• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.1°C
  4 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 20.5°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.6°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 14.0°C
  0 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 19.4°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  58%

Στους δρόμους ξανά μέσα σε 20 μέρες οι εργαζόμενοι εν όψει ασφαλιστικού και πλειστηριασμών

ΕUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεύτερη φορά... απεργιακά

 • A-
 • A+

Στη δεύτερη γενική απεργία μέσα σε 20 μέρες, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό, προχωρούν σήμερα  ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και όλα τα συνδικάτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Τα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό -ελέω 3ου Μνημονίου και αξιολόγησης- όπως και οι πλειστηριασμοί κατοικιών αποτελούν «κόκκινο πανί» για εργαζομένους και συνδικαλιστικούς φορείς που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) μετέθεσαν την προγραμματισμένη για χθες απεργία τους ώστε να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να συμμετέχουν και αυτοί στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Δεμένα έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα παραμείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών, αφού η ΠΝΟ αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία.

Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ (Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών), η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας και η υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών είναι τα βασικά ανοιχτά θέματα για τον κλάδο των ναυτικών.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά λιμάνια, καθώς στην απεργία συμμετέχει η ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας).

Οι συγκεντρώσεις

•Ως είθισται, οι διάφοροι συνδικαλιστικοί και κομματικοί φορείς εξέδωσαν καλέσματα σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, που έχουν ως εξής: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αμφότερες κάνουν με τις ανακοινώσεις τους λόγο για το τρίτο και επαχθέστερο Μνημόνιο όπως και για τη χαριστική βολή στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση.

«Η συνέχιση από την κυβέρνηση της ίδιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής δεν πρέπει και δεν θα μείνει αναπάντητη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ, με την ΑΔΕΔΥ να επισημαίνει ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει νέα φοροκαταιγίδα πλάι στον ΕΝΦΙΑ και τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Είναι ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης που πλήττει κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

•Στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί και το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), που κάνει λόγο για ακόμα έναν σταθμό στον αγώνα του λαού και των εργαζομένων για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, όπως και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απέναντι στην εφαρμογή μιας «ανηλεούς και άδικης τιμωρίας εις βάρος του ελληνικού λαού».

Καλέσματα εξέδωσαν ακόμη η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) και η ΟΤΟΕ (ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων).

•Στην Κλαυθμώνος καλεί επίσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ τους εργαζομένους στους δήμους, τονίζοντας ότι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών όλους τους εργαζόμενους και επισημαίνοντας ότι το πάγωμα προσλήψεων στους δήμους θα φέρει μαζικές ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.

Με δικό τους ξεχωριστό μπλοκ θα μετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα των δήμων, ύστερα από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής.

•Από τον χώρο της Παιδείας καλούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΛΜΕ (Κλαυθμώνος), η ΟΙΕΛΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (10.30 Μουσείο), ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ (11.00 Κοραή) κ.ά.

•Δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις θα δώσει η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων, επισημαίνοντας ότι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να παράγουν.

•Επίσης, θα μετέχουν οι πωλητές στις λαϊκές αγορές (ΠΟΣΠΛΑ) «ενάντια στα σκληρά μέτρα των νέων μνημονιακών πολιτικών και την επίθεση της κυβέρνησης στην κοινωνική ασφάλιση» με συγκέντρωση στις 10.00 στην Ομόνοια.

•To ΠΑΜΕ καλεί στις 10.00 στην Ομόνοια, για έναν «πανελλαδικό-πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και τη νέα φοροεπιδρομή».

Το συνδικάτο που πρόσκειται στο ΚΚΕ δημιούργησε ένα ευφάνταστο διαδικτυακό σποτ με σκηνές από την κλασική ταινία «Της κακομοίρας», καλώντας τους εργαζομένους να αγωνιστούν «για να μην πούμε ήταν κάποτε τα ένσημα, ήταν κάποτε οι συντάξεις».

•«Ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης» είναι και το σύνθημα στο απεργιακό κάλεσμα της Λαϊκής Ενότητας, της οποίας η προσυγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων. ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στο Μουσείο την ίδια ώρα. Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καλούν επίσης στο Μουσείο στις 11.00.

•Η Λαϊκή Αντίσταση ΑΑΣ καλεί για τις 10.30 στις Πατησίων και Χαλκοκονδύλη, επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα στην ασφάλιση που βρίσκεται σε ευθεία βολή είναι για όλους τους εργαζόμενους.

Ενα δικαίωμα από το οποίο θέλουν να παραιτηθεί ο κάθε εργαζόμενος, και το οποίο θα πρέπει να θεωρείται από εδώ και στο εξής «επίδομα» που θα αποτελεί «ατομική» υπόθεση του εργαζόμενου.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Θα κινηθούν κανονικά από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. μετρό, Ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, αφού οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ώς τη λήξη της βάρδιας.

Λόγω της 24ωρης απεργίας στον προαστιακό, οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Η εξυπηρέτηση του αεροδρομίου θα γίνεται από τις λεωφορειακές γραμμές. Κανονικά θα κινηθούν τα ταξί.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και θα ακινητοποιηθούν όλα τα τρένα. Τα δρομολόγια θα αποκατασταθούν σταδιακά ώς το μεσημέρι της Παρασκευής.

Περιορισμένες αλλαγές σε δρομολόγια που εξυπηρετούν μικρά περιφερειακά αεροδρόμια θα προκαλέσει η τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 4 μ.μ. που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). Κανονικά θα εργαστούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η εργατική τάξη απαντά δυναμικά στα Μνημόνια
Η 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης (12/11) θεωρείται η πρώτη οργανωμένη πανεργατική απάντηση στο πακέτο των προωθούμενων κυβερνητικών μέτρων, με τους διοργανωτές της να φιλοδοξούν ότι μπορεί να αποτελέσει...
Η εργατική τάξη απαντά δυναμικά στα Μνημόνια
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πυρά κατά ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ και ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ για την επιλογή της ενόψει ΔΕΘ
«Αν νομίζουν κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι τα συνδικάτα θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων τους...
Πυρά κατά ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ και ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ για την επιλογή της ενόψει ΔΕΘ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Γενική απεργία για το νέο ασφαλιστικό
Στους δρόμους ενάντια στο νέο ασφαλιστικό θα βγουν την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι, με την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας-Πειραιά και το ΠΑΜΕ να προκηρύσσουν 24ωρη απεργία.
Γενική απεργία για το νέο ασφαλιστικό
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μέτρα αυτοί... μαζική πορεία εμείς!
​Χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στα συλλαλητήρια και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής απεργίας. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε μια βροχερή μέρα...
Μέτρα αυτοί... μαζική πορεία εμείς!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία Πρωτομαγιά, τέσσερις συγκεντρώσεις στην Αθήνα
Με διαφορετικές συγκεντρώσεις θα τιμήσουν φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά συνδικάτα, φορείς και συλλογικότητες. «Δεν είναι αργία, είναι απεργία», τονίζουν σε ανακοινώσεις τους συνδικάτα όπως η ΓΣΕΕ, με αφορμή...
Μία Πρωτομαγιά, τέσσερις συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας