Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποσχέσεις για 25.000 διορισμούς

Απαντώντας σε ερώτηση στελέχους της ΑΔΕΔΥ ο Χρ. Βερναρδάκης τόνισε ότι θα προτείνει προσλήψεις μεγάλου αριθμού μόνιμων υπαλλήλων σε εκπαίδευση και ευρύτερο Δημόσιο

Υποσχέσεις για 25.000 διορισμούς

  • A-
  • A+

Σε συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτημα του μέλους της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη που αφορούσε τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ανέφερε ότι την Πέμπτη είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη για το θέμα αυτό, κατά την οποία το υπουργείο Παιδείας ζήτησε 10.000 μόνιμους διορισμούς για την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι η πρότασή του θα είναι για διορισμό 25.000 μόνιμων στο Δημόσιο, εκτιμώντας ότι, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς κάποιοι τομείς, πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 10.000 μόνιμοι διορισμοί στην Παιδεία και 6.000-7.000 στην Υγεία και πως οι μόνιμοι διορισμοί για την επόμενη χρονιά δεν θα πέσουν κάτω από 15.000.

Τόνισε, επίσης, ότι το ζήτημα των μόνιμων διορισμών συζητείται τώρα στην κυβέρνηση και θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες, προκειμένου να εγγραφούν τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό.

Μένει, λοιπόν, να κατατεθεί ο προϋπολογισμός για να διαπιστώσουμε αν θα υπάρξουν τα σχετικά κονδύλια. Παράλληλα, στη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε, κατ’ αρχήν, τα εξής:

1. Μισθολόγιο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζεται ένα σενάριο, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει «ξεπάγωμα» των βαθμών και επανακατάταξη των υπαλλήλων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Ο υπουργός επέμεινε ότι από αυτήν τη διαδικασία θα προκύψουν αυξήσεις 15-60 ευρώ για 315.000 υπαλλήλους από τους 567.000 που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή στο Δημόσιο, καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο ερώτημα ωστόσο που του έγινε «Πώς θα γίνει να πάρουν αυξήσεις 315.000 υπάλληλοι χωρίς να υπάρξουν μειώσεις για τους υπόλοιπους και ταυτόχρονα το συνολικό μισθολογικό κόστος να παραμείνει σταθερό;» δεν απάντησε. Δεσμεύτηκε όμως ότι προτού κατατεθεί το τελικό σχέδιο στη Βουλή θα γίνει νέα συνάντηση για διαβούλευση με την Ε.Ε.

2. Αξιολόγηση-επιλογή προϊσταμένων. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή τελείωσε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή των προϊσταμένων, το οποίο θα δοθεί τη Δευτέρα για διαβούλευση. Θα είναι αξιολόγηση δομών, δεν θα είναι τιμωρητική και δεν θα συνδέεται με το βαθμολόγιο.

Θα υπάρχει αξιολόγηση των προϊσταμένων για τους υφισταμένους και των υφισταμένων προς τους προϊσταμένους με ανώνυμο ερωτηματολόγιο.

Κυρίαρχο στοιχείο της νέας διαδικασίας θα είναι ο καθορισμός στόχων από την ολομέλεια του κάθε τμήματος και η αυτοαξιολόγηση δομών και υπαλλήλων.

3. Οτι η κινητικότητα θα λειτουργήσει με εθελοντικά χαρακτηριστικά επανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη χθεσινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ.

Συμπλήρωσε ότι η διαδικασία θα πλαισιωθεί από μια πλήρη ηλεκτρονική πλατφόρμα και όποια αιτήματα μετακινήσεων θα καταγράφονται και θα αξιολογούνται και με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Ο προβληματισμός που, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε από πλευράς συνδικαλιστών ήταν μήπως προκληθεί «ανακύκλωση» κενών. Για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπιστεί ένα μαζικό κύμα φυγής από έναν οργανισμό ή μια υπηρεσία.

Ο Χρ. Βερναρδάκης φέρεται να απάντησε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει καμπανάκι για την κατάσταση στη δομή αυτή και, επομένως, το υπουργείο θα κινηθεί προς την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Δηλαδή, εάν οι υπάλληλοι μιας υποστελεχωμένης υπηρεσίας θελήσουν να φύγουν λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, θα ληφθούν πρωτοβουλίες ενίσχυσης του προσωπικού.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Πέμπτη
Με κεντρικό αίτημα τους μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και ίσα δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία...
Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Πέμπτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λεφτά για προσλήψεις γιοκ, τώρα μετακινήσεις με το ζόρι
Δεν επαρκούν οι διαθέσιμες πιστώσεις του υπ. Παιδείας για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πολλά σχολεία... απλώς θα υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθ’...
Λεφτά για προσλήψεις γιοκ, τώρα μετακινήσεις με το ζόρι
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μάχες χαρακωμάτων για τους διορισμούς
​Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο υπ. Παιδείας και τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, μετά τη δημοσιοποίηση του συστήματος διορισμών, το οποίο εξισώνει τα κριτήρια προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων. Η έναρξη...
Μάχες χαρακωμάτων για τους διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση για τους διορισμούς στην εκπαίδευση
Απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες για την Παρασκευή. Το κεντρικό αίτημα συμπυκνώνεται στους μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη...
Κλιμακώνεται η σύγκρουση για τους διορισμούς στην εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αθέατες πλευρές των εξαγγελιών για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών
Αν οι μόνιμοι αλλά και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πέσουν στην «παγίδα» που στήνει το υπουργείο και χωριστούν σε «ομάδες συμφερόντων», αν η αντιπαράθεση, αντί να επικεντρωθεί στην απαίτηση για μόνιμους...
Οι αθέατες πλευρές των εξαγγελιών για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας