• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%

Πέντε θα είναι τα κριτήρια σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους αξιολογητές

«Δομική» αξιολόγηση στο Δημόσιο

 • A-
 • A+

Αξιολόγηση-Επιλογή Προϊσταμένων-Μητρώο Υπαλλήλων Αυξημένων Προσόντων: στα τρία αυτά σκέλη κατανέμεται το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να αναρτήσει στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης (opengov.gr) εντός των ημερών -το αργότερο έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις- το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ως προς το πρώτο σκέλος, μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην αξιολόγηση κρατικών δομών, στοιχείο της οποίας θα αποτελέσουν οι προσωπικές αξιολογήσεις υπαλλήλων.

Τέσσερα θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή προϊσταμένων.

Εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που καταγράφονται στο τρίτο Μνημόνιο, θα υπάρξουν αλλαγές σε θέσεις ευθύνης.

Μέσω του Μητρώου Αυξημένων Προσόντων, που αποτελεί και τη βασικότερη προσθήκη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρ. Βερναρδάκη, στο νομοσχέδιο -συγκριτικά με το πλαίσιο που συντάχθηκε επί Γ. Κατρούγκαλου- θα επιλεγούν έως και γενικοί γραμματείες υπουργείων.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που υιοθετεί τη λογική της «συνέχειας του κράτους» και η οποία, ταυτόχρονα, ικανοποιεί τη δέσμευση που συμπεριλαμβάνεται στο Μνημόνιο για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το τρίπτυχο των αλλαγών έχει εγκριθεί από τους δανειστές.

Αξιολόγηση

Θα προκύψει κυρίως μια αξιολόγηση δομών και προσφερόμενου έργου, με τις ατομικές αξιολογήσεις να συμβάλλουν -στο μέτρο που τους αναλογεί- στη γενικότερη αξιολόγηση της δομής.

Μέσω της αξιολόγησης το υπουργείο θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να κατανοήσει όποιες αδυναμίες διαπιστωθούν στη λειτουργία της δομής, με στόχο την αντιμετώπισή τους.

Το μοντέλο παραμένει βασισμένο στη λεγόμενη «αξιολόγηση 360 μοιρών» - ίσως το καλύτερο σε θεωρητικό επίπεδο. Θα στηρίζεται στην ολομέλεια του τμήματος (αντικαταστάθηκε η λέξη «συνέλευση» από το νομοσχέδιο).

Πέντε θα είναι τα κριτήρια σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους αξιολογητές: α) γνώση του αντικειμένου, β) επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον, γ) δημιουργικότητα, δ) υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες, ε) αποτελεσματικότητα.

Ο προϊστάμενος θα αξιολογείται από τους υφισταμένους του, εφόσον είναι τουλάχιστον τρεις, βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου.

Η αξιολόγηση θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία που θα τεθεί σε κάθε τμήμα ή διεύθυνση από την αρχή της χρονιάς.

Προφανώς, δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Αλλωστε, το Δημόσιο έχει απεμπλακεί από όποιους «ποσοτικούς στόχους» συρρίκνωσης.

Αντιθέτως, βασικότερο κίνητρο θα είναι η προσμέτρηση της αξιολόγησης στην ανάληψη επιτελικών θέσεων. Θα «μετράει» στην τετράδα των προϋποθέσεων που θα καθορίζουν την επιλογή προϊσταμένων.

Η θέση ευθύνης, με την υφιστάμενη νομοθεσία, συνεπάγεται και επιμίσθιο. Για το μέλλον, υπάρχει η σκέψη επιβράβευσης του επικεφαλής ενός θετικά αξιολογούμενου τμήματος με μπόνους μοριοδότησης. Στους χαμηλά «βαθμολογούμενους» θα παρέχεται η δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσης.

Επιλογή προϊσταμένων

Η επιλογή προϊσταμένων θα γίνεται με την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος.

Διευθυντές, γενικοί διευθυντές και τμηματάρχες θα επιλέγονται βάσει τεσσάρων κριτηρίων: α) τυπικά προσόντα, β) προϋπηρεσία και εργασιακή εμπειρία, γ) αξιολόγηση, δ) δομημένη συνέντευξη επί του αντικειμένου κάθε διεύθυνσης, όπου αναμένεται να προστεθεί και η εξέτασή τους σε ένα δομημένο σενάριο υπηρεσιακής κρίσης, επιλεγμένο από τράπεζα θεμάτων του ΕΚΔΔΑ – διαδικασία που θυμίζει σκέλος της εξέτασης των υποψηφίων για τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Διαφορετική βαρύτητα θα δοθεί στα κριτήρια ανά κατηγορία θέσης ευθύνης (π.χ. μεγαλύτερο βάρος θα έχουν για τους προϊσταμένους τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ενώ για τους διευθυντές τα τυπικά προσόντα).

Τα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου απαιτούν να ολοκληρωθούν οι επιλογές νέων γενικών διευθυντών έως τον Δεκέμβρη του 2015, των νέων διευθυντών έως τον Μάη του 2016 και των υπόλοιπων στελεχών έως το τέλος του επόμενου έτους.

Μητρώο Υπαλλήλων Αυξημένων Προσόντων

Μέσα από το εν λόγω Μητρώο θα προκύπτει η στελέχωση όλων των νευραλγικών θέσεων της κρατικής μηχανής, έως και γενικοί, αναπληρωτές γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, μέσω μιας αξιοκρατικής και ουδέτερης διαδικασίας.

Θα μπορούν να εντάσσονται σε αυτό τακτικό προσωπικό ή υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), από όλους τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον είναι: α) κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, με τουλάχιστον τρία χρόνια υπηρεσίας, β) απόφοιτοι ΕΚΔΑΑ με τουλάχιστον πέντε χρόνια υπηρεσίας, γ) προϊστάμενοι γενικών διευθύνσεων τουλάχιστον για τρία χρόνια και με δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας, δ) μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ.

Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργείου, η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα κίνητρα για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι ίδιες πηγές δε, υπολογίζουν σε δημοσιονομικό όφελος από τη συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής στελεχών, καθώς το Δημόσιο θα απεμπλακεί από υψηλά αμειβόμενους ιδιωτικούς συμβούλους και μετακλητούς.

Μισθολόγιο

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι να φέρει σε διαβούλευση, ταυτόχρονα σχεδόν με την αξιολόγηση, και το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2016. Συνοπτικά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

■ Αποσυνδέεται το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο.

■ «Ξεπαγώνει» η βαθμολογική εξέλιξη (διετίες και τριετίες) και βάσει της επανακατάταξης που θα προκύψει, θα καταγραφούν μικρές αυξήσεις (της τάξης των 15-40 ευρώ) για 315.000 υπαλλήλους, δηλαδή το 55% του συνολικού προσωπικού.

■ Παραμένει σταθερός ο κατώτατος μισθός.

■ Συγχωνεύονται ειδικά μισθολόγια και μειώνονται από 20 σε 7 ή 8.

■ Απομειώνεται σταδιακά η λεγόμενη προσωπική διαφορά που λαμβάνουν 90.000 υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός τους θα «παγώσει» για μια πενταετία ή εξαετία, χωρίς να λάβουν αυξήσεις από την απελευθέρωση των τριετιών, έως να απορροφηθεί η διαφορά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στόχος η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων Δημοσίου
Καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε διάφορες υπηρεσίες, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 30.000 και η κυβέρνηση επιδιώκει την εργασιακή τους αποκατάσταση μετά το κλείσιμο της...
Στόχος η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων Δημοσίου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Επανεκκίνηση των συλλογικών συμβάσεων
​Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους δημοσίους υπαλλήλους για την επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το 2017 οι διαβουλεύσεις ολοκληρώνονται και καταρτίζεται το θεσμικό πλαίσιο....
Επανεκκίνηση των συλλογικών συμβάσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Μισθολόγιο-φτωχολόγιο»
Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο» που «κινείται απόλυτα στη μνημονιακή επιταγή σκληρής και παρατεταμένης λιτότητας» και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σε συμμετοχή...
«Μισθολόγιο-φτωχολόγιο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
Με δεδομένο ότι το δάνειο «χτιζόταν» πάνω σε βεβαίωση του μισθού, υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι το ίδιο το Δημόσιο, με τον διττό ρόλο του εργοδότη και του δανειστή, έχει προσβάλει τη σύμβαση μονομερώς. Μηδενικό...
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αξιολόγηση και για τα στελέχη του Δημοσίου
Οι νέες διαδικασίες για την επιλογή τμηματαρχών έως και γενικών γραμματέων υπουργείων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση και αφορά την Αξιολόγηση Δομών και Υπαλλήλων, την...
Αξιολόγηση και για τα στελέχη του Δημοσίου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Casus belli για τους δημόσιους υπαλλήλους η ακύρωση των επαναπροσλήψεων
Ρευστό σκηνικό διαμορφώνουν στη Δημόσια Διοίκηση οι εξελίξεις μετά την επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, κυρίως ως προς το θέμα της ακύρωσης ή μη των επαναπροσλήψεων των απομακρυνθέντων (απολυμένων...
Casus belli για τους δημόσιους υπαλλήλους η ακύρωση των επαναπροσλήψεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας