος είχε συνεργαστεί με το υπουργείο Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., συμβάλλοντας στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, που όμως ουδέποτε κατατέθηκε στη Βουλή.

Υπενθυμίζοντας τις επιπτώσεις των πρώτων μνημονίων, ο Γ. Κουζής στάθηκε και σε όσα επιβλήθηκαν με άλλοθι την κρίση, με αποτέλεσμα την φτωχοποίηση της κοινωνίας κατά 33%, την εκτόξευση της ανεργίας από το 7,5% στο 28%, τη σύγκλιση των μισθών στα επίπεδα των Βαλκάνιων γειτόνων, με ονομαστική μείωση κατά 25% και μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 50%.

Αποκορύφωμα είναι η πλήρης εξατομίκευση των όρων διαμόρφωσης των μισθών, καθώς οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν πλέον μόλις το 20% των εργαζομένων, «όμως στην πράξη έχουν πλήρως αποσπονδυλωθεί, καθώς συνδυάζονται με χειρουργικές επεμβάσεις σε επιμέρους πεδία», ανέφερε ο καθηγητής (μείωση κατώτατων μισθών κατά 22% και 32% για τους νέους, πάγωμα τριετιών, κατάργηση μετενέργειας κ.λπ.).

Αν αυτά συνιστούν έναν εργασιακό ζουρλομανδύα, το τρίτο Μνημόνιο -όπως το περιγράφει ο Γ. Κουζής- μοιάζει να βάζει την ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα:

«Πρώτον, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων χωρίς την έγκριση των δανειστών. Δεύτερον, οποιαδήποτε προσπάθεια επιστροφής στην προ κρίσης κατάσταση, σε σχέση με τα 70 περίπου μέτρα που είχαν επιβληθεί, πρέπει να αποφεύγεται, γιατί δεν δημιουργούν “βιώσιμη ανάπτυξη”. Τρίτον, οποιαδήποτε αλλαγή στην εργασία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις “βέλτιστες πρακτικές” στην Ε.Ε.», τόνισε ο καθηγητής, θυμίζοντας ότι «βιώσιμη ανάπτυξη» και «βέλτιστες πρακτικές» έχουν ήδη βαφτιστεί τα νεοφιλελεύθερα μέτρα απορρύθμισης.

Και μόνο η ξερή περιγραφή της πραγματικότητας είναι αρκετή για να μας κάνει να φωνάξουμε Mayday, μόνο που πια ξέρουμε ότι δεν θα εμφανιστεί κανένας άνωθεν σωτήρας.

Γι’ αυτό και τα μέλη της πρωτοβουλίας εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στους λαούς, εκτοξεύοντας μια φωτοβολίδα διάσωσης που δεν θέλει να σβήσει σαν αποκριάτικη στρακαστρούκα, αλλά να συμβάλει σε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα εργατικών αγώνων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η εργατική τάξη στον δρόμο για την κόλαση
Με φόντο τις πολύμηνες κινητοποιήσεις στη Γαλλία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να νομοθετήσει σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που δεν μπόρεσε να περάσει ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο...
Η εργατική τάξη στον δρόμο για την κόλαση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα διεξαχθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζομένους και τα προβλήματά τους. Από αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό για τη ζωή τους...
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χάραξαν τον δικό τους δρόμο πάλης
Τη δική τους πρόταση για τα εργασιακά σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της νεοναζιστικής Χ.Α., κατέθεσαν χθες περισσότερες από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, σε μια...
Χάραξαν τον δικό τους δρόμο πάλης
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Οι άνεργοι είναι απροστάτευτοι»
Την αλλαγή της πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ευπαθών ομάδων πρότεινε η πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική για την αναποτελεσματικότητα της...
«Οι άνεργοι είναι απροστάτευτοι»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ανεργοι, όχι ανενεργοί...
Το βουβό πλήθος των 1,5 εκατ. ανέργων και 1 εκατ. επισφαλώς εργαζόμενων αρχίζει να σπάει τη σιωπή του καθώς μέσα από συλλογικότητες-πρωτοβουλίες, οργανώνονται και διεκδικούν επίδομα ανεργίας χωρίς...
Ανεργοι, όχι ανενεργοί...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας