• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.9°C / 23.5°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 22.2°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.8°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 19.0°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.2°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%

Γιατροί και νοσοκόμοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά μνημονιακά χρόνια στο ΕΣΥ

EUROKINISSI

Οχι άλλο «νυστέρι» σε προσωπικό και χρηματοδότηση

 • A-
 • A+

Σε κίνδυνο βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό και χρηματοδότηση, φωνάζουν οι εργαζόμενοι που κατεβαίνουν στους δρόμους συμμετέχοντας στην πανεργατική πανελλαδική απεργία.

«Προσλήψεις και χρηματοδότηση συνεπάγονται τη θεραπεία των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν και που θα στηρίξουν τις κλινικές που βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου, δίνοντας τη δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Δημ. Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Κρίσιμη, σύμφωνα με τον ίδιο, και η ανόρθωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα αποφορτίσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία είναι ότι έχουν στεγνώσει από ρευστό. Η άμεση χρηματοδότησή τους για να μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια είναι κρίσιμη.

«Το μαρτύριο της σταγόνας»

EUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ)

«Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας για φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, «Ευαγγελισμός».

«Η πίστωση -δηλαδή η εικονική αύξηση του προϋπολογισμού που δεν συνοδεύεται από ρευστό- δεν είναι λύση. Χρειάζεται να γίνει άμεση επιχορήγηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», προσθέτει.

Από τον προϋπολογισμό του 2016, που πρόσφατα κατέθεσε η κυβέρνηση, διαφαίνεται ότι θα διατηρηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παραμένει, με μια μικρή μείωση, στα ίδια επίπεδα με φέτος, με όλα τα προβλήματα που η χρηματοδότηση αυτή συνεπάγεται.

Επιπλέον, διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους και δεν έχει καταστεί εφικτό να δοθεί ολόκληρη η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία.

Ενα δεύτερο ζήτημα που θέτουν οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από τη στιγμή που κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να μπει πλαφόν.

Οι υπερβάσεις θα επιστρέφονται με clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής σε περίπτωση υπέρβασης δαπάνης) από τις φαρμακευτικές, ωστόσο, τίποτα δεν διασφαλίζει τους πολίτες ότι δεν θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μια φορά τον λογαριασμό.

Το τρίτο μείζον ζήτημα είναι η μεγάλη ανέχεια σε προσωπικό. Οι ελλείψεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι 6.000 γιατροί και 20.000 υγειονομικό προσωπικό.

Οι πραγματικές ελλείψεις, ωστόσο, εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ξεπερνούν συνολικά τους 30.000 εργαζόμενους.

Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων έξι χρόνων μείωσαν τις θέσεις προσωπικού και τα νοσοκομειακά κρεβάτια στην υγεία.

Με το πρόσχημα της διοικητικής συγχώνευσης οι παρελθούσες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας έκλεισαν νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα το Παίδων Πεντέλης, το Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», την Πολυκλινική κ.ο.κ., διαμόρφωσαν και νομοθέτησαν νέους οργανισμούς για τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα ένα σύστημα πολύ κάτω από τις ανάγκες του πληθυσμού.

Οι πολιτικές επιλογές του παρελθόντος έχουν οδηγήσει στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι η νησιωτική Ελλάδα, φωνάζουν: είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί και νοσηλευτές στο Αιγαίο: στην Κάλυμνο, την Κω, τη Λέρο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Νάξο. Αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που υγειονομικά και πληθυσμιακά καλύπτει τη μισή Ελλάδα.

«Οσο και να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι με τεχνητές διοικητικές συγχωνεύσεις, το ψάρι θα μείνει ψάρι», αναφέρει ο Πάνος Παπανικολάου, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνων (ΕΙΝΑΠ), και προσθέτει:

«Μας ενδιαφέρει η δυναμική του συστήματος να ανταποκρίνεται στις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Αυτές κρίνονται από τον συνολικό αριθμό των νοσοκομειακών κλινών, από την κατανομή τους ανά ειδικότητα με έμφαση στις κλίνες των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και από τον αριθμό του προσωπικού που πρέπει να είναι επαρκές για να υποστηρίζει αυτές τις κλίνες».

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μιλάει για 980 προσλήψεις μονίμων, οι οποίες είχαν εγκριθεί από τον πρώην υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και προχωρούν για να ολοκληρωθούν, όπως αναμένεται, το 2016, καθώς και για εμβαλωματικές λύσεις κάποιων εκατοντάδων επικουρικών και μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ προσλήψεων.

Οι 4.500 προσλήψεις μονίμων στην υγεία, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Αριστοτέλους τον Απρίλιο του 2015, δεν υλοποιήθηκαν.

Η δέσμευση του σημερινού υπουργού Υγείας Α. Ξανθού αφορά την προκήρυξη 2.400 μονίμων, εκ των οποίων 600 γιατροί, 1.800 υγειονομικοί (νοσηλευτές, τεχνολόγοι κ.λπ.).

Η τοποθέτηση ωστόσο των εργαζομένων λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας μετατίθεται για τα τέλη του 2016 - αρχές του 2017.

Η γήρανση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ είναι ακόμη ένα τεράστιο θέμα που δεν έχει αντιμετωπιστεί, σημειώνει ο Π. Παπανικολάου. Οι συνθήκες διώχνουν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα σε πολλές ειδικότητες να μην υπάρχουν ειδικευόμενοι.

Ακόμα ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είναι οι εργολαβικοί εργάτες που αμείβονται πενιχρά, ενώ πολλές φορές παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. «Κούφια λόγια της κυβέρνησης η εκδίωξη των εργολάβων», λέει ο Μ. Γιαννάκος.

«Από τη στιγμή που δεν υλοποιεί τον νόμο 4325/2015 που αφορά τη μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτών και την απομάκρυνση των εργολάβων, επιδιώκει την παραμονή τους, που συνεπάγεται απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Η πρωτοβάθμια υγεία

Η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι το τελευταίο, αλλά όχι ελάσσονος σημασίας, αγκάθι του συστήματος υγείας.

Από τα 200 κέντρα υγείας αγροτικού και αστικού τύπου και τα εκατοντάδες πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ (σημερα ΠΕΔΥ), πολλά έχουν ήδη κλείσει, ενώ άλλα υπολειτουργούν σε σημείο απελπισίας, τη στιγμή που δίπλα τους έχουν αναπτυχθεί δεκάδες ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σημειώνει ο Η. Σιώρας, έχει επίπτωση κατ' αρχάς στην υγεία του πληθυσμού και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, παιδιά, έγκυες, χρονίως πάσχοντες κ.λπ.), αλλά και στα νοσοκομεία, τα οποία επιφορτίζονται και με αυτή την υπηρεσία, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία της αναμονής και τις γνωστές ατελείωτες ουρές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εξηγήσεις Ξανθού για τις «μαύρες» εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού
Διευκρινίσεις έδωσε για πρώτη φορά χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σχετικά με την πρόσφατη εγκύκλιο με την οποία καταργεί τους εργολάβους που λυμαίνονται δημόσιο τομέα και εργαζόμενους και δίνει τη...
Εξηγήσεις Ξανθού για τις «μαύρες» εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού
ΥΓΕΙΑ
Ανοίγουν έως αρχές Μαρτίου όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ
Προσλήψεις 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών -με διετείς συμβάσεις- μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα κρεβάτια των οποίων είναι δυσεύρετα. «Εδώ και πλέον δεκαπέντε χρόνια φωνάζουμε ότι οι κλίνες...
Ανοίγουν έως αρχές Μαρτίου όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στα άκρα αν δεν καταβληθούν οι εφημερίες
Η πολύμηνη αναμονή για την εξόφληση των δεδουλευμένων στα νοσοκομεία προκαλεί ένταση μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών, που καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προχωρούν σε στάση εργασίας...
Στα άκρα αν δεν καταβληθούν οι εφημερίες
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Το 2018 τα νέα κρούσματα καρκίνου έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν περίπου 67.000 νέα κρούσματα και περίπου 32.000 θάνατοι.
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας